Özgür ARSLAN / İstanbul, () - TOPKAPI Sarayı Müzesi ile Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği'nin kahve ve kahve kültürüne ait eserleri bir araya getirdiği serginin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Özgecan Aslan'ın ölümünden sonra kenetlenen kadınlar için, "Onlarla ne kadar gurur duysak azdır" ifadesini kullandı.

Serginin açılış kokteylinde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, sözlerine Özgecan Aslan'a rahmet dileyerek başladı. Bakan Çelik, “Bu kardeşimizin kaybı, bize yeniden bir millet olduğumuzu hatırlattı. Bütün Türkiye Özgecan'ın ailesini yalnız bırakmadı ve onların etrafında kenetlendi. Türkiye'nin her kesiminden ve her yaştan kadınlar adalet için ve Özgecan'ın hatırası için kenetlendiler. Türkiye'nin bütün kadınları tek bir vicdana, tek bir sese, tek bir duaya dönüştüler. Bu sebeple, Türkiye'nin tüm kadınlarıyla ne kadar gurur duysak azdır. Türkiye'ye ve insanlığa Türkiye'nin kadınları büyük bir vicdan dersi verdiler ve Türkiye'nin geleceğine dair umudumuzu yükselttiler" dedi.

TÜRK KAHVESİNİN 500 YILLIK ÖYKÜSÜ TOPKAPI SARAYI MÜZESİ'NDE SERGİLENİYOR

Topkapı Sarayı Müzesi ve Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği, Türk kahvesinin 500 yıllık öyküsünü gözler önüne sermek amacıyla, kahve ve kahve kültürüne ait eserleri bir araya getirdi.

Başta Topkapı Sarayı Müzesi koleksiyonları olmak üzere, pek çok müze, özel müze, kütüphane ve koleksiyon eserlerinden oluşan “Bir Taşım Keyif - Türk Kahvesinin 500 Yıllık Öyküsü" sergisi, Topkapı Sarayı Müzesi'nde ziyarete açıldı. Sergi, 21 Şubat-15 Haziran 2015 tarihleri arasında ziyarete açık kalacak.

Yaklaşık 800 parçadan oluşan sergide, kahve bitkisinin botanik özellikleri, dünyadaki yayılımı ve pişirme teknikleriyle birlikte, Osmanlı topraklarında yarattığı sosyal ortama, keyif ve ikram kültürüne, 16. Yüzyıl'dan 20. Yüzyıl'a tarihlenen eserler üzerinden tanıklık ediyor.

Kültür Bakanlığı'nın Türk kahvesinin kültürel miras olarak değerini daha iyi anlatabilmek amacıyla, 2013 yılında Türk kahvesi kültürü ve geleneğinin UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne alınmasını sağladığını belirten Bakan Çelik, “Böylece ilk defa bir içecek etrafında şekillenen kültür ve gelenekler kavramı UNESCO kültür mirası listesine alınmış oldu. Bu çerçevede, somut olmayan kültürel miras ögelerimizin UNESCO listesine girmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.