ZONGULDAK (AA) - Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocağında, 7 Ocak 2013'te metan gazı püskürmesi sonucu 8 kişinin öldüğü, 8 kişinin gazdan etkilendiği iş kazasıyla ilgili 10 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan 10 sanıktan 7'isi, kazada gazdan etkilenen 8 işçi, mağdur aileleri ve avukatları katıldı. 

Duruşmaya katılan sanıklar, suçlamaları kabul etmediklerini belirterek, savunmalarını yazılı olarak sunacaklarını bildirdi.

Sanık avukatları, yeni bilirkişi raporu talep etti.

Tanık ve mağdur yakınlarını dinleyen mahkeme heyeti, bazı sanık ve tanıkların dinlenemediği gerekçesiyle yeni bilirkişi raporu talebini reddederek duruşmayı erteledi.

- Ailelerin tepkisi

Duruşma çıkışında, iş kazasında hayatını kaybeden iki çocuk babası Ahmet Şeker'in (30) annesi Havva Şeker, gazetecilere yaptığı açıklamada, bazı sanık ve tanıkların olayla ilgili verdikleri ifadelerini değiştirdiğini öne sürerek, "İfadeler birbirini tutmuyor. Çelişkili ifadeler veriyorlar" dedi. 

İşçilerden Satılmış Arslan'ın babası Rıza Arslan ise mahkemede herkesin ifadelerini değiştirdiğini iddia ederek, "Yetkili amirlerden sonuna kadar davacıyım, yüksek mahkemeye kadar gideceğim. Söz konusu firma ifadeleri değiştirtmeye çalışmış. Herkes kendini savunmak için yalanlar söylüyor. Ölen maden işçilerin arkadaşları hep ifadelerini değiştirdi" şeklinde konuştu. 

Aynı kazada hayatını kaybeden Muharrem Yapıcı'nın annesi Necmiye Yapıcı da, adaletin yerini bulmasını istediklerini vurgulayarak, "Devletimiz bizim arkamızda olsun. Bir oğlum vardı elimden çıkıp gitti" ifadesini kullandı. 

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında, 7 Ocak 2013'te özel firmanın galeri açma işini yürüttüğü eksi 630 kodunda metan püskürmesi sonucu yaşamını yitiren 5 işçinin cesedine ulaşılmış, göçük altında kalan 3 madenciden 2'sinin cesedi 11 Ocak'ta, diğerininki ise 12 Ocak'ta çıkarılmıştı. Zonguldak Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede, 10 sanık hakkında "taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenmişti.