Bingöl’ün Yedisu ilçesine bağlı köyde mahsur kalan 57 yaşındaki kadın ve 11 aylık bir bebek, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) Bingöl birimi tarafından başlatılan 8 saatlik operasyonun ardından kurtarılarak, hastaneye ulaştırıldı.
Hafta başından itibaren kenti etkisi altına alan kar yağışı, hayatı adeta durma noktasına getirdi. Şehir merkezi aşırı soğuk ve don olaylarından dolayı buz kesilirken, ilçe ve köylere ulaşım sağlanamıyor. Yüzlerce köy yolunun ulaşıma açılması için çalışmalar devam ederken, merkez, Kığı, Yedisu, Yayladere, Karlıova ilçelerine bağlı köylere elektrik verilemiyor.
UMKE CAN KURTARIYOR
Şehir merkezinde hava sıcaklıkları geceleri eksi 17, kırsal kesimlerde ise eksi 25’lere kadar indiği Bingöl’de hastaların imdadına UMKE Bingöl birimi yetişiyor. Hafta başından bu yana kar, tipi ve dondurucu havaya aldırış etmeden canla başla çalışan UMKE ekibi, Karlıova, Yedisu, Kiğı ilçeleri ile Sancak beldesine bağlı köylerde mahsur kalan hastalara ulaşarak, hastaneye yetiştiriyor.
EKSİ 20 DERECEDE KURTARMA OPERASYONU
Bingöl’ün Yedisu ilçesine bağlı Elmalı köyünde hayvan tepmesi sonucu bacağından darbe alan 57 yaşındaki Hanım İşbilir, köy yolunun ulaşıma kapalı olmasından dolayı hastaneye gidemedi. İki gün boyunca köy yolunun açılmasını bekleyen İşbilir, son çare 112’yi aradı. İhbar üzerine dün saat 14.00 sularında ikisi 112, 3’ü UMKE ekibinden olmak üzere 5 kişilik ekip Yedisu ilçesine doğru harekete geçti. Paletli ambulansla saatler sonra İşbilir’e ulaşan ekip, ilçede ikinci bir kurtarma operasyonu başlattı.
11 AYLIK BEBEK İÇİN HAREKETE GEÇTİLER
Akşam saatlerinde hava sıcaklığının eksi 20’lere kadar indiği ilçede, Kayapınar köyünde bulunan sara hastası 11 aylık Nevin Kaldi için harekete geçen ekip, uzun uğraşlar sonucu köye ulaştı. Nevin bebeği de ambulansa alan ekip, Bingöl’e doğru yola çıktı. 22.30 sularında Bingöl’e varan ekip, Nevin bebeği Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne, İşbilir’i ise Bingöl Devlet Hastanesi’ne yetiştirdi.
Bingöl Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan 57 yaşındaki İşbilir, yetkililere sitem etti. Kar yağışıyla birlikte ilçenin kaderine terk edildiğini belirten İşbilir, “Çok mağduruz. Yollar kapalı, her şeyde çok mağdur kalıyoruz hastaları kurtaramıyoruz. İki kişi yokluktan öldü, ilaç olsun iğne olsun hiç bir şey yok. 12 yıldır şeker hastasıyım bir iğne vurmaya gidemiyorum çünkü yollarımız kapalı. Köylü hastaları kızaklar üzerinde karayoluna getiriyor. İlçenin kepçesi yok, ambulansı yok biz bunların olmasını istiyoruz” dedi.
GÜNLERCE KUMANYA İLE BESLENDİLER
Günlerce devam eden kar yağışı, köylülerin merkezle olan irtibatını kesti. Direklerinin devrilmesiyle elektriksiz kalan köylüler, zor günler geçirmeye başladı. Kar yağışının ardından etkili olan don olaylarından dolayı şehir buz tutarken, UMKE ekipleri gelen her ihbar için kurtarma operasyonu başlattı. Bir hafta içerisinde üç ilçe ve bir beldede kurtarma çalışmaları yapan ekip, saatler süren operasyonlarda kumanya ile beslendi. Hava sıcaklıklarının eksi 20’leri gösterdiği kırsal alanda hastaların imdadına koşan ekip, başarılı çalışmalara imza attı.