KARABÜK (AA) - Karabük Üniversitesi (KBÜ) ve Aylin Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından yürütülen sosyal sorumluluk projesi Engin Yürekler "Bir Günlük Üniversiteli" kapsamında 37 engelli, temsili bir günlük üniversite eğitiminin ardından törenle diplomalarını aldı.

KBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'ndaki törene Karabük Vali Yardımcısı Erkan Çapar, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal,  Emniyet Müdürü Serhat Tezsever, akademisyenler, engelliler ve aileleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Uysal, törende yapığı konuşmada, devletin en büyük bütçesini eğitime ayırdığını, fakat mevcut eğitim sistemiyle ülkenin 2023-2071 vizyonunu yakalamasının zor olduğunu söyledi.

Çok yetenekli öğrencilerin yurt dışına gönderildiğini, orada iş, eş bulduğunu ve ülkeye dönmediğini dile getiren Uysal, şöyle devam etti:

"Bir de engelli öğrencilerimiz var. Bunların hayata tutunması çok daha zor. Sağlıklı anne ve babaların vermiş olduğu gayretlerin yüz katını veriyorsunuz. Bunu da çoğu insan fark etmiyor. Engelli insanların hayatlarını sürdürebilmek için her türlü kolaylığı sağlamak zorundayız. Bu günkü eğitim sistemi içerisinde engelli öğrencilerimizin üniversite aşamasına gelmesi çok zor." 

"Evden çıkması, yolda yürümesi, okula gitmesi, 12 yıllık bir süreci tamamlayarak üniversiteye gelmesi çok zor bir süreç" diyen Uysal, şöyle devam etti:

"Karabük Üniversitesi'nde 43 bin öğrenci var, bunun içerisinde engelli öğrencimizin sayısı çok az. Şahsım da dahil olmak üzere bu ülkenin yönetiminde söz sahibi olan insanlar el birliği ile bu farkındalığı oluşturabilirsek, sizlerin yükünün bir kısmını üzerinden alabiliriz ve sevgili evlatlarımızın da toplumda tutunması için bir başarı elde etmiş oluruz. Mevcut sistemin yeniden organize edilmesi ve bu insanlara gerekli yatırımların yapılarak, hayata tutunmaları sağlıklı insanların yapabildikleri eğitim haklarını onlara da tanımamız gerektiğini bir kez daha yüksek sesle yetkili ve etkili insanlara buradan hep birlikte haykırmak için burada toplanmış bulunuyoruz."

Biz devlete ne zaman ihtiyaç duyarız, zenginken, sağlıklıyken bizim sosyal devlete ihtiyacımız olmaz ki biz güçsüz düştüğümüzde, yardıma ihtiyaç duyduğumuzda sosyal devlete ihtiyaç duyarız. Artık üniversite ayağınıza geldi. Bugün Karabük Üniversitesi Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden bir tanesidir."

Mezun olan engelliler adına konuşan Ayhan Özel de "Bir gün elimde bir kep sırtımda cübbe kepimi havaya fırlatırken kendimi düşünemezdim" dedi.

Bugün yine kepini fırlatamayacak olsa da cübbesini üzerinde hissettiğini belirten Özel, şunları ifade etti:

"Benim hepinizin şu an sahip olduğu çok büyük bir hayalim var. Susadığımda dolaptan bardağı alıp musluğu açıp, suyu doldurup kendi başıma içtikten sonra yine kendi ellerimle bardağı yerine koyabilmek. Şu an buna sahip olduğunuzu aklınızdan çıkarmayarak elde etmek istediklerinizi ve elinizdekileri tekrar düşünmenizi rica ediyorum. Bütün samimiyetim ve içtenliğimle bu anları bizlere yaşatan herkese çok ama çok teşekkür ediyorum." 

Konuşmalarının ardından protokol üyelerinin elinden diplomalarını alan engelliler, keplerini havaya attı.