TRABZON (AA) - MHP Grup Başkanvekil Oktay Vural, "Şimdi Cumhurbaşkanı kalkıp parlamento iradesine müdahale ediyor. 400 milletvekili istiyor, başkanlık sistemi için çözüm sürecinin devam etmesi için" dedi.

Vural, partisinin bir otelde düzenlenen Trabzon İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Trabzon'da olmaktan gurur duyduğunu söyledi.

"Yüreği olanlar gelir Trabzon'da Kobani'deki PKK'lılara selam gönderir. Ey Başbakan yüreğin varsa gel Trabzon'dan selam gönder. Yüreğin varsa, Şivan Perver ile Diyarbakır'da yürüyorsan Trabzon'da da yürü. Kürdistana selam gönderenler gelinde Trabzon'dan gönderin, eğer yüreğiniz varsa" diyen Vural, "Buradan sesleniyorum, bize her yer Trabzon, vatanın her tarafı Trabzon. Onun için her yer Trabzon her yer Türk vatanı bize. Türk vatanında Kobani'ye Kürdistana selam olmaz" ifadesini kullandı.

Vural, "Bu milletin tarihini, kimliğini bölmek isteyenlerin selamı Diyarbakır'da farklıdır, Balıkesir'de farklıdır Trabzon'da farklıdır. Bu milletin selamını bölemeyeceksiniz, milletimizi böldürmeyeceğiz" dedi.

Bu vatanın kıymetinin bilinmesi gerektiğini kaydeden Vural, şöyle devam etti:

"Beraber millet olarak yaşamanın kıymetini, Cumhuriyet'in erdemini, kula kulluk yapmayarak da vatandaş olmanın da erdemini bilmemiz lazım. İşte bu erdemi bilecek olan ve bu eksende milliyetçi hareket ve ülkücü hareket olarak biz bu erdemleri özümseyerek bugünlere geldik. Allah'a hamdolsun ki kimsenin önünde eğilmedik, bükülmedik. Kimseye diyet borcumuz olmadı. 'Ülkümüz göklerde yükselen alsancak, Allah'ın huzurunda eğiliriz biz ancak' dedik. Dönemin Evren paşaları susturamadı da bugünün Recep paşaları mı milliyetçi hareketi susturacak, ülkücüleri susturacak. Yok öyle yağma. Nefesimiz ensende olacak. Bozkurt'un nefesi ensende olacak." 

Cumhurbaşkanı'nın yüzde 74 katılımın olduğu bir seçimde seçildiğini anlatan Vural, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı Meclis'te yemin etti. Tarih huzurunda yemin etti. Milletin önünde yemin etti. Namusu ve şerefi üzerine yemin etti. 'Tarafsızlıkla görevimi sürdüreceğim' dedi. Şimdi Cumhurbaşkanı kalkıp parlamento iradesine müdahale ediyor. 400 milletvekili istiyor, başkanlık sistemi için çözüm sürecinin devam etmesi için. Türkiye'nin başkanlık sistemi gibi bir derdi mi var. Kimin isteği kimin talebi var. Bakın şunu söylüyor çözüm sürecinin devam etmesi için yani Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı bizi tehdit ediyor. Ne olacakmış, 400 milletvekili vermeyince bizi PKK terör örgütü ile mi tehdit ediyorsun. Bizi sandıkta teslim almak istiyorlar. Aslında bu denklem bir itiraftır. Başkanlık ve çözüm süreci. Yani nedir bu, ver başkanlığı al özerkliği." 

Vural, çözüm ve müzakere taslağının içeriğinin söylenmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanının, Başbakanın görevine müdahale ettiğini savunan Vural, şöyle konuştu:

"Ortalıkta bir Başbakan yok. Geçenlerde İzmir'e gitmiş orada 'ofis açacağım' demiş, Ankara'da olmayan bir ofisi İzmir ne yapsın. Türkiye'de bir Başbakan, AKP Genel Başkanı da yok. Türkiye'de Cumhurbaşkanı da yok. Bin 150 odada canı sıkılıyor konuşuyor. Cumhurbaşkanı denge ve denetim için çok önemli. Siyasi istikrar için de ekonomi için de çok önemli. Nedeni, dengeleri oluşturması lazım ama cumhurbaşkanı siyasi huzursuzluğun kaynağını oluşturuyor. Cumhurbaşkanı bin 150 odada sıkılmış gölge kabine kuruyor, paralel hükümet kuruyor orada. Cumhurbaşkanı bir konuşuyor dolar yükseliyor. Dolar yükselince benzine zam. Benzine yapılan zamların bir numarası sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan. Borcumuza borç katıldı. Her konuştukça dolar yükseldikçe borcumuza borç katılıyor. Cumhurbaşkanı para sihirbazı, dolar sihirbazı olmuş. Villalarda dolarları sıfırlamak isterken, bin 150 odada bu dolarları daha fazla arttırarak, dolarlarına dolar katmak istiyor. Bir spekülasyon var. Bu spekülasyonu doğuran cumhurbaşkanı."

Cumhurbaşkanı makamının maalesef kendisine verilen görevi yerine getiremediğini ileri süren Vural, şunları ifade etti:

"Bu bakımdan 7 Haziran seçimlerinde vatandaşların ortaya koyacağı irade çok önemli. Milli iradeye ihtiyaç var. Türkiye'nin çok önemli sorunları var. Aksaray yapıldı. Bunu niçin yaptı, bu milletin onur ve şerefi için. Bu milletin onurunu şerefini korumak istiyorsan, Ermenek'te madende şehit olan çocukların babası Recep amcanın delikli lastik ayakkabısını sen ancak lastik ayakkabından kurtardığınız zaman, bu milletin onuru kurtulur. Emeklinin hakkını verdiğiniz zaman bu milletin onuru korursun. Bu milletin onuru bakanları aklamakla korunmaz. Bu milletin onurunu ayaklar altına alıyorsunuz saraylarda, bir de onur, şeref arıyorsunuz. Kiramen katibin melekleri gördüklerimizi, duyduklarımızı yazıyor. Ne oldu vakti zaman geldi. Vadeyi bitirdik. Yazıcı melekleri bu tutanakları açtı, ne diyeceksiniz. Yazıcı melekleri bana kumpas mı yaptı, dublaj mı, montaj mı yaptı diyeceksiniz. Bunun vebalini nasıl taşırsınız. Bugün kullandığınız oyla bu tablo ortadayken vicdanların sesini duymalı ve bu vebale ortak olmamalıyız." 

- Hakan Fidan'ın istifası

MHP Grup Başkanvekil Oktay Vural, seçimlerin hem ülke, hem millet hem de demokrasi için önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

 Vural, gazetecilerin MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın milletvekili aday adaylığı için istifasına ilişkin sorusu üzerine şunları söyledi:

"Böyle bir konu gündeme geldiğinden itibaren ister aday olsun ister olmasın açıkçası istifa etmesi gerekirdi. Hakan Fidan arkasında birçok muamma bırakmaktadır. Müsteşarlığı döneminde teşkilatını hukuk emrinde değilde bir partinin emrinde kullanmış bir irade olduğunu düşünüyorum. İstihbarat teşkilatının başında olan birisinin milletvekili yapılması Adalet ve Kalkınma Partisi'nin istihbarat devleti oluşturma girişimin deşifresidir."