Esenler’de düzenlenen ‘Uuslararası Ninni Festivali’nde dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen 13 sanatçı kendi ülkelerine ait ninnileri seslendirerek, programa katılan annelere ve bebeklerine unutulmaz bir gün yaşattı. Festivalde bazı bebeklerin ninniler söylenirken uyudukları görüldü.
Esenler Belediyesi, Türk Dünyası Belediyeler Birliği ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından ‘Anneler Günü’nde gerçekleştirilen organizasyon ile Türkiye’de ilk defa ‘Uluslararası Ninni Festivali’ düzenlendi. Esenler Dörtyol Meydanı’da düzenlenen festivalde, dünyanın dört bir yanından gelen 13 sanatçı, kendi ülkelerine ait ninnileri aynı sahnede seslendirdi. Vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gösterilen festivalde aileleriyle beraber gelen bazı bebeklerin de ninniler söylenirken uyuduğu görüldü.
Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, kürsüde yaptığı konuşmada ninnilerin önemine değinerek, “ Anneler gününde bir anneyi anmak için ya da anlamak için bizim anlayışımıza göre bir gün yetmez. Ona sadece 1 farkındalığın oluşması için bir günde anneler hak ve hukukuna yoğunlaşmak bir günde anneyi anlayabilmek açısından önemli bir gün. Biz de Esenler Belediyesi olarak anneler gününde ne yapalım anneler günüde nasıl bir program ile annelere, anneler gününü hatırlatalım diye konuştuğumuzda ortaya böyle bir fikir çıktı. Bir anne için en güzel şey çocuğuna ninni söylemesidir. Bir çocuk için ise en güzel şey annesinden ninni dinlemesidir. İki kavramı yan yana getirmek anne ve ninni, yani doğal olarak anne ve çocuğu yan yana getirerek bu güzel günde farklı bir anlam katmak istedik” dedi.
“DAHA ÖNCE HİÇ NİNNİ FESTİVALİ OLMAMIŞTI”
Çaldığı enstrüman ile dikkat çeken Yakutia’dan festivale katılan sanatçı Saydyko Fedorova, festivale ilk defa geldiğini belirterek, “Ben hayatımda ilk defa böyle bir festivale geldim. Dünyada daha önce hiç ninni festivali olmadı. O yüzden burası benim için çok güzel ve faydalı oldu. Çok eğlenceli bir festival, ben ninnileri çok seviyorum. Yakutia’da bizlerde ninni ve şarkılar söylüyoruz. Ama bu defa ben burada homus çaldım enstrüman olarak. Bu bizim geleneksel enstrümanımız” diye konuştu.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) gelen sanatçı Ayşe Tural ise ninnilerin kendi ülkesinde de önemli olduğunu dile getirerek, “Kıbrıs’ta ninnilere çok önem verilir çünkü bebekler annelerinin sevgisi ile büyürler. Anne sevgisini, anne sıcaklığını alan bebek büyüdüğü zaman mutlu çocuk olur başarılı çocuk olu r bu nedenle bizde ninni çok önemlidir” dedi.
Başkurdistan’dan gelen sanatçı Rida Timerşayehova ise çocukken büyükannesinin kendisine okuduğu ninnileri seslendirdiğini söyleyerek mutluluğunu ifade etti.