TESK Yönetim Kurulu Üyesi, Adana ESOB ve Adana Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Kazım Barışık, yaklaşan Kurban Bayramı tatili öncesi, karayollarında yaşanacak trafik yoğunluğuna karşı sürücüleri araç kullanırken, kurallara eksiksiz uymaya çağırdı.

Barışık, yaptığı açıklamada, özellikle de dini bayram tatillerinde, karayollarında trafik yoğunluğunun büyük oranda arttığını, aşırı hız ve yoğun kazalar yüzünden yolların adeta kan gölüne dönüştüğüne dikkat çekerek, “Bayramlar, matemleri değil, mutluluk ve sevinçleri paylaştığımız günlerdir. Bayramda trafik kazaları yüzünden acıları değil, kurallara uyarak, kazasız yolculuk geçirip, sevdiklerimizle kucaklaşıp, sevinçleri yaşamalıyız. Lütfen, kurallara uyun, aşırı sürat yaparak trafik canavarına kurban olmayın. Ne sizin canınız, ne de başkalarının canları yanmasın” dedi.

Geçen yıllarda yaşanan uzun süreli Kurban Bayramı tatillerinde ülkenin çeşitli yerlerinde meydana gelen trafik kazalarında yüzlerce vatandaşın hayatını kaybettiğini, binlercesinin de yaralanarak sakat kaldığına dikkat çeken Barışık, “İstatistikler, dini bayram tatillerinin uzadığı dönemlerde trafik kazalarında aşırı artış olduğunu ortaya koyuyor. Bayram tatillerinde, yaşanan trafik yoğunluğunun yanı sıra, dikkatsizlik, hoşgörüsüzlük, acelecilik, kurallara uyulmaması, yorgun araç kullanılması da kazaların artmasında önemli etkendir. Kazaların 3/2’sinin de yerleşim birimleri içerisinde ve sürücü kusurları nedeniyle yaşanmış olması da kuralları hiçe saydığımızın göstergesidir” diye konuştu.

Barışık, ayrıca sürücülerin yola çıkmadan taşıtlarının teknik özelliklerine uygun bakımlarını yaptırmalarını, yolculuk sırasında emniyet kemerlerini takıp, ağır ve yağlı yemeklerden, uyuşturucu etkisi yapacak ilaç kullanmaktan ve aşırı sürat yapmaktan kaçınmalarını, hava, yol ve görüş şartlarına göre hız ve fren mesafelerini iyi ayarlayıp, sık sık da mola vermelerini tavsiye etti. Barışık, “Ülkemizdeki trafik kazalarının büyük çoğunluğu aşırı hız ve hatalı sollama nedeniyle gerçekleşiyor. Bayram coşkusuyla dalgın, yorgun ve uykusuz araç kullanmak, aşırı hız ve bozuk yollardaki dikkatsizlik de kazaları artırıyor. Sürücülerimiz, yoğunlaşan bayram trafiğinde her zamankinden daha fazla dikkatli araç kullanmalı, yol yapım ve onarım çalışmalarına dikkat etmeli. Bilinmelidir ki, en iyi sürücü, hız yapan değil, kurallara harfiyen uyarak kaza yapmayandır. Bilinçli sürücü, trafikte sıkışan meslektaşına yol verir, yol gösterir, alkollü ve yorgun araç kullanmaz, kural ihlali yapmaz” dedi.