Birincisi düzenlenen ‘Adana Lezzet Festivali’nin gala gecesi yapıldı. Gecede kent protokolü ve davetliler sıraya girip 100 çeşit yemek arasından istediklerini seçerek aldı. Vali Demirtaş eşi Beycan Demirtaş ile birlikte şırdan dolması sırasına girip şırdan aldı.

Adana Valiliği öncülüğünde pek çok oda ve sivil toplum kuruluşunun işbirliğiyle kentte ilk kez düzenlenen Adana Lezzet Festivali’nin gala gecesi Adana Müzesi’nde yapıldı.

“Adana, Türk mutfağının omurgasını oluşturmaktadır”

Gecede konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, beslenmenin bir ihtiyaç olduğunu ama Adana’nın beslenme konusunda çok geniş bir şehir olduğunu kaydederek, “Adana, Türk mutfağının omurgasını oluşturmaktadır. Ama Adana’nın her yerinde yemek sunumları farklıdır. Bunun sunumlarının hepsinin aynı olması gerekiyor. İtalya’da pizzanın tek sunumu vardır ama Adana’da aynı yemeğin sunumu her yerde farklıdır. Bunun içinde bütün ilgili kurumlarla ortak paydada buluşup çalışma yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

“Adana’nın eşsiz tatlarından herkes haberdar olacak”

“Dünyanın lezzet merkezinde, Adana’dasınız” diyerek sözlerine başlayan Adana Valisi Mahmut Demirtaş, “Sadece yiğidin değil, yemeğin de harman olduğu bereketli topraklardasınız. Adana mutfağı ve yemek kültürü, barındırdığı potansiyeli ile bir gastronomi merkezinde olması gereken tüm niteliklere sahiptir. Bize düşen bu potansiyeli açığa çıkararak, kent turizmini geliştirmek için gurme ve inanç koridorunda yer alan şehrimizi yakın gelecekte gastronomi kentine dönüştürmektir. Adana’yı tarihi, turistik, sanatsal ve kültürel faaliyetlerin iç içe geçtiği festivallerle buluşturuyoruz. Bu kapsamda Adana Film Festivali, Adana Portakal Çiçeği Festivali, Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali bunlardan birkaçı. Şimdi ise Adana Lezzet Festivalini hayata geçiriyoruz. Önümüzdeki yıllarda festivalimizi uluslararası boyuta taşıyarak, Adana’nın eşsiz tatlarından dünya insanının da haberdar olmasını sağlayacağız” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Adana’ya özgü yaklaşık 100 çeşit yemeğin bulunduğu açık büfeden Adana Valisi Mahmut Demirtaş, eşi Beycan Demirtaş ve kent protokolü sıraya girerek istedikleri yemekleri aldı. Vali Demirtaş, Adana’ya özgü şırdan dolmasını tabağına alıp masaya geçerken eşi Beycan Demirtaş tercihini et yemeğinden yana kullandı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise şalgam tezgahında şalgam içti. Bazı davetliler ise yemeklerin fotoğrafını çekebilmek için birbirleriyle yarıştı.

Düzenlenen gala gecesine kent protokolünün yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.