Elektrik dağıtım şirketi Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ) İzmit’e bağlı Akmeşe köyüne yüksek voltajda elektrik gönderince 600 haneli köyde yaklaşık 300 bin TL tutarında maddi hasar meydana geldi.
Kocaeli’nin İzmit ilçesine bağlı Akmeşe köyünde yaklaşık 2 haftadır elektrik sıkıntısı baş gösterdi. Köy içerisinde bulunan 2 mahallede toplam 640 hane bulunurken, 2 bin 760 kişi yaşıyor. Geçtiğimiz Cumartesi gecesi saat 02.00 sularında elektrik dağıtım şirketi SEDAŞ tarafından iddiaya göre, köyün elektrik hatlarına yüksek voltajlı elektrik verildi. Bir anda evlerindeki ampullerin ve florasanların patlamaya başladığını belirten köylülerden bazılarının evlerindeki beyaz eşyaları ağır hasar görürken, bazılarının ise evlerindeki tüm elektronik cihazlar kullanılamaz hale geldi. Yüksek voltajlı elektrikten köyde elektriğe bağlı olan tüm cihazlar etkilenerek hasar görmüş durumda. Bağlı olduğu İzmit ilçesine 32 kilometre uzaklıkta bulunan Akmeşe köyünün içerisindeki tek benzin istasyonu da yüksek voltajlı elektrikten nasibini almış durumda. İstasyonun tüm pompa sistemi hasar görerek kullanılamaz hale geldi. İstasyonda çalışanlar zararın boyutunu şu an için bilemediklerini belirterek, hasar tespitinin sürdüğünü söyledi.
Konuyla ilgili kendilerine cevap verecek bir muhatap bulamadıklarını belirten Akmeşe Atatürk Mahallesi Muhtarı Refik Akyüz, “Kar yağıyor diye herkes sevindi. Biz üzüldük. Buradaki 600 hanenin 400-450 hanesinin elektrikli cihazları yandı. Buzdolabı, televizyon hepsi gitti. Muhatap da bulamıyoruz, kimse yok. Ne yapacağımızı bilmiyorum. Vatandaş bize soruyor. Bizim 630 hane falan var burada. Nüfus 2 bin 800 civarında. Köydeki maddi hasar ise 300-400 bin TL’yi bulacak diye korkuyoruz” şeklinde konuştu.
SEDAŞ yetkilileri ise zararın neden kaynaklandığının tespitinin yapılması gerektiğini belirterek, tespit sonucunda zarar bir SEDAŞ çalışanının hatasından dolayı oluşmuş ise bu zararın SEDAŞ tarafından karşılandığını söyledi. Ancak bir doğal afet veya SEDAŞ’ı ilgilendirmeyen başka bir durum sonucu bu zarar meydana gelmiş ise SEDAŞ’ın zararı karşılamayacağını ifade eden yetkililer, konu ile ilgili olarak köylülerin en kısa sürede kendilerine başvurmaları gerektiğini ifade etti.