Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Yusuf Namoğlu, bugün düzenlenen basın toplantısında, “Hedefimiz Türk hakemliği olarak UEFA ya da Şampiyonlar Ligi’nde bir final yönetmek. 2016 senesinde de Avrupa Şampiyonası finallerinde bir Türk hakeminin final maçında yer alması planlarımız arasında” dedi.
Antalya’nın Serik İlçesi Belek Turizm Merkezi Calista Otel’de Merkez Hakem Kurulu’nun (MHK) düzenlediği Kış Semineri öncesi, MHK Başkanı Yusuf Namoğlu ve yönetim kurulu üyeleri açıklamalarda bulundu.
“22 HAKEMDEN 1 TANESİ DE TÜRK”
MHK Yönetim Kurulu’nu tanıtarak sözlerine başlayan Başkan Namoğlu, “Türk hakemliği bakıldığında son yıllarda bugün Cüneyt Çakır elit kategoride ve dünya çapında 22 hakemden 1 tanesi de Türk. Bu 22 elit hakeme baktığımızda 15 ülkeden meydana gelmektedir. Türkiye 15 ülkenin de içinde olan bir elit hakem verdi FIFA’ya. O 15 ülkenin içerisinde Fransa yoktur örneğin. Bir diğeri ise birinci kategoride 68 hakem var. Burada da 2 hakemimiz Hüseyin Göçek ve Halis Özkahya yer almaktadır. Bu da Türk hakemliği açısından uluslararası düzeyde başarılıdır diye düşünüyorum. Geçmişten bugüne kadar gelen eğitim hizmetleri veren arkadaşların buna katkısı olduğunu da unutmamak lazım” açıklamasında bulundu.
“Türkiye Ligi gibi hakemlerin sahada hata yapmalarını bütün dünyada görmekteyiz. Ülkemizde de, dünya da da belli hakem hataları vardır” diyen Namoğlu, hakem hatalarıyla ilgili bir sunumda bulundu.
Gösterilen sunumda ise Dünya Kupası maçı olan Brezilya - Kolombiya karşılaşmasında yaşanan hakem hataları gösterildi. Bu maçta yapılan sert müdahaleler ekrana gelirken, kart verilmeyen pozisyonun kart gösterilmesi gerektiği de maçın alt yazısında gösterildi. Zuniga’nın Neymar’a yaptığı harekette de çalınmayan ve dünyada aylarca konuşulan pozisyona da sunumda yer verilirken, başkan Namoğlu bu hataları da tek tek anlattı. Geçen hafta sonu oynanan Barcelona - Atletico Madrid maçında Lionel Messi’nin eliyle topu alıp gol pası verdiği görüntü de sunum da yer alırken bu hataların dünyanın her yerinde yapıldığı Namoğlu tarafından vurgulandı.
“HAKEM İNSANDIR…”
Sunumun ardından, “Dünyanın en iyi hakemlerinde bariz hata yaptığını gördük” diyen MHK Başkanı Yusuf Namoğlu, “Ancak hakem insandır, muhakkak hata yapmaktadır. Bizim de görevimiz bunu minimuma indirmek ve dolayısıyla sahaya adaleti daha iyi bir şekilde yansıtabilmek. Bu seminerde de hakem hatalarını minimuma indirmek ve sahadaki takımların adaletli yönetilmesini sağlamak istiyoruz. Bu anlamda UEFA‘dan ve diğer ülkelerden gelen eğitmenler buna katkıda bulunmaktadır. Biz de burada bu hataların olmaması için ikinci yarının daha başarılı olması için bu eğitimleri devam ettireceğiz” dedi.
“TÜRK HAKEMİNİN DÜNYA KUPASI FİNALİ YÖNETMESİ AMACINDAYIZ”
Hedeflerinin finaller olduğunu ifade eden Namoğlu, “Bugünde hedefimiz Türk hakemliği olarak UEFA ya da Şampiyonlar Ligi’nde bir final yönetmek. 2016 senesinde de Avrupa Şampiyonası finallerinde bir Türk hakeminin final maçında yer alması planlarımız arasında. 2018’de de hedef olarak Türk hakeminin Dünya Kupası finali yönetmesi amacındayız. Bizde planlı bir şekilde kupa kupa şeklinde hedefe gitmeye çalışacağız. Bu sene sonunda bir kupanın finalinde Türk hakemi görmüş olacağız. En azından önümüzdeki yıl da elit kategoride 2 hakemimizin olmasını sağlamaya çalışacağız. Türk hakemliğini cazip hale gelen ve talep edilen bir hakem yönetimi haline getirebilmek en büyük amacımız” şeklinde iddialı açıklamalarda bulundu.
5. hakem ve 6. hakemlerin görev dağılımı hakkında da seminerde bir takım konular konuşulacağını aktaran Namoğlu, “Belli bir takım dönemlerde hakem hatalarını gördüğümüz 5. ve 6. hakem ilavesinde UEFA ve eğitimci arkadaşlarla bunu tartışmaya başladık. Cumartesi günü açıklamalarımızla direktif olarak hakemlere ne verildi, ne isteniyor şeklinde basın mensuplarına da aktarılarak pozisyonları ve hakemlerin değerlendirmeleri takip edilmiş olacaktır” dedi.
MHK Başkanı Yusuf Namoğlu, açıklamalarının son bölümünde ise, “5. ve 6. hakemlerin asli görevlerinin FIFA başkanının söylediği teknolojiye dönük, Blatter ise gol çizgisini olarak bunu belirtmektedir. Görevleri gol çizgisinde müdahale ya da kale çizgisi pozisyonlarıdır. 5. ve 6. hakemlerin sorumlulukları artacak. Bu konuda da toplantılarımız olacak” diyerek sözlerini sonlandırdı.