Tarım Öğretiminin 169. yılı Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) Ziraat Fakültesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikle kutlandı. Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, tarımın ülke kalkınmasında çok önemli bir rolü olduğunu belirterek, "Ülkemizin tarım üretimi yıllık 62 milyar doları aşmış durumda" dedi.
Tarım Öğretiminin 169. yılı nedeniyle düzenlenen kutlama etkinlikleri, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İ. Halil Elekçioğlu, Dekan Yardımcıları, Öğretim Üyeleri, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Semih Karademir ile oda yönetim kurulu üyelerinin Çukurova Üniversitesi’ndeki Atatürk Anıtı’na çelenk koyup, saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı’nı okumasıyla başladı.
Kutlama etkinlikleri, Ç.Ü. Akif Kansu Konferans salonunda düzenlenen etkinlikle devam etti. ‘Geleneksel Ziraat Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşması yapan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Ülkemizdeki tarım üretiminin yıllık 62 milyar doları aşmış durumda olduğunu hatırlatarak, Türkiye’deki endüstri tesislerinin büyük bölümünün tarımsal maddeleri ham madde olarak kullandığını söyledi. Bu durumun, sanayinin gelişmesinde büyük önem taşıdığına vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Kibar konuşmasına şöyle devam etti:
“Tarımsal ihracatımız 15 milyar dolar ile toplam ihracatımızda yüzde 12 gibi önemli bir paya sahiptir. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı 2023 yılında tarımsal üretimin 150 milyar dolar, ihracatın ise 30 milyar dolar olacağını öngörmektedir. Bu hedefe ulaşmak için tarım sektörümüz eğitimli, bilinçli, ölçek ekonomisine özen gösteren yatırımcılara ihtiyaç duyacaktır. Türkiye’de tarım ve gıda sektörüne yönelik ilgi gittikçe artmaktadır. Bunda ülkenin göreceli olarak refah seviyesinin artması ile birlikte tüketici bilincinin artması, gıda tüketim alışkanlıklarının değişmesi, dış pazarlara yakınlık, potansiyel genç nüfusun olması, reel ve finans sektörlerinin tarım ve gıda sektörüne yatırımları etkin rol oynamaktadır. Bu gelişmeler aslında ülkemizin gıda güvenliğini sağlamada fırsat olarak değerlendirilebilir.”
“ÇÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ, TÜRKİYE’NİN ZİRAAT ALANINDA ÖNCÜ FAKÜLTELERİNDEN BİRİ”
Tarım sektörünün son yıllarda Dünya’daki gelişmelere paralel olarak Türkiye’de de hızla büyüme kaydettiğini belirten Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, tarımsal eğitimin ve kalitesinin de öneminin bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.
Rektör Prof. Dr. Kibar şunları kaydetti:
“Ziraat Fakültemizin sahip olduğu araştırma alt yapısı, güçlü akademik kadrosu, her şeyden önemlisi Dünya’da tarımsal potansiyeli açısından ender bulunan bir ovada bulunmasının sağladığı avantajla ve bir o kadar da sorumluluklarla, ülkemizin ziraat alanında öncü fakültelerinden biri olduğunu görmekten büyük mutluluk duymaktayım. Ziraat Fakültemizin üniversitemizin özellikle araştırma bazında halen en aktif fakültelerinden biri olduğunu burada memnuniyetle söylemek isterim. Göreve geldiğimden beri bazı Fakültelerimizin çeşitli altyapı sorunları olduğunu görmekteyim. Bu vesileyle Ziraat Fakültesinin fiziki ve teknolojik altyapı sorunlarının çözümü için çalışmalarımızı son aşamaya getirmiş olduğumuzu belirtmek isterim. Bu yıl içinde bu çalışmalarımızı tamamlamayı planlamaktayız. Aynı şekilde üniversitemizin eğitim-öğretim kalitesini yükseltmek ve uluslararası düzeyde araştırmaların yapıldığı olanaklara kavuşmasını sağlamak amacıyla çok yoğun gayretler içinde olduğumuzu da vurgulamak istiyorum.”
PROF. DR. ELEKÇİOĞLU: “TARIM DÜNYA ÜLKELERİNDE BÜYÜME İÇİN STRATEJİK ÖNEME SAHİP”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün tarımın gelişmesinin ülkeler açısından önemine işaret ettiği konuşmasının ardından kürsüye gelen ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Elekçioğlu ise günümüzde tarım sektörünün ülkelerin kalıcı servet alanı olarak görüldüğüne dikkat çekerek, birçok sanayi yatırımlarının ömrünün sınırlı olduğunu ancak tarım arazileri ve toprakların ülkelerin zenginliği olduğunu söyledi. Birçok ülkenin diğer ülkelerden milyonlarca hektar tarım alanları satın aldıklarını yada kiraladıkları hatırlatan Prof. Dr. Elekçioğlu, gıda güvencesi için son yıllarda dünya genelinde çeşitli girişimlerin ön plana çıktığını söyledi. Prof. Dr. Elekçioğlu, “Tarım, ülkemiz için sadece ekonomik açıdan değil, aynı zamanda istihdam olanaklarıyla sosyal açıdan da önemlidir. Halen toplumumuzun yaklaşık yüzde 23-25’i tarımda istihdam edilmektedir. Günümüzde tarım 75 milyon yurttaşımız ile birlikte 30 milyon turistin gıda ihtiyacını da karşılar durumdadır” dedi.
KARADEMİR: “KÖKLÜ BİR TARİHSEL GEÇMİŞE SAHİP OLMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ.”
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Semih Karademir de ziraat mühendisliği ve tarım sektöründe yaşanan sıkıntıların aşılması için yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Türkiye’de programlı ve organize anlamda ilk kez 1846 yılında İstanbul Halkalı’da tarım öğretimine başlandığını hatırlatan Karademir, “Ancak bu hususta vurgulanması gereken şey, 169 yıla dayanan böylesine köklü bir tarihsel geçmişe sahip olmanın her meslek grubuna nasip olmayan bir değer taşıdığıdır. Bu köklü geçmişimiz, biz tarımcılar için haklı bir gurur kaynağıdır. Bu köklü geçmişimiz bizleri birbirimize kopmaz bağlarla bağlamaktadır. Bu köklü geçmişimiz, bizim birlikteliğimizi sağlayan yegane unsurdur. Ve birlikteliğimiz bizim gerçek güç kaynağımızdır” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Emekli Öğretim Üyesi, Otomotiv Sanayi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer "Tarım Öğretiminin 169. Yıldönümünde Tarımsal Üretim ve Küresel Değişimler" adlı bir sunum yaptı.
Etkinlik, Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın müzik dinletisi, meslekte 30 ve 40. yılını tamamlayanlara plaket takdimi ve kokteyl ile sona erdi.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İ. Halil Elekçioğlu günün anısına Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar’a meyve sepeti hediye etti.