DENİZLİ Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, her üç kişiden birinin kayıt dışı çalıştığını, Türkiye'de genç işsiz sayısının 6 milyon olduğunu söyledi. İşsizlik konusunda ciddi sorunlar olduğunu belirten Keçeci, "6 milyon genç işsizimiz var ama sıradan vasıfsız bir işçi bulamıyoruz. İnsanlar artık işe küstüler, bulunan işleri beğenmeme duygusuyla iş aramıyorlar. Her şeyden ümidini kesmiş ve mutluluğunu yalnızlıkta arayan insanlar topluluğunun içinde yaşıyoruz" dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı nisan ayı işsizlik oranlarını değerlendiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, işsizliğin geçen yılın nisan ayına göre binde 6 artarak yüzde 9.6 olarak tespit edildiğini, işsiz sayısının 2 milyon 821 bin kişiye ulaştığını söyledi. Son bir yılda nüfusun 884 bin arttığını, işgücündeki artışın 686 bin, istihdamdaki artışın 444 bin kişi olduğunu belirten Keçeci, "Her dönemde olduğu gibi işgücü artışı, yine istihdam edilenlerin üzerinde gerçekleşti. 600 bin üniversiteli iş arıyor ve bunların çoğunluğunu da 35 yaş altı gençler oluşturuyor. İşgücüne katılma oranlarında da önemli bir değişiklik kaydedilemedi. İşgücüne katılma oranı yükselmedikçe veya kayıt dışında azalma olmadıkça işsizlik oranının düşmesinin çok önemli olduğunu düşünmüyorum. Çalışan her 3 kişiden biri kayıt dışı çalışıyor. İşgücüne katılma oranı uzun zamandır yüzde 50 seviyelerinde dolaşıyor. İş gücü artışımız istihdam edilenlerin artışından hep daha fazla. Bu durum, büyüyen bir tehlikeye işaret ediyor. Genç nüfusun ve kadınlarımızın, işgücüne katılım oranını arttırmanın formülünü bulmalıyız. Üniversitelerimizden mezun olan gençlerimiz, daha mezun olmadan iş bulamama kaygısı yaşıyor" dedi.
"KADINLAR İŞGÜCÜNE DAHA FAZLA KATILMALI"
Kadınların iş hayatındaki eksikliğine de değinen Keçeci, "Kadınlarımızın işgücüne katılım oranı hep yüzde 30'larda geziyor. Kadınlarımızın işgücüne katılımını teşvik edici projeler göremiyorum. Siyasi iktidarların bu konudaki eksikliğimizi gözönünde bulundurarak, kadınlarımızı ev hanımı olmaya değil, işgücüne katılmaya sevk edecek projeler geliştirmesi gerektiğine inanıyorum. Değerlerimizi kullanmasını bilmeliyiz. Bunları sağlayabilirsek, ancak o zaman ülke hedeflerimize ulaşabiliriz" diye konuştu.
"MUTLULUĞU YALNIZLIKTA ARIYORUZ"
İşsizlik konusunda ciddi sorunlar olduğunu, bunların üzerinde durulması ve gerekenin yapılması gerektiğini vurgulayan Keçeci, "Geçtiğimiz günlerde önemli bir kurum, Türkiye'deki genç işsizlerin 6 milyon olduğunu açıkladı. SOCAR Turkey Enerji Başkanı Kenan Yavuz, 'Bana gelen üniversite mezunlarının CV'lerinin hepsini çöpe atıyorum' dedi. İzmir'den bir sanayicimiz, eski EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, '1300 liraya hiçbir vasfı olmayan işçi arıyorum, bulamıyorum' dedi. Bunlar gerçekten çok önemli açıklamalar. 6 milyon genç işsizimiz var ama sıradan vasıfsız bir işçi bulamıyoruz. Bizim iş dünyası olarak aradığımız ara eleman dediğimiz, yetenekli insanları bulamadığımız gibi, vasıfsız işçileri de bulamaz hale geldik. İnsanlar artık işe küstüler, bulunan işleri beğenmeme duygusuyla iş aramıyorlar. Ocaktan bu yana işsizlik ödeneğine başvuranların sayısı ikiye katlanmış. Her şeyden ümidini kesmiş ve mutluluğunu yalnızlıkta arayan insanlar topluluğunun içinde yaşıyoruz" dedi.
"EL BİRLİĞİYLE ÇÖZEBİLİRİZ"
Keçeci, eğitim sistemindeki aksaklıklar nedeniyle gençlerin iş dünyası için yetiştirilemediğini söyledi. Keçeci, "Yetenekli insanlarımızı nasıl değerlendireceğiz? İnsanlarımızı, nasıl yetenekli hale getireceğiz? Bunlar üzerinde durmalıyız. Eğitim sistemimizdeki aksaklık nedeniyle, maalesef gençlerimizi iş dünyası için yetiştiremiyoruz. Bunun üzerinde durmamız gerekiyor. Bu sadece devletin işi değil. Bunu elbirliği ile yapmak zorundayız. Ülkemizin gelişmesi, sanayiye ve ihracatımıza bağlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunun için de yapmamız gereken istihdam ve ihracat konusunda bizlerin desteklenmesidir. Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Sanayicilerimizi tamamen küstürmeden acil önlemler alınmalı" diye konuştu.

FOTOĞRAF