Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yapılacak Badahşan vilayeti Feyzabad İl Yetimhane Yurt ve Yemekhane Binalarının temel atma töreni yapıldı.

Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Badahşan Vilayeti Şehitler, Engelliler, Çalışma ve Sosyal İşleri Müdürü Şafikullah Eyübi, öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Devletine, Türk halkına ve TİKA’ya Afganistan halkına yaptıkları desteklerinden dolayı en içten teşekkürlerini iletti. Eyübi, Badahşan vilayetinde yetimhane binasının olmadığını, kimsesiz ve yetim çocukların kiralık evlerde kaldığını ve büyük sıkıntılar yaşadıklarını, taşınma sırasında kullandıkları teçhizatlarının kırılıp kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

Eyübi, Sosyal ve Çalışma İşleri Müdürlüğüne atandığından beri büyük amaçlarından birinin Badahşan vilayeti il yetimhane binasının yapımı olduğunu ve bu konuda türlü kurumlara müracaat ettiğini ve çok çaba göstermesine rağmen olumlu cevap alamadığını da belirtti. Eyübi, bu konuda kardeş ülke Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yardım eli olan TİKA’nın, Badahşan vilayetinde kimsesiz ve yetim çocukların barınabilmesi için yetimhane yurt ve yemekhane binalarının yapımını üstlendiğini ve destekte bulunduğunu söyledi. Eyübi, yetimhane yapımının gerçekleşmesi ile 300’den fazla çocuğun barınabileceğini ve rahat bir şekilde yaşayabileceğini de dile getirdi.

"TİKA, Afgan halkına elinden gelen desteği esirgemiyor ve görevini en güzel şeklinde yerine getirmeye çalışıyor"

Mezar-ı Şerif TİKA Program Koordinatörü Zeki Bulduk, proje ile ilgili detaylı bilgi vererek Badahşan vilayeti Feyzabad İl Yetimhane, Yurt ve Yemekhane binalarının 6 bin metrekare kullanım alanı olduğunu, iki katlı binanın 24 yatakhane, 12 tuvalet, 8 banyo ve bir konferans salonundan oluştuğunu belirtti. Bulduk, ayrıca yetimhane, yurt ve yemekhane binalarının yapımının 8 ay içerisinde tamamlanıp tüm teçhizatı ile birlikte TİKA tarafından modern bir şekilde inşa edilip, su deposu, spor alanı ve çevre düzenlenmesi ile birlikte hizmete açılacağının da altını çizdi.

Yetimhanenin masum, kimsesiz ve yetim çocuklara hayırlı uğurlu olması dileğinde bulunan Bulduk, yetimlerin duasıyla Türkiye Cumhuriyeti devletinin dimdik ayakta olduğunu söyledi. Bulduk, Afganistan’da bir vilayetten başka bir vilayete geçmek için ulaşımın zor ve büyük sıkıntı olduğunu ve buna rağmen TİKA’nın, Afgan halkına elinden gelen desteğini esigemediğini ve görevini en güzel şeklinde yerine getirmeye çalıştığını de kaydetti. Bulduk, aynı vilayette 2012 yılında Gökçe Köprüsü’nün de TİKA tarafından yapıldığını hatırlattı.

Badahşan Valisi Ahmed Faysal Bigzad da Türkiye’nin Afganistan halkına her alanda destekte bulunduğu gibi sosyal hizmetler alanında da unutulmaz yardımlarda bulunduğunu, bunun en iyi örneği yetimhane binasının yapımı olduğunu belirtti.

"Afganistan ve Türkiye’nin ilişkisi eskilere dayanıyor"

Bigzad, Afganistan ve Türkiye’nin ilişkisinin eskilere dayandığını, nizami, sosyal ve kültürel alanlarda iki ülkenin bağlantısı olduğunu belirtip Türkiye’nin Afganistan’ın gelişmesi, kalkınması ve ilerlemesi konusunda da büyük katkısı olduğunu ifade etti. Bigzad, Afgan halkı adına Türk halkına ve TİKA’ya en içten şükranlarını sundu.

Düzenlenen tören, yetimhane hizmet binası temeline yetimlerle birlikte tuğla konulması, Türkiye Cumhuriyeti Devletine ve Türk milletine yapılan dualar ile sona erdi.

Badahşan ve çevre illerde yaşayan yetim ve kimsesiz çocuklar için büyük önem taşıyan yetimhane ve yurt binasının temel atma törenine, Badahşan Valisi Ahmed Faysal Bigzad, Mezar-ı Şerif TİKA Program Koordinatörü Zeki Bulduk, Badahşan Vilayeti Şehitler, Engelliler, Çalışma ve Sosyal İşleri Müdürü Şafikullah Eyübi, Emniyet Müdürü General Abdul Halik Aksayi, İl Şura Vekilleri, Feyzabad İl Belediye Başkanı, mahalli yetkililer, davetliler ve yetimhane çocukları katıldı.