Konya’nın Akşehir ilçesinde, “Akşehir Bir Milyon Kitaba Koşuyor” kitap okuma projesi kapsamında Akşehir’e gelen yazarlar, okullarda katıldıkları söyleşiler sonrasında Nasreddin Hoca’nın Türbesini ziyaret etti.
Yazarlar buluşmasına, Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel, Yazarlar Suat Turgut, Öznur Karaeloğlu, Yalvaç Ural, Sevim Ak, Nurettin İğci, Nehir Aydın Gökduman ve Ömer Bekir Kazan katıldı. Türbede dua okuyarak ‘Dünyanın Ortası Burasıdır’ yazılı platformda fotoğraf çektiren yazarlar, Akşehir’de olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.
İlçe Kaymakamı Yalçın Sezgin böyle bir etkinlikte yazarları, Akşehir’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Bugün Akşehir Bir Milyon Kitaba Koşuyor’ Kitap Okuma kampanyasının önemli bir günündeyiz. 15 gün önce Akşehir’imizde bu kampanyayı başlatmıştık. Akşehir Belediyemizin, Kaymakamlığımızın, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün başlattığı Akşehir’in çocuklarına kitap okuma alışkanlığını kazandırmak amacıyla başlatılan önemli bir projedir. Bu projenin içerisinde en önemli konulardan birisi de yazarlarımızla öğrencilerimizi buluşturmaktı. Bu anlamda da ilçemizde bugün değerli yazarlarımızı misafir etmekten gerçekten onur duyduk, öğrencilerimizle onları buluşturduk. Bu projemiz tüm yıl boyunca devam edecek, yazarlarla öğrencilerimiz buluşacak, kitaplarla buluşacak” diye konuştu.
Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya da, ’Akşehir Bir Milyon Kitaba Koşuyor’ kitap okuma kampanyasının devam ettiğini belirterek, "Zaman zaman diğer yazarlarımız da gelecek ve toplamda 38 yazarımız ilçemizi ziyaret ederek, öğrencilerimizle buluşacak. Şu anda çok güzel olumlu tepkiler alıyoruz. Akşehir’de bugüne kadar gelmiş geçmiş çok önemli bir kitap okuma kampanyası bu. İnşallah yazarlarımız ve onların yayınlarıyla hem değerler eğitimini gerçekleştireceğiz. Hem din eğitimini gerçekleştireceğiz hem de tarihimize bir bakış atacağız. Kısacası kendimize güvenimiz ve kitap okuma alışkanlığımız bir kez daha artacak. Yeni neslimiz daha bilinçli olma noktasında bir ivme kazanacak diye düşünüyorum” dedi.
"NASREDDİN HOCA OLMAK İSTERDİM"
Yazarlar adına konuşan Yalvaç Ural da böyle bir etkinliğin parçası olmaktan mutlu olduğunu ifade ederek, “Ülkemizin bu köşesindeki çocuklarla birlikte olmak, onların bugünkü görüşlerini, dünyaya bakışlarını, beklentilerini öğrenmek, onların kitaba susamışlığına bizlerin bir katkısı olması ve bunun içinde bizlere Akşehir’in kucağını açması bizleri çok onurlandırdı. Bu nedenle yürekten teşekkür ediyor, destekliyor ve her zaman bunun içerisinde olacağımıza bir söz veriyoruz” diye konuştu.
Nasreddin Hoca Türbesi’ni ziyaret etmekten de mutluluk duyduğunu söyleyen Yalvaç Ural, “Türkiye’de bir anket yapılsa en sevdiğiniz insan kim denilse bence her zamanda söylerim bunun başında Nasreddin Hoca gelir. Her ne kadar geçen bu popüler kültür Nasreddin Hoca’mızı böyle zaman zaman bir kenara itiyormuş gibi gözükse de o her zaman bütün yılları kapsayacak mizah anlayışıyla, gülmece anlayışıyla çocuklarımızı sarmaya devam ediyor. Çünkü o akılcı biri ve ülkemizde benzeri olmadığı gibi dünyada da benzeri olmayan çok önemli bir şahsiyet. Bu yüzden en sevdiğim insanlardan biri. Bana ne olmak istersin diye sorsalardı Nasreddin Hoca olmak isterdim” dedi.
"HOCA’NIN FIKRALARI DEĞERLER EĞİTİMİNİN TEMELİDİR"
Yazar Suat Turgut da, Akşehir’de olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek “Düşünen, yazan insanlar olarak şunun farkındayız varlığımızın anlamı gelecek kuşaklara bıraktığımız miras kadardır ve biz bugün onu yapıyoruz. Bu faaliyette yer alan herkeste bunu yapıyor. Özellikle Nasreddin Hoca’nın memleketinde bunu yapmak ayrı bir anlam taşıyor. Hoca nedir? Hoca; hayattaki çelişkileri davranış bozukluklarını, değerlere yönelik en güzel şekilde mizah haline getirmiştir ve bugün dünyanın sevgilisi olmuştur. Bugün Milli Eğitimimizde değerler eğitimi var, bence Hoca’nın fıkraları zaten değerler eğitiminin temelidir” dedi.
"HOCA’NIN HER FIKRASI BİZLERE BİR ŞEY ANLATIYOR AMA BİZ ANLAYABİLİYOR MUYUZ?"
Yazar Ömer Bekir Kazan, Nasreddin Hoca’nın hocalık lakabını gerçekten hak eden bir şahsiyet olduğunu ve hocalık lakabının kolay hak edilmediğini söyleyerek “Hoca’nın her fıkrası bizlere bir şey anlatıyor ama biz anlayabiliyor muyuz? Bilmiyorum” dedi.
Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğü’nün yürüttüğü, Akşehir Kaymakamlığı, Akşehir Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Eğitim Center Yayınevi işbirliği ile ’Akşehir Bir Milyon Kitaba Koşuyor’ isimli bir proje düzenlenmişti. Türkiye’ye örnek bir proje çatısı altında yaşam boyu okuma alışkanlığı sağlamak ve katılımcı hedef kitlesinin kitap okuma oranının yükseltilmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında; Akşehir ilçe genelinde ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine; düzenli okuma alışkanlığı kazandırmak, "Kitap Kumbaram" adlı etkinlik sayesinde ilkokul öğrencilerine tutumlu olma alışkanlığı kazandırmak, ebeveynlerin de dâhil olduğu kitap okuma etkinlikleriyle günümüzde iyiden iyiye kaybolmaya başlayan "ailece vakit geçirme" olgusunu en güzel şekliyle canlandırmak, canlı tutmak gayesiyle proje hayata geçiriliyor.