Samsun Medya Grubu ekibi olarak sokağın nabzını tutmaya devam ediyoruz. Ekibimiz Samsunlu vatandaşlara, "Günümüzün komşuluk ilişkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?" diye sordu.

İşte aldığımız yanıtlar: 

İŞİNE GÜCÜNE BAKIYOR

Cansu YAYLAK: Günümüzde komşuluk ilişkileri eskiye göre daha kötü durumda. Eskiden birlik ve beraberlik vardı. Şimdi öyle değil. İnsanlar artık kendi dertlerine düşmüş. Herkes işine gücüne bakıyor. 

BU DEVİRDE KOMŞULUK KALMADI

Ahmet KELEŞ: Bu devirde komşuluk ilişkileri diye bir şey kalmadı. Çünkü ekonomik sıkıntımız var. Biri tok, diğer aç olunca komşuluk diye bir ilişki de kalmıyor. Ben, Türkiye'nin müslüman olduğunu  düşünmüyorum. O yüzden bu ülkede komşuluk da kalmadı. 

NESİL PARAYA GÖRE HAREKET EDİYOR

Enver AKDEMİR: Komşuluk ilişkileri 10 sene öncesine göre yüzde 50 düşük. Çünkü herkes kendi bütçesine göre görüşmeye başladı. Eskiden bizim nesil parayı dert etmezdi. Para olsa da, olmasa da görüşürdük ama şimdiki çocuklar paraya göre hareket ediyor. Çünkü teknolojiyle yetiştiler. Çocukların aralarındaki maddi farkın farkında olduğu zaman görüşmüyor. 

ÖLSEM FARK EDİLMEZ 

Ali İNCİ: Burada komşuluk denen bir şey yok. 6 katlı binada oturuyorum. Orada ölsem, kokana kadar kimse yokluğumu fark etmez. Yeni nesil Avrupa'ya uydu ve komşuluğu unuttu. Bizim Türk milleti eskiye göre çok değişti. 

HAYAT MÜCADELESİ 

Fatma AYTAN: Herkes kendi hayatının peşinde olduğu için kimse kimseyle ilgilenmiyor. O yüzden günümüzde komşuluk ilişkileri kalmadı. Kültür çatışması, hayat mücadelesi var. Komşuluk ilişkilerini özlediğim için hafta sonları köye gidiyorum. Gerçek komşuluk, köylerde. 

HERKES GEÇİM DERDİNE DÜŞTÜ 

Erdem DİLEK: Yüksek binaların yapılmasıyla birlikte komşuluk ilişkileri de kalmadı diyebiliriz.  Eskiden tek ya da 3-5 katlı binalar olurdu. O zamanlar komşular birbirini tanırdı, samimiydi fakat günümüzde kimse kimseyi tanımıyor. Herkes geçim derdine düştüğü için işiyle gücüyle daha çok meşgul. 

BİNALAR YÜKSELDİ, KOMŞULUK BİTTİ 

Mehmet ÇETİR: İlişkiler çok zayıfladı. Binaların yükseldiği yerde komşuluk da kalmıyor. Sitelerde oturanlar karşı komşusunun düğünü mü, cenazesi mi var bilmiyor. Bizim bu şekilde kültür seviyemiz düşüyor. İnsanların birbirine gelip gitme olayı kalmadı. Çocukların kapıda özgürce oynadığı zamanlar kalmadı. Bizim eski kültürümüze dönmemiz lazım. 

EKONOMİK KRİZ ETKİLEDİ

Sami ALPER: Ekonomik kriz sebebiyle komşuluk ilişkisi kalmadı. Aynı apartmanda oturan kişiler tüm ilişkisini kesiyor çünkü insanların birbirine karşı saygısı, sevgisi kalmadı. Eski komşulukları özlüyoruz. Bir mahallede önceden herkes birbirini tanırdı.  Şimdi hiçbiri kalmadı. 

PİŞİRDİĞİMİZİ KOMŞUYA GÖTÜRÜRDÜK 

Ayten ALPTEKİN: Eski komşuluklar yok. Biz eskiden bir şey pişirdiğimizde komşumuza da götürürdük. Karşılıklı saygımız, sevgimiz olurdu. Şimdiki nesilde hiçbiri kalmadı. Bırak çat kapı gitmeyi, evine kabul bile etmiyor. Eski komşuluklar çok güzeldi. 

SAYGI VE SEVGİ KALMADI

Bahri ÖZTÜRK: Eskiden en uzaktaki komşuya bile tepsiyle yemek götürürdük. İhtiyacını öğrenir yardım ederdik. Tabi bunlar karşılıklı saygı ve sevgiyle olurdu. Günümüzde ne yazık ki kalmadı. 

ESKİDEN HERKESİN KAPISI AÇIKTI 

Ceyhan DEMİRCAN: Herkes kendi halinde olduğu için ilişkiler hiç iyi değil. Sebebi geçim sıkıntısı mı, zamanın getirdiği mücadele mi bilemiyorum. Eskiden herkesin kapısı birbirine açıktı. Şimdi haber verip gidiliyor. Onda da kabul ederse gidiliyor. Ben eski komşulukları gerçekten özlüyorum. 

Hande ONAT - Ebru ÖZTÜRK