Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) tarafından bu yıl 22.’si düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları başladı. ‘Şed Kuşanma’ töreninin canlandırıldığı kutlamalarda, radyo ve televizyon tamirciliği mesleğinde bugüne kadar 17 usta yetiştiren Durmuş Erdoğan ‘Yılın İl Ahisi’ seçildi.
Bu yıl 11-17 Mayıs 2015 tarihleri arasında kutlanan Ahilik Kültürü Haftası kapsamında Mersin ESOB tarafından Cumhuriyet Meydanı ile Kongre ve Sergi Sarayı’nda tören düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı’nda sabah saat 9.00’da Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer’in Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başlayan kutlamalara, il genelindeki esnaf odalarının yöneticileri ile çok sayıda esnaf ve sanatkar katıldı.
Kutlamalar saat 10.00’dan itibaren Kongre ve Sergi Sarayı’nda devam etti. Buradaki törende ise Mersin Valisi Özdemir Çakacak, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, protokol üyeleri, esnaf ve sanatkarlarla öğrenciler yer aldı.
“AHİLİK TEŞKİLATININ TEMEL AMACI, TOPLUMDA HUZUR VE BARIŞI TEMİN ETMEKTİR”
Törende bir konuşma yapan Vali Çakacak, esnaf ve sanatkarları toplumun temel direği olarak gördüklerini söyledi. Ahilik teşkilatının, sosyal, kültürel ve ekonomik hayatın şekillenmesinde büyük öneme sahip olduğunu belirten Çakacak, Ahilik teşkilatının, Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması sürecinde Osmanlı Devleti’nin temellerinin atılmasında, milletin birlik ve beraberlikte kenetlenmesinde önemli rol oynadığını kaydetti. Ahiliğin temellerinin Ahi Evran-ı Veli’nin öncülüğünde atıldığını ve insanlar tarafından büyük kabul gördüğünü aktaran Çakacak, Ahiliğin içerdiği prensiplerin önemine değinerek, “Ahilik teşkilatının temel amacı, toplumda huzur ve barışı temin etmektir. Ahiliğin kelime manası da ‘kardeşlik’ demektir. Bu amaç doğrultusunda Ahi Evran, meslek erbabına dürüstlük, güvenilirlik, kul hakkı, helal lokma, çalışma, yardımlaşma, paylaşma gibi ahlaki erdemleri aşılamaya çalışmış, esnaf ve sanatkarları çırak-kalfa-usta hiyerarşisi doğrultusunda sağlam bir eğitimden geçirmiştir” dedi.
Ahilik teşkilatının, bir taraftan üreticilerin, tüketicilerin ve çalışanların hakkını korurken, sosyal barışı sağlayan paylaşmayı da en önemli ilke olarak gördüğüne işaret eden Çakacak, “Geçmişte olduğu gibi günümüzde de iş dünyasına çeki düzen verecek, ekonomik hayatı sağlıklı bir dinamizme kavuşturacak, sorunlara kalıcı çözümler bulacak en akılcı ve insanı yolun Ahilik prensiplerinin çalışma hayatına yansıtılmasıyla mümkün olabileceğine inanıyorum. Yüzyıllarca geçerli olmuş Ahilik prensiplerini ilk haliyle uygulamaya çalışmak elbette ki, günümüz şartlarında aynı etkiyi göstermeyebilir ancak, Ahiliği zamanın koşullarına göre yorumlayarak bunlara yeni anlamlar ve yeni fonksiyonlar yüklemek, yepyeni ve modern bir iş ahlakının oluşmasını sağlayabilecektir” diye konuştu.
Ahiliğin bazı temel prensiplerinin bugün çağdaş ülkelerin ekonomilerinde, önemli kurumlarında yaşatıldığını dile getiren Çakacak, Ahilik’teki ‘Pabucun dama atılması’ geleneğinin bugünkü kalite kontrolü olduğunu, ‘Orta Sandığı’ uygulamasının bugünkü kredi ve finans kuruluşlarına karşılık geldiğini, çıraklık-kalfalık-ustalık geleneğinin bugünkü mesleği eğitimi karşıladığını ifade ederek, Ahiliğin prensiplerinden sadece ‘elin, kapın, sofran açık olsun, güler yüzlü ol, tatlı dilli ol’ ilkesinin kamu yönetiminde uygulanması halinde ise toplumsal barışa ve huzura da büyük hizmet edilmiş olacağının altını çizdi.
“AHİLİK BİR FELSEFEDİR”
Başkan Kocamaz ise konuşmasında, 13. yüzyılda ortaya çıkan Ahilik kültürünün insana yatırım yaptığını ve tamamen insan odaklı bir faaliyet sürdürdüğünü vurguladı. Kocamaz, “Bu topraklarda doğmuş olan Ahilik geleneği, adalet anlayışını, paylaşımı, doğruluğu, yardımseverliği, kardeşliği barındıran bir temelin üzerine kurulmuştur. Bu topraklardan filizlenen Ahilik anlayışı, ne mutlu ki, dünyanın pek çok medeniyetine yol gösterici olmuştur. Ahiliği sadece esnaf teşkilatı olarak göremeyiz. Ahilik bir felsefedir. Özünde iyilik, birlik beraberlik, hakkaniyet barındıran bir yaşam biçimidir. Ahilik sayesinde sevgi, kardeşlik, dayanışmanın sesi yankılanmış, Anadolu, barış ve esenlik yurdu, bir medeniyet havzası haline dönüşmüştür” ifadelerini kullandı.
Esnaf ve sanatkarın yaşadığı sıkıntılara da değinen Kocamaz, “Bakın etrafımız AVM’ler ile dolup taşıyor, küçük esnaf maalesef ekonomiden pay alamıyor. Bu durumda Ahiliğin temelini oluşturan değerleri yeterince yaşatabiliyor muyuz? Esnafımızın haklarını ne kadar koruyabiliyoruz? Onlara ne kadar adaletli, hakkaniyetli bir ticari ortamı sağlıyoruz? Bu konuda biz Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman esnafımızın yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. İnanıyorum ki, hep birlikte, ele vererek, Mersin’i Ahilik geleneğinin yeniden ayağa kaldırıldığı bir şehir haline getirebiliriz. Buna gerçekten ihtiyacımız var. Biz, Büyükşehir Belediyesi olarak, bu hususta üzerimize düşen neyse yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.
“AHİLİK KAPISI, GELENEĞİN, AHLAKIN, BİLİMİN VE MEDENİYETİN BULUŞTUĞU TARİHSEL BİR OLGUDUR”
Mersin ESOB Başkanı Dinçer de Ahilik Kapısı’nın, geleneğin, ahlakın, bilimin ve medeniyetin buluştuğu tarihsel bir olgu olduğunu söyledi. “Ahilik kültürünün her bir kapısında, asırlardır ilmek ilmek dokunan halı gibi kardeşliğimiz, cömertliğimiz, dayanışmamız, hikmetimiz ve çok çalışmamız vardır. Anadolu’da açılan Ahilik Kapısı, Piri Ahi Evran-ı Veli Hazretlerimizin nasihatleri, felsefesi ve öğretisiyle taçlanarak halen bizlere yön vermektedir” diyen Dinçer, Ahilik ocağının mensupları olarak, ülkenin ve devletin sosyal, kültürel, sınai ve ticari yapısına hizmet sunmayı ibadet kabul ederek bu ocağın öğreti ve değerlerini günümüzde de yaşatmaya çalıştıklarını kaydetti. Ahiliğin günümüz sivil toplum örgütlerinin ruhunu oluşturduğuna vurgu yapan Dinçer, ilk kadın örgütlenmesi olan Bacıyan-ı Rum’un (Anadolu Bacıları) yine Ahilik kültüründe yer aldığını dile getiren Dinçer, günümüz dünyasında Ahilik kültürünü tam anlamıyla yaşayabilmenin ve yaşatmanın zor olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Yüzyıllara dayanan Ahilik ilkelerinin içselleştirilmesi ve uygulanması için her birimize görevler düşmektedir. Mersin Ahi Teşkilatı olarak, bilgi çağına anlam ve mana katmak için Ahilik kültürümüzün değerlerini, Mersin’den dünyaya anlatmak ve aktarmak için çalışmaktayız. Bu amaçla esnaf-sanatkar teşkilatımızın bilime, yeniliğe önem vermesi Pirimizden bir vasiyettir.”
YILIN İL AHİSİ DURMUŞ ERDOĞAN OLDU
Törende, konuşmaların ardından Kırşehir’den gelen tiyatro ekibi tarafından ‘Şed Kuşanma’ töreni temsili olarak canlandırıldı. Daha sonra Mersin’de ‘Yılın İl Ahisi’ seçilen Mersin Elektronikçiler Odası üyesi, radyo ve televizyon tamircisi, 17 usta yetiştiren Durmuş Erdoğan’a Ahilik Kaftanı giydirildi. Erdoğan’a Ahilik Kaftanı’nı Vali Çakacak giydirdi. ESOB Başkanı Dinçer ise Vali Çakacak’ı ‘Yılın Ahisi’ ilan ederek Ahilik Kaftanı giydirdi. Başkan Kocamaz’a da kaftan giydiren Dinçer, bir de plaket takdim etti.
22. Ahilik Kültürü Haftası kutlama töreni, Kongre ve Sergi Sarayı bahçesinde törene katılanlar ve vatandaşlara geleneksel Ahi Pilavı ikram edilmesiyle sona erdi.