Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) işbirliği ile 10’uncusu gerçekleştirilen ‘Bu Benim Eserim’ proje yarışmasına Şırnak Uludere Ortasu Ortaokulu’ndan katılan Muhammet Encu’nun projesi ilgi odağı oldu.
Bu benim eserim Van bölge sergisine Van başta olmak üzere Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkâri, Siirt, Şırnak ve Muş’tan toplam 50 proje sergilendi. En ilgi çekici projeler arasında Şırnak Uludere Ortasu köyünün sürekli kaçakçılıkla uğraştıklarını ve çocuklarını dahi ölüm yoluna gönderdikleri bir sınır köyünde artık dev projelere imza atılıyor. Van bölgesinden yoğun katılımın olduğu sergiye bu seferde Şırnak Uludere Ortasu Ortaokulu’ndan Muhammet Encu katıldı. “Engelsiz 5x+4y” adlı projesiyle sergiye katıldığını söyleyen Encu, ilk defa Van’a geldiğini ve çok beğendiğini ifade etti. Projesini anlatan Encu, “Projemin amacı aslında matematiğin önemli konularından biri olan tam sayılar ve cebirsel ifadeler konularına yeni yaklaşımları geliştirmek, farklı ve genel bir kural bulmak. Proje hedefi tam sayılar kümesindeki tüm elemanların 5x+4y cebirsel ifadesi şeklinde yazılabildiğini göstermek. Yaklaşık 3 aylık bir çalışmanın sonucunda bulduğum projeyle yarışmaya katıldım. Bölgemizde çok çalışkan öğrenci var. Benim gibi birçok çocuk var. “Bu benim eserim proje” çalışmasına katıldım ve şimdi buradayım’’dedi.
Van’a ilk defa geldiğini ve çok güzel olduğunu söyleyen Encu, projelerine devam edeceğini söyledi. Şırnak ili dahil olmak üzere İdil, Güçlükonak ve Uludere’den projelerini sergileyen öğrenciler Van’a geldikleri için çok mutlu olduklarını söylediler.