Marmara Belediyeler Birliği tarafından ilk kez düzenlenen 1’nci Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi kapsamında bir araya gelen çocuklar, yaşam alanlarında hayal ettikleri çevreyi anlattı.
Marmara Belediyeler Birliği tarafından ilk kez düzenlenen 1’nci Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi çerçevesinde toplumun önemli bir kesimini oluşturan çocuklar bir araya gelerek yaşam alanlarında görmek istediklerini anlattı. Harbiye Askeri Müzesi’nde gerçekleştirilen çocuk çalıştayın da oluşturulan gruplar, ’Çocuk ve doğa’, ‘Çocuk oyun ve spor’, ‘Çocuk’, eğitim ve bilim’, ‘Çocuk Kültür ve sanat’,’ Çocuk hakları ve çocuğun yönetime katılımı’, ‘Çocuk ve yapılı çevre’ gibi başlıklar altında konuları tartışıp masaya yatırdı. Birlikte hoşça vakit geçiren çocuklar sonrasın da kendileri için özel hazırlanan stantlarda gönüllerince eğlendi.
Dün başlayan 1’nci Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi ayrıca Marmara Belediyeler Birliği’ne üye olan belediyelerin kurduğu stantlara da ev sahipliği yaptı. Kongrede, projelerden el sanatlarına kadar çok sayıda etkinliğin yer aldığı stantlar, ziyaretçiler tarafından ilgi gördü.
ÇOCUKLAR YEREL YÖNETİMLERE FİKİRLERİYLE KATKI SUNDU
Projeye çocukların büyük katkı sunacağını belirten Marmara Belediyeler Birliği Şehir Planlama Merkezi Koordinatörü Ezgi Küçük, “Biz Marmara Belediyeler Birliği olarak yerel yönetimlerin bir araya geldiği, onların sesini dinleyip onlara yardımcı olmaya çalışan bir birliğiz. Bu nedenle kentlerimizin büyük çoğunu çocukların oluşturduğunu gördüğümüz zaman akla şu geliyor; ’Biz çocuklarımızı nasıl şehirlerde yaşatıyoruz? Biz yerel yönetimler, mimarlar ve şehir plancıları olarak çocuklar için neler yapabiliriz, onların yaşamlarını nasıl güzelleştirebiliriz’ bunu anlamamız gerekiyor” diye konuştu.
Çocukların düşüncelerini hem akademik düzlem hem yerel yönetim düzleminde değerlendirileceğini anlatan Küçük, şunları söyledi: ”Bu belediyelerin sonraki çalışmalarında bir altlık oluşturacak. Bu hem akademik hem uygulamalı düzlemde tartışıldığı için de atılan adımın daha kuvvetli olabileceğini gösterebilir. Onları da içimize kattığımız, söz hakkı verdiğimiz için içimiz biraz daha rahat.”
"BİZİM ADIMIZA GÜZEL ŞEYLER YAPILACAĞINA İNANIYORUZ"
Çocuk Çalıştayı’na katılan Hüseyin Can Polat isimli öğrenci, burada herkesin bir gurubu olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bizimki spor ve oyun grubu. Hayalimizdeki oyun alanlarını, olmasını istediklerimizi ve hazır olanları konuştuk. Şuan mevcut olanlar gerçekten biraz kötü durumda ama idealimizdeki her şey müthiş. Herkesin hayali gerçek olsun isterim. Hayalimde ok atma, havuz ve ata binme var. Belediyemizin yaptığı çok güzel şeyler var ama bunların mahalleler de de olmasını isteriz. Her zaman ulaşacağımız alanlarda olsun istiyoruz. Bu alanda da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de çalışma yapacağına inanıyoruz. Güveniyoruz onlara.”