Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) 133’üncü yıl etkinlikleri kapsamında hizmet binasında özel meclis toplantısını gerçekleştirdi.
Hizmet binasında gerçekleştirilen meclis toplantısına Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, eski ATSO Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili adayı Çetin Osman Budak, Garnizon Komutanı İrfan Can, Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Bağcı ve foto muhabirleri Coşkun Aral ve Reza katıldı.
133 yıllık oda olduklarını söyleyen ATSO Başkanı Davut Çetin yaptığı konuşmada, "Türkiye ve Antalya tarihine tanıklık etmiş, Cumhuriyetimizin kurulup gelişmesine, Antalya’nın bir dünya markası olmasına katkıda bulunmuştur. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nı kurup, bugüne getirenleri, Antalya’ya hizmet etmiş iş adamlarını saygıyla anıyorum. Ebediyete intikal etmiş kurucularımıza, Kurtuluş savaşı vererek Cumhuriyetimizi kuran Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimize bu vesileyle Allah’tan rahmet diliyorum. Bizim ülkeye katkımız sadece yerel projelerle sınırlı değildir. Odalar ve Borsalar olarak Türkiye’de demokrasinin güçlenmesine ve ekonomik reformlara en büyük desteği veren camiayız. Ticaret ve Sanayi Odaları büyük iş adamı ile küçük esnafı ülkenin ortak menfaatleri temelinde bir arada tutan kurumlardır. Bu birlikteliği sağlamadığımız takdirde, herkesin kendi sektörel menfaati peşinde olduğu binlerce parçaya bölünmüş bir özel sektör ile ülkemizin ekonomik, sosyal ve siyasi istikrarını koruması mümkün olamaz. ATSO, 133 yıllık tarihi boyunca köklü kurumsal gelenekleri ve kurumsal kültürü ile her sektörden, her ölçekten Antalyalı iş adamını birleştirmiş, onların sesi olmuştur. Tarihimiz boyunca Türkiye siyaseti çalkantılı dönemlerden geçmiştir" dedi.
Odanın resmi tek bir sözünde, resmi tek bir faaliyetinde siyasi bir yön, siyasi bir amaç olmadığını ifade eden ATSO Başkanı Davut Çetin, şunları kaydetti:
"ATSO her zaman Cumhuriyet değerlerine, demokrasiye bağlı, Türkiye’nin ve Antalya’nın ortak menfaatlerini üstün tutan bir anlayışa sahip olmuştur. Odamız bu geleneği bugüne kadar hep korumuştur, bundan sonra da koruyacaktır. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına sadece 8 yıl kaldı ve Türkiye 100’üncü yıla, milli birlik ve heyecanla hazırlanmak durumundadır. Türkiye, bütün partileri ve kesimleriyle, geniş bir uzlaşmayla hem demokrasi hem ekonomi alanında reformlar yapmak zorundadır. Eğitim sisteminin çağdaşlaşması, sanayi ve teknoloji hamlesi, imar ve kent rantlarının önlenmesi, kayıt dışı ile mücadele önümüzdeki acil reform konularıdır. Bu reformlar geniş bir uzlaşma olmadan başarılamaz. Türkiye’de bu tür reformlar ancak büyük krizler sonrasında zorunlu olarak yapılabilmiştir. Bu kez kriz beklenmeden uzlaşmayla, işbirliğiyle, 100’üncü yıl atılımının gerçekleşmesini ümit ediyorum."
ANTALYA TURİZMİ
Antalya’nın Cumhuriyetin 100’üncü yılına güçlü adımlarla hazırlanması gerektiğini dile getiren Çetin, "Antalya 13 milyon turist, 850 bine yaklaşan turistik yatak kapasitesiyle, Türkiye konaklama kapasitesinin ve turist geceleme sayısının yüzde 60’ına sahiptir. Yabancı ziyaretçi sayısında Avrupa’da 3’üncü, dünyada 10’uncu sıradadır. Antalya Türkiye tarımsal üretim değerinin yüzde 8’i ile birinci ildir. Bu güçlü ekonomide bir zayıflığımız, Antalya’da yapılan satışların yüzde 30’unun Antalya dışındaki şirketler tarafından ve firmalarımızın alımlarının yüzde 60’ının diğer illerden yapılmasıdır. Diğer zayıflığımız ise az sayıda ürüne ve az sayıda pazara bağlı kalmamızdır. Bu nedenle Antalya’da kültür odaklı ve çevreci gelişme, Antalya şirketlerinin markalaşması, turizmin yeni ürünlerde ve yeni pazarlarda gelişmesi, modern tarım sistemine geçilmesi, ticarete plan ve disiplin getirilmesi, sanayimizin ar-ge destekli ihtisas bölgeleriyle gelişmesi ısrarla üzerinde durduğumuz konulardır" ifadelerini kullandı.
ANTALYA TANITIMINA KATKI
ATSO olarak kent kültürünün ve kent ticaretinin gelişmesinin öncelikli konuları olduğunu da belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kent kültürü demek, kent estetiği, yeşil alanlar, tarihi mekanların korunması, trafik disiplini, kültür merkezleri, kafeler, restoranlar, esnaf demektir. Oda olarak bu hafta Antalya Fotoğraf Günlerini organize ettik. Coşkun Aral ve Reza gibi ustalar, dünyanın ve Türkiye’nin fotoğraf ustalarının Türkiye’de ilk kez bu kapsamda bir araya geldiklerini söylediler. Önümüzdeki günlerde de 10. Türk Müziği Günleri etkinliğimiz bulunmaktadır. Bu organizasyonların amacı Antalya’nın tanıtımına ve kent kültürümüze katkı yapmaktır. Avrupa’nın güzel kentlerini yaratanlar o tarihi evleri yapan, mimariye önem veren, heykeller yaptıran kent zenginleridir. Biz de Oda olarak bu boşluğu doldurmaya gayret ediyoruz. Halen tamamlamak üzere olduğumuz, ATSO Eğitim ve Kültür Merkezimiz ve Kaleiçi evimiz, gerek mimari gerekse faaliyetlerle kent merkezinde sosyal ve ticari hayatı canlandırmaya dönük projelerdir. Bu projeler için eski başkan Çetin Osman Budak’a teşekkür borcumu da dile getirmek isterim. Bu projelerin yanı sıra önceliğimiz, kırsal turizm projesini başlatarak hem turizme hem tarıma destek olmaktır. Bunun dışında markalaşma, kalite artışı, ticaret ahlakı gibi konularda üyelerimizi teşvik etmek de görevimiz olacaktır."
Antalya’nın gündeminde bulunan G20, B20 ve EXPO organizasyonlarına da önem verdiklerini de ifade eden Çetin, organizasyonların kentin kültür odaklı ve çevreci bir anlayışla gelişmesi yönünde fırsata dönüşmesini dilediklerini söyledi. Çetin, "G20 ve EXPO organizasyonları Antalya’da özellikle ulaşım yatırımlarında sıçrama olmasını sağlamıştır. Büyükşehir belediyemizin Konyaaltı sahili, Kruvaziyer limanı gibi projeleri de Antalya için önemli projelerdir. Bu gayretlerinden dolayı Büyükşehir Başkanımıza teşekkür ediyoruz. İlçe belediyelerimizin de kent kültürü ve kent estetiği konularında güzel projeleri bulunmaktadır ve bu projeler için değerli ilçe belediye başkanlarımıza da teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
"ATSO’NUN VARLIĞI ANTALYA İÇİN ÖNEMLİ"
Antalya Valisi Muammer Türker ise yaptığı konuşmada, Antalya’nın cazibesi olan bir kent olduğunu vurgulayarak, "Antalya dünyanın göz bebeği olan bir şehir. Toplumsal dinamizmden kaynaklanan bir durum söz konusudur. Özel sektörün ilgisinden dolayı çok önemli bir durum. Herkes bir şeyler yapıyor. Bize çok fazla proje geliyor. Bizler de buna sürdürebilir projelere toplumsal değerler açısından kontrol edip cevap veriyoruz. Özel sektör deyince, Antalya deyince ATSO’dan bahsetmek gerekiyor. 13 yıl önceden Osmanlı’dan devraldığımız bir yapı. Gittikçe yaşlanan değil, gençleşen bir yapı. ATSO’nun varlığı Antalya için çok önemli. Birçok sosyal projeye de destek veriyor. Bu toplumun bir kurumunun geriye kalan fertlerine yardım etmesi çok önemli. Kurumu oluşturan kişiler hayatın içinden gelen insanlar. Hayata doğrudan dokunuyorlar. Onları aileleriyle birlikte dalga dalga ekonomiye katıyorlar. Bu çerçevede toplumsal refahımız gelişiyor. Türkiye gelişiyor. Ben bu çerçevede ATSO’nun geçmişteki ve şuan ki yönetici ve başkanlarına teşekkür ediyorum" dedi.
"EKONOMİDE 18’İNCİYİZ"
Eski ATSO Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili adayı Çetin Osman Budak ise yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
"Kökleri o kadar derin ki ve o kadar büyük bir çınar ki şehre çok fazla şey katarak gelmiş bir oda. O yüzden onlarca oda başkanı buradan geldi geçti. Hepsi buraya gönülden destek verdi. İş adamları bir taraftan istihdam sağlarken, diğer bir yandan büyük bir topluma iyi mesajlar verir. Özellikle biz şunu söyledik. Kültür, sanat Antalya için önemli dedik. Antalya çok fazla göç alıyor. Bunun için kültürel dönüşüm şart. Bunu yapacak olanlar da kurumlardır. Özellikle belediyelerdir. ATSO bunu için elinden geleni yapmıştır. Antalya, kültür ve sanata daha fazla yatırım yapmalıdır. Kültür ve sanatı ATSO Antalya’ya kazandıracaktır. Bugünlerde o gönüldaşların artacağı günler olmalıdır. Herkes el ele verip birlik ve beraberliği sağlamalıdır. Çünkü bizim rakiplerimiz biz değiliz. Ekonomide 18’inciyiz. Antalya en çok turist alan ülkeler arasında 6’ncı sırada. Onun için birinciliğe gelmemiz lazım. Artık ülkeler konuşulmuyor. Şehirler konuşuluyor. Biz bunu başarmalıyız. Birlik ve beraberliği sağlamamız lazım. Bu birlik ve beraberliği sağlarsak her şeyi başarırız."
Konuşmaların ardından odaya 10 yıl ve üzeri hizmet vermiş olan meclis üyelerine plaket takdim edildi.
Plaketleri ATSO Başkanı Davut Çetin, ATSO Meclis Başkanı İzzet Bayar, Döşeme Belediye Başkanı Turgay Genç, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ve Garnizon Komutanı İrfan Can verdi.