Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, küçük işletmelerin Türkiye’de hala ekonominin bel kemiği olduğunu söyledi. Palandöken, esnaf ve sanatkarın başarı grafiğindeki düşüşün en büyük nedenlerinden birisinin ise kendisini yenilememek olduğunu ifade etti.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Turkcell Teknoloji Zirvesi”ne katıldı. Zirvenin oturumunda konuşan Palandöken, teknoloji ve inovasyonun Türkiye’de çok hızlı gelişen bir sektör olduğunu söyledi. Palandöken, “Ben TESK Genel Başkanıyım ama mesleğim bakkallık. Tabii küçük bir bakkaldaydık. O zamanlar marketler, hipermarketler yoktu. O zaman bakkallık vardı. Gerçekten de mahallelinin dostlarıyla alışveriş yaptığı, sokağın belki de herkesin tanıdığı bir insandık. Unutulmasına, cirolarının düşmesine rağmen günümüzde de yine öyle” diye konuştu.

Türkiye’de perakende sektörünün yaklaşık 250 milyar dolarlık devasa bir sektör olduğunu kaydeden Palandöken, “TESK de bunun en büyük payını işletmecilik olarak alan kesim. Yani esnaf sanatkar deyince aklınıza gelen 415 meslek dalında, 2,5 milyon yaygın örgütü olan bir kurum. Bu çatı kuruluşunun başında ben bulunuyorum ama birçok ekip arkadaşımız benimle birlikte yapan birlik, federasyon ve oda başkanları var. Onun için perakende sektörü esnaf açısından çok önemli. İnsanların doğumundan, ölümüne kadar hizmet götürdüğü kesimlerdir. Onun için teknoloji, inovasyon çok önemli. Zaten esnaf sanatkarın bugünkü hayatta belki başarı grafiğindeki düşüşün en büyük nedenlerinden birisi kendisini yenilememesi, geleneksel düzene sahip çıkması. Kendi suçları değil, kendi kaderleri de değil. Ama maalesef sermaye yetersizliği onların büyümesinin önündeki engeller. Sadece o değil devletin de birçok desteklerine rağmen, devletin de bu konuda bir perakende yasasını çıkarmaması bunlar için bir handikap. Yıllardır uğraşıyoruz.”

“Küçüğün olmadığı ülkede, büyüğün olması da abesle iştikal olur” diyen Bendevi Palandöken, küçük işletmelerin Türkiye’de hala ekonominin bel kemiği olduğunu söyledi. Palandöken, “Esnaf ve sanatkar çok önemli. Bununla ilgili çalışma yapılırken teknolojinin daha ucuza kullanılmasıyla, yaygınlaşmasıyla, başkalarıyla iletişim kurulmasıyla ilgili olarak çok önemsiyoruz. Geçmişteki hataların bir bölümünün telafisiyle ilgili de çalışmalar yapıyoruz, yasal çalışmalar yapıyoruz. Turkcell bunun neresinde olacak? Turkcell müşteriyle ilgili iletişimi hem ucuza mal edecek, hem de daha çok çevrelerin alması suretiyle önemli bir noktada ticaretini geliştirecek. Yani ticarette ortaklığın, birlikte olmanın, kümelenmenin bir modeli olacak. Esnaf sanatkar ülkenin kılcal damarları. Hepimizin onlara sahip çıkmamız lazım” diye konuştu.