Emre BAYLAN/ ANTALYA, () - ANTALYA'nın turizm merkezi Belek'te 15- 16 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek G-20 Liderler Zirvesi için bütün hazırlıklar tamamlandı. Antalya- Belek arasındaki yolun tek şeridiyle 1'inci Dış Hatlar Terminali 10- 17 Kasım tarihleri arasında sadece G-20'ye hizmet verecek. Zirve nedeniyle devlet başkanlarının yanında 13 bin kişinin geleceği Antalya'da 12 bin polis görev yapacak. Polis zirveyi protesto için Antalya'ya dünyanın değişik ülkelerinden 30 bin civarında eylemcinin gelmesini bekliyor.
Dünyanın en büyük ekonomisine sahip 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu'ndan oluşan G-20'nin Liderler Zirvesi 15- 16 Kasım tarihlerinde ilk kez Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşecek. Bu önemli toplantının hazırlıkları kapsamında Antalya'da 'G-20 Liderler Zirvesi İl Koordinasyon Kurulu' oluşturuldu. Kurul zirveye yönelik her türlü hazırlığın tam koordinasyon içinde hayata geçirilmesinden sorumlu oldu. G-20 Zirvesi'nin güvenlik ayağındaki çalışmalar, 'Genel Eylem Master Planı' doğrultusunda hayata geçirildi. Ayrıca güvenlik hizmetlerinin koordinesi ve yönlendirilmesi amacıyla da 'Güvenlik Tedbirleri Operasyon Merkezi' oluşturuldu.
4 KİLOMETRE BARİYER
Çalışmalar kapsamında ilk adımda zirvenin yapılacağı Belek, güvenlik açısından 'kırmızı bölge' olarak işaretlendi. Bu işaret, liderler ve onlara eşlik edecek heyetler bölgede bulunduğu sürece Belek'in uçuşa kapatılması, sivil araç ve giriş çıkışlarının yasaklanması ve Belek'te yaşayanlar dahil kimsenin münferit hareket edemeyeceği anlamına geliyor. Bölgeye bu işarete bağlı olarak 10 Kasım Salı gününden itibaren araç girişi yasaklanacak. Ayrıca zirvenin yapılacağı alanla Belek merkezi arasında 2 katlı bariyerler örüldü. Bariyerler, Belek sahilinde yer alan otellere ulaşımı sağlayan Turizm Caddesi'nde 4 kilometre boyunca uzanıyor.
VIP SALON YENİLENDİ
G-20'nin Antalya Zirvesi için kente liderlerle birlikte onlara eşlik edecek 13 bin kişi gelecek. Kente geleceklerin ilk ayak basacakları nokta Antalya Havalimanı'ndaki VIP salonu, konuklar için baştan sona yenilendi. Ayrıca 2 dış hatlar terminaline sahip havalimanında, 1'inci Dış Hatlar Terminali 10- 17 Kasım tarihleri arasında sadece G-20 Zirvesi için hizmet verecek. Zirve için Antalya'ya gelecek liderler önce yenilenen VIP salonuna alınacak. Ancak havalimanından nasıl ayrılacakları konusunda güvenlik gerekçesiyle açıklama yapılmıyor.
Liderlerin karayolu yerine havalimanından helikopterle Belek'e geçmesi beklenirken, deniz yolu gibi farklı alternatifleri kullanabilecekleri de ihtimaller arasında yer alıyor. Bunun için Sahil Güvenlik ekipleri de Havalimanı- Belek arasını denizden de boşaltacak.
OBAMA GEÇERSE HAYAT DURACAK
G-20 üyesi ülkelerin yanı sıra 6 ülkenin de davetli olduğu zirvede, heyetler Belek'e 27 kilometrelik karayoluyla ulaşacak. Zirve için güzergahta 4 kavşak inşa edildi ve hat kesintisiz ulaşıma açıldı. Sıcak asfalt kaplı karayolunun bütün kaldırımları boyandı, peyzajı ve yol çizgileri yenilendi. Çift şeritli yolun Belek'e giden bölümü zirve için konukların gelmeye başlamasıyla birlikte sadece heyetlerin geçişine ayrılacak. Yolun diğer kısmı ise sivil araçların gidiş ve gelişine ayrılacak. Ancak ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron gibi liderler karayolunu tercih ederse 27 kilometrede tüm trafik duracak. Yoğun güvenlik önleminin alınacağı karayolu 87 kamerayla gözetlenecek ve 7 noktaya kurulacak plaka tanıma sistemiyle de takip edilecek. Kameralar ayrıca aracı kullanan kişinin de yüzünü kaydedecek. Eğer, yolda G-20'de plaka kaydı olmayan bir araca rastlanırsa ya da şoförün görüntüsünün G-20 güvenlik sistemiyle uyuşmadığı görülürse güvenlik güçleri o araca anında müdahale edecek.
12 BİN POLİS GÖREV ALACAK
Zirve için olağanüstü güvenlik tedbirlerinin alındığı Antalya'da G-20 için 1400'ü trafik için olmak üzere 12 bin polis görev alacak. Alınan önlemler kapsamında pazartesi gününden itibaren kente her yönden büyük taşıt girişi de yasaklandı. Bu tipteki araçların sadece 24.00 ile 06.00 saatleri arası kente girişine izin verilecek.
30 BİN EYLEMCİ BEKLENİYOR
Devlet başkanlarının katılacağı zirvenin ayrılmaz bir parçası protestolara karşı da hazırlıklar tamamlandı. Polis zirveyi protesto için Antalya'ya dünyanın değişik ülkelerinden 30 bin civarında eylemcinin gelmesini bekliyor. Zirvenin yapılacağı kırmızı bölgeye eylemcilerin karadan, havadan ve denizden gidebileceği tek yol dahi bırakılmazken, güvenlik güçleri eylemcileri nerede tespit ederse orada durdurmak üzere planlarını oluşturdu.
Kalabalık gözaltılar için hem Antalya merkezde hem de Belek'in bağlı olduğu Serik İlçesi'nde birer spor salonu 'gözaltı merkezi' olarak belirlendi. Ayrıca eylemciler için Antalya Emniyet Müdürlüğü, toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu başta olmak üzere yabancıların bilmelerinde fayda görülen hukuki düzenlemelerin farklı dillerde tercümelerini içeren broşürler de hazırlandı.
Zirve nedeniyle Antalya'da güvenlik tedbirleri 9 Kasım Pazartesi günü uygulamaya alınacak ve yoğun güvenlik önlemleri ülke delegasyonlarının Antalya'dan daha geç ayrılacağı düşünülerek 19 Kasım'a kadar devam edecek.
BELEK'TE 28 OTEL KAPATILDI
Zirvede 12 bin polisin yanı sıra, 11 bin personel de havalimanında karşılamadan Belek'te toplantıların yapılacağı otellere kadar pek çok alanda görev alacak. Belek'te G-20 Zirvesi için 28 otel kullanılacak. Liderler toplantılarını Regnum Carya Golf & SPA Resort'ta gerçekleştirecek. Pazar günü gerçekleştirilecek 'Hoşgeldiniz' resepsiyonu ve aile fotoğrafı çekimi bu otelde yapılacak. Liderler, otelin 2 bin metrekarelik salonu 'Carya'da, dünyanın bugün karşı karşıya olduğu sorunları ve o sorunlara yönelik çözüm önerilerini konuşacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise zirvenin ikinci günü yani 16 Kasım Pazartesi saat 15.30'da konuşacak.
Zirve nedeniyle Belek'te otellerin fiyatları da arttı. Zirveyi takip etmek üzere akreditasyon yaptıran yerli ve yabancı 2 bin basın mensubu için Kaya Plazzo Otel ayrılırken kış sezonunda ortalama 300 lira olan otelin gecelik fiyatı zirve dolayısıyla 660 Euro olarak belirlendi. Zirveye katılan ülkeler, konaklama giderlerini kendileri karşılayacak.
SAVAŞ GEMİSİNDE KALACAK
Zirvenin resmi programı detaylı bir çalışmayla hazırlanırken zirveye katılacak liderlerin ne zaman gelip ayrılacağı, hangi otelde kalacağı gibi konular, güvenlik gerekçesiyle açıklanmıyor. ABD Lideri Obama için Regnum Carya'da kurşun geçirmez camları olan lüks bir villa inşa edildiği biliniyor, ancak Obama'nın bu villa yerine ABD donanmasına ait bir savaş gemisinde kalması en güçlü olasılık olarak duruyor. Başkan Obama'nın ekipleri ise Calista Otel'de konaklayacak. Obama için hazırlanan villada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da konaklama ihtimali bulunuyor.
YAŞAYANLAR NE YAPACAK?
Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı bir mahalle olan Belek'te zirve için tüm hazırlıklar tamamlanırken bölgede yaşayanlar için alternatif güzergahlar belirlendi. Buna göre Belek sakinlerine haritalar verildi. Eğer haritada işyeri 'kırmızı alan' içine giriyorsa zirvenin yapılacağı dönemde en iyi tercih tatile çıkmak. Evleri bu alan içinde olanlar ise görevlilerin yardımıyla kırmızı alan dışına çıkıp girebilecek. Girip çıkanların yanında mutlaka güvenlik elemanı olacak ve alan içinde münferit hareket edilemeyecek. Evi ya da işyeri mavi alan içinde kalanlarsa daha şanslı. Onlar sadece geliş ve gidiş yollarını değiştirecek. Belek çarşısını da içine alan mavi alana Boğazkent istikametinden ayrı bir yolla ulaşılabilecek.

FOTOĞRAFLI

-----------KUTU 1----------

Zirveye hangi liderler katılacak?

DÜNYANIN en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu'ndan oluşan G-20'nin Antalya zirvesine Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner, Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, Kanada Başbakanı Stephen Harper, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Endonezya Başkanı Joko Widodo, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan Kralı Salman Bin Abdülaziz, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, İngiltere Başbakanı David Cameron, ABD Başkanı Barack Obama, Avrupa Birliği Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker katılacak.
Bu isimlerin yanı sıra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Malezya Başbakanı Najib Tun Razak, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe ise zirvede davetli olarak yer alacak.


----------KUTU 2-------------

Liderler hangi otellerde kalacak?

RUSYA Devlet Başkanı Putin ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Maxx Royal'de, Almanya Başbakanı Angela Merkel Kempinski The Dome'da konaklayacak. Susesi Otel zirvenin davetli liderleri Malezya Başbakanı Najib Tun Razak, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ve Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernández'le birlikte Birleşmiş Milletler, IMF ve Dünya Bankası heyetlerini ağırlayacak. Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye'nin Cornelaia Deluxe Otel'de konaklaması beklenirken IC Santai Otel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Endonezya Başkanı Joko Widodo'yla birlikte Avrupa Birliği heyetlerini konuk edecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Türk heyetlerinin Regnum Carya ve Zeynep Golf Resort'ta kalmasının beklendiği zirvede İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ve Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto, Bellis Deluxe Otel'de konaklayacak. Hindistan Başbakanı Narendra Modi konaklamak için mimarisiyle ülkesini andıran Spice Otel'e tercih ederken oteli İtalya Matteo Renzi ile paylaşacak. Avustralya Başbakanı Tony Abbott ise Titanic Deluxe Otel'de, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping Sueno Otel'de, Kanada Başbakanı Stephen Harper de Ela Quality Resot Otel'de, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma ise Sirene Belek Otel'de konaklayacak. Zirvenin yapılacağı Belek dışında ise Suudi Arabistan Kralı Salman Bin Abdülaziz 1000 kişilik heyetiyle Kundu bölgesindeki Mardan Palace Otel'de konaklayacak. 18 gün boyunca konaklayacak olan Kral, toplamda 18 milyon dolar ödeme yapacak. Kral Bin Abdülaziz, zirveden birkaç gün önce otele giriş yapacak ve zirve bittikten günler sonra ülkesine dönecek.