YEDAŞ’ın sorumluluk alanında 5 ilde bin 386 mahalle ve köy yolu kapalı. YEDAŞ ekipleri karlı mücadele ederken, Genel Müdür Nurettin Türkoğlu, “Kriz masası kurduk. Yolu açılan yere elektrik veriyoruz" dedi.
Türkiye genelini esareti altına alan beyaz afet Samsun, Ordu, Çorum, Sinop ve Amasya illerinde 1386 mahalle ve köy yollarını ulaşıma kapattı. Günlerdir devam eden ve buzlanmaların meydana geldiği kentlerde YEDAŞ ve çözüm ortakları firmaları bünyesinde oluşturulan Arıza Timleri, yollarda. İl valiliklerinin başkanlığında Karayolları İl Müdürlükleri, İl Özel İdare, AFAD Müdürlükleri ve belediyeler ile koordinasyon kuran YEDAŞ, yolu açılan her noktaya elektrik veriyor.
GENEL MÜDÜR OPERASYONUN BAŞINDA
YEDAŞ İl Koordinatörlükleri, tüm imkanlarını seferber etti. ‘YEDAŞ Arıza Timleri’ ile enerjisiz köy ve mahalle ihbarlarını oluşturduğu Kriz Masası’nda değerlendiriyor, ulaşıma açılan sorumluluk alanında bölgelerde ise elektrik enerjinin kesintisiz dağıtımı noktasında gece gündüz çalışıyor. Tüm toplantılarını iptal eden ve tüm mesaisini ‘beyaz afet’e ayıran YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, illerden raporları an ve an istiyor, birimleri kendi yönlendiriyor.
“KRİZ MASASI ’ANINDA’ YÖNLENDİRİYOR”
Karanlıkta köy ve mahalle kalmaması için yoğun mesai harcadıklarını belirten Genel Müdür Türkoğlu, “İl Koordinatörlerimiz, çözüm ortaklarımız ve çalışma arkadaşlarımızla birlikte her ilde oluşturduğumuz ‘kriz masası’na gelen tüm ihbarları ivedilikle değerlendiriyoruz. İl valilikleri koordinasyonundaki Karayolları İl Müdürlükleri, İl Özel İdare, AFAD Müdürlükleri ve belediyelerle sürekli olarak iletişim halindeyiz. Onlar köy yollarını açıyor, bizler de enerji veriyoruz. YEDAŞ Arıza Timleri, ‘kriz masası’ndan aldıkları bilgiler ışığında ulaşıma açılan kapalı mahalle ve köy yollarını kullanarak, enerjisiz kalan bölgelere ulaşıyor ve arızalara müdahale ediyor” dedi.
“YOLLARDA BUZ VE 90 CM KAR VAR”
Mevsim normallerinin üstünde bir kar yağışı ve sıcaklık düşüşü yaşadıklarını belirten Türkoğlu, “Bu doğa şartlarına karşı insan üstü bir mücadele içindeyiz. Yoğun kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkilediği gibi enerji dağıtım merkezlerine ve elektrik iletim direklerine de büyük oranda hasar veriyor. Şehir merkezlerinde 20 ila 40 cm arasında, kırsal bölgelerde 70 ila 90 cm arasında yükseklikle kar yoğunluğu var. Ulaşım olmadığından karlar soğuk hava nedeniyle ağır buz yükü oluşturuyor. Dolayısıyla direkler yıkılıyor, iletkenlerin kopmasına neden olduğu gibi oluşan bu olumsuz şartlarda elektrik enerjisinde kısa ve uzun süreli kesintiler meydana geliyor. Bu zor şartlara rağmen arızaları tespit edip, anında müdahale etme çalışmalarımız sürdürüyoruz. Tüm bölgede 585 kişiden oluşan 195 Arıza Timi ile sahadayız ve vardiyalı olarak 7/24 görev yapıyoruz” diye konuştu.
“YOLU AÇIK OLAN HER NOKTAYA ULAŞIRIZ”
Arıza ihbarı verilirken bölgeye ait kesin ve net bilgiler verilmesi oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Türkoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Olumsuz hava şartlarının yaşanacağı bu dönemi sorunsuz bir şekilde geçirebilmek adına, siz değerli müşterilerimizden bazı konulara dikkat özen göstermelerini istiyoruz. Tüm YEDAŞ ailesinin kaliteli ve kesintisiz elektrik enerjisi hizmeti sunmak adına çalıştığı bilinci içerisinde olduğu unutulmamalıdır. Samsun, Ordu, Çorum, Sinop ve Amasya arıza ihbarlarını toplayan Elektrik Arıza 186 numaralı hattımızdaki yoğunluğu azaltmak adına mükerrer çağrılar yapılmamasını istiyoruz. Çünkü enerjiye ihtiyacı olan bölgelerden arayanlar, yoğunluktan dolayı hattımıza ulaşamıyor. Kapalı yollar açıldıkça bizler de elektrik enerjisi teminini sağlıyoruz. Müşterilerimizden bu konuda anlayış bekliyoruz.”