Vali Süleyman Kamçı, 23 Ocak 2017 tarihli 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu kurulduğunu ve 17 Temmuz 2017 Pazartesi gününden itibaren başvuruların alınacağını açıkladı.

Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun çalışmasına ilişkin usul ve esaslar 12.07.2017 tarihli mükerrer Resmi Gazetede ilan edildiğini ifade eden Vali Kamçı, komisyonun inceleme konuları hakkında şu bilgileri verdi:

“Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarma ya da ilişiğinin kesilmesi, Öğrencilikle ilişiğinin kesilmesi, Dernekler, vakıflar, sendika, federasyon, konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel eğitim kurumları, vakıf yükseköğretim kurumları, özel radyo ve televizyon kuruluşları, gazete ve dergiler, haber ajansları, yayınevleri ve dağıtım kanallarının kapatılması, Emekli personelin rütbelerinin alınmasına ilişkin itirazların incelenmesi işlemleri inceleme konusu yapılacaktır.”

Başvuruların, 17.07.2017 tarihinden itibaren https://ohalkomisyonu.basbakanlik.gov.tr/ adresinde yer alan elektronik ortamda hazırlanan başvuru formu doldurulmak suretiyle yapılacağını ifade eden Vali Kamçı, “İnternet üzerinden yapılan başvuru sonrası başvuru formunu doldurup çıktısı imzaladıktan sonra Valiliklere veya bakanlıkların merkez teşkilatlarına bu formu ve ekinde ibraz edilecek belgeleri teslim etmek suretiyle başvurularını tamamlayacaklardır. Komisyona doğrudan başvuru yapılamayacak olup başvurular valiliklere veya bakanlıkların merkez teşkilatlarına yapılacaktır.” dedi.

Vali Kamçı, başvurular hakkında ayrıca şu bilgileri verdi:

“Başvurular bizzat veya kanunen yetkili kişiler tarafından yapılacaktır. Ceza İnfaz kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlüler de bu kurumlar aracılığıyla başvuru yapacaklardır. Başvuruların tamamlanması ile komisyonca başvurular usul ve esastan incelenerek karara bağlanacaktır. Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun başvuruyu, başvurucu lehine karara bağlaması durumunda bu kararlar idarece 15 gün içerisinde yürürlüğe konulacaktır. Başvurunun reddine ilişkin kararlara ise KHK ile yapılan düzenleme uyarınca idari yargıda yargı yolu açılmıştır.”

Vali Kamçı, Kayseri Valiliğinde de başvuruların Valilik 2. katta bulunan İl Olağanüstü Hal Bürosuna yapılacağını ifade ederek, vatandaşların Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonuna Başvuru Usulü Hakkında Duyuruyu da http://www.kayseri.gov.tr/olaganustu-hal-islemleri-inceleme-komisyonuna-basvuru-usulu-hakkinda-duyuru adresinden bulabileceklerini kaydetti.