Mustafa AKIN / İstanbul,()

Sarıyer'de bulunan Mersinli Ahmet Kireççi Güreş Salonu'nda çalışmalarını sürdüren A Mili Güreş Takımı, Gürcistan'dan 13, Norveç'ten ise 4 sporcu ile birlikte hazırlık kampı yapıyor. Rio'da düzenlenecek olimpiyatlara 262 gün kala özel yemek, diyetisyen ve özel program halinde çalışmalarını sürdüren Milli güreşçiler Altın Madalya ile yurda dönmek istiyorlar.

Dünya şampiyonu Selçuk Çebi, 2016 Rio Olimpiyatları'nda güreş hayatını zirvede tamamlamak istediğini belirtirken, Rıza Kayaalp ise ülkesinin bayrağını göndere çektirmeyi, marşını söyletmeyi isteyen bir sporcunun hedefinin her zaman Olimpiyat ve Altın Madalya olduğunu dile getirdi.

DİYETİSYEN MUTTALİP AYAR: "GÜNDE 5 BİN - 6 BİN KALORİ ALAN SPORCULARIMIZ VAR"

Günde 6 - 7 öğün yemek yapıldığı ve ayrıyetten de antrenmanlar için içecekler yaptıklarını söyleyen Diyetisyen Muttalip Ayar, "Öğünler bol meyveli, yanında protein ağırlıklı süt, yoğurt gibi ürünler vermeye çalışıyoruz. Ağır sıkletler diğer sporculara göre daha fazla tüketim sağlıyor. Günde 5 bin - 6 bin kalori alan sporcularımız var. Rıza Kayalap, Osman Yıldırım gibi sporcular 130 kiloda güreşiyor. Bu gibi sporcular çok fazla tüketiyorlar. Onları çok fazla besin açısından sınırlamamaya çalışıyoruz. Zaten güreş olduğu için ağır bir spor, ihtiyaçları oluyor çok antrenman yapıyorlar. Bundan dolayı çok fazla besin ihtiyaçları oluyor. Sınırlamadan sevdikleri şeyi daha sağlıklı hale getirerek, yağ oranlarını düşürüp karbonhidrat oranlarını yükseltmeye çalışıyoruz" dedi.

AŞÇI METİN KURT: "GÜNLÜK 50 - 60 KİLO ET TÜKETİMİ OLUYOR"

Yaklaşık olarak 9 yıldır güreş camiasına hizmet ettiğini dile getiren Aşçı Metin Kurt, daha çok et ağırlıklı yemekler yaptıklarını söyledi.

Kurt, "Diyetisyenimiz ile birlikte onun verdiği listeye göre hareket ediyoruz. Turnuva önceleri kilo düşmeye başladıklarında yağsız ve tuzsuz yemekler giriyoruz menüye. Sebze ve zeytinyağlı yemekler yapıyoruz. Günlük 50 - 60 kilo et tüketimi oluyor" ifadelerini kullandı.

SELÇUK ÇEBİ: "TÜRK GÜREŞİNİN YİNE OLİMPİYATIN LOKOMOTİFİ OLACAĞINA İNANIYORUZ"

Olimpiyatları artık gün gün saydıklarını ifade eden Dünya Şampiyonu Milli güreşçi Selçuk Çebi, "Rio Olimpiyatları'nda Türk spor tarihimi ve güreş hayatımı zirvede noktalamak istiyorum" dedi.

Olimpiyattan önceki ikinci kamplarına erken başladıklarını söyleyen Çebi, şöyle konuştu: "2016 Rio Olimpiyatları'nda Türk güreşinin yine olimpiyatın lokomotifi olacağına inanıyoruz. Bizden genel müdürlüğümüzün, bakanlığımızın, 78 milyonluk Türk vatandaşının büyük beklentileri var. Biz de o beklentilere karşılık vermek durumundayız. Oradaki hedefimiz altın madalya. Sevdiklerimize, bizden beklentisi olan kişilere şampiyonluğu alıştırdık, Allah-ü Teala bize hep şampiyonluğu nasip etti. Rio Olimpiyatları'nda Türk spor tarihimi, güreş hayatımı orada noktalamak istiyorum. İnşallah zirvede noktalamak bize nasip olur. Burada şuan 3'lü bir kamp yapıyoruz. Çalışmalarımız iyi gidiyor. Yeni başladık bir hafta oldu, bir buçuk haftamız daha var."

RIZA KAYALAP: "GÜRCİSTAN VE NORVEÇLİLER İLE BİRLİKTE İYİ BİR KAMP DÖNEMİ GEÇİRECEĞİZ"

İyi bir dinlenme döneminin ardından şampiyonlukları unutarak tekrar kapmlara başladıklarını söyleyen Milli güreşçi Rıza Kayaalp, "Bu ikinci kampımız. İlk kamp biraz sağlık taraması üzerineydi eksik yanlarımızı öğrendik. Bu kampta da programı ona göre yapıp, çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Bu kamp biraz daha ayrı geçiyor yurt dışından gelen arkadaşlar var. Gürcistan ve Norveçliler var. Tabii onlarla beraber iyi bir çalışma dönemi geçireceğiz bu kamp döneminde" dedi.

"HAYALİM OLİMPİYATLARDA ALTIN MADAYLA KAZANMAK"

2016 Rio Olimpiyatları'nın aklından hiç çıkmadığını belirten Rıza Kayaalp, "Her başarılı sporcunun hayalidir olimpiyatlar. Dünya'da ve Avrupa'da art arda madalya kazanmış bir sporcunun olimpiyatlar hiç bir zaman aklından çıkmaz. Ülkesinin bayrağını göndere çektirmeyi, marşını söyletmeyi isteyen bir sporcunun hedefi zaten hep Olimpiyattır, Altın Madalyadır. Benim de hayalim Olimpiyatlarda Altın Madayla kazanmak.

3 Avrupa Şampiyonluğu, 2 Dünya İkinciliği bir de dünya şampiyonluğu kazandım 2012'den sonra. Ne kadar istikrarlı diyebilirsiniz ama bence son derece iyi bir tablo. Bu sene bir Avrupa şampiyonası daha var inşallah bir şampiyonluk daha kazanmak için gideceğim. Artık benim için çok az bir süre kaldı diye düşünüyorum. Önümüzdeki kampları iyi değerlendireceğiz" diye konuştu.

LOPEZ'LE YAPTIĞIM MAÇ..

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonası'nda grekoromen stil 130 kilo final müsabakasında Kübalı Mijain Lopez Nunez'i yeneren altın madalyanın sahibi olduğu maçla ilgili de konuşan Kayaalp, "Tabii O'na göre hazırlık yaptım. Yerde, parterde çok iyi hazırlık yaptım. Çünkü rakibimin ayakta puan alma gibi bir şansı yoktu. 'Eğer yerde puan vermezsen ben onu yenerim' dedim ama belli bir taktik yaptık ilk devre çok baskın güreştim, yatırdım. İkinci devre yatsam bile o çok yorgun olacaktı iyi bir parat sayesinde, biraz da paradımı yaparken yürümem onun gücünü kullanamamasına neden oldu. Şöyle de bir şey verdır puan alamıyorsan vermeyeceksin. Bu futbolda da öyle atamayacaksan, attırmayacaksın. Puan alamadım ama vermedim de daha güçlü daha baskın güreşmem sayesinde ihtar alarak 1-0 yenerek olimpiyat öncesi önümdeki bir engeli ilk kez aşmış oldum" şeklinde ifadeler kullandı.