Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezleri bünyesinde devam eden ebru sanatı gelecek nesillere aktarılıyor.
Gençlik Merkezi’nde başlatılan kurs yaklaşık iki aydır devam ediyor. Kursa her yaştan katılım oluyor. Kursiyerler özellikle günün stresini ebru sanatının rahatlatan özelliğiyle atıyor. Osmanlı’dan süregelen bu sanatın yaşatılması için Karaman’da kurslar açılıyor. Bazı kursiyerler ise ileride ebru sanatını meslek haline dönüştürerek hediyelik eşya ve süs eşyaları yaparak para kazanmayı hedefliyor.
Ebru Sanatı hakkında bilgi veren Usta Öğretici Mustafa Konuk, "Ebru sanatı geleneksel sanatlarımızdan olup Osmanlı kültüründe var olan Osmanlı’da saray kültüründe insanların reabilite olması için ortaya çıkmış insanları psikolojik olarak rahatlatan bir sanattır. Geçmişi 1500’lü yıllara dayanır. Ancak yakın zamana kadar Ebru sanatıyla ilgili çok çalışmalara yapılmamıştır. Ama günümüzde ebru sanatına olan ilgi alaka halk eğitim merkezleri, valilikler ve belediyeler aracılığıyla ilgi çoğalmaya başlamıştır. İmkanlar olanaklar halinde gelişmektedir. Burada liseli ve üniversiteli arkadaşlara haftanın belli günlerinde ebru sanatının tekniklerini ve uygulamasını öğreterek bu sanatın ilerleyen zamanlara ulaşmasını ve bizim geleneksel el sanatlarımızın zenginliğini burada anlatıyoruz. Ebru sanatı kitre, boya, tarak, tekne ve bizler yardımıyla olan kağıt kumaş ve ahşap üzerine uygulanabilen bir sanattır. Bizde haftada iki gün buraya gelerek arkadaşlara genç arkadaşlara bu sanatı öğretmeye çalışıyoruz” dedi.
Ebru Sanatının öğrenmenin yanında hediye olgusu da oluşturduğunu ifade eden Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hayati Kısacık ise, Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezlerimizde devam eden ebru kurslarımızda kursiyerler üç buçuk aylık bir eğitimden sonra ebru sanatının yapılış ve tekniklerini öğrenmektedirler. Burada ki birinci amaç, Gençlik Merkezlerimize gelen genç arkadaşlara güzel vakit geçirmelerini sağlayarak aynı zamanda geleneksel el sanatlarımız olan ebru sanatını eğlenceli bir hale getirerek öğretmektir. Ebru Sanatı meslek olarak öğretilmenin yanında insanların güzel vakit geçirmesini sağladığı için bizler bu sanatı önemsiyoruz ve tüm gençlerimizi kurslarımıza bekliyoruz” şeklinde konuştu.