Şanlıurfa, nesli tükenmekte olan “Kelaynak” kuşları ile tanınsa da, 300’den fazla kuş türüne de ev sahipliği yapıyor. Şanlıurfa’nın kuşları ilk kez düzenlenen fotoğraf sergisi ile halka tanıtıldı.
Fotoğraf sanatçıları Mehmet Mahmutoğlu ve Yusuf Özbey’in objektifinden toplam 40 fotoğrafın yer aldığı sergi, Şanlıurfa Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde açıldı.
Serginin açılışına, Şanlıurfa Vali Yardımcıları Cengizhan Yılmaz ve Oğuz Şenlik, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Karaköprü Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Baro Başkanı Hikmet Delebe, Orman ve Şu İşleri Şanlıurfa Şube Müdürü M. Fehmi Yüksel ile seçkin bir davetli grubu katıldı.
Vali Yardımcısı Cengizhan Yılmaz, açılıştaki konuşmasında, bu serginin Şanlıurfa’nın bugüne kadar farkında olmadıkları değerleri gözler önüne sermesi açısından büyük önem taşıdığını belirterek, fotoğraf sanatçıları ile sergiye ev sahipliği yapan Piazza AVM yöneticilerini kutladı. Yılmaz, “Biz kentimizin klasikleşmiş değerleriyle övünüyoruz ama aslında kuşlarımızla da ünlü olduğumuzu gördük. Bulunduğumuz coğrafyanın bu değerlerine sahip çıkarak, nesilden nesile aktarmalıyız” dedi.
Karaköprü Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ise dünyanın ilk üniversitesi, Balıklıgöl ve Peygamberler Şehri olarak adını duyuran Şanlıurfa’nın bir değerini daha öğrenmenin sevincini yaşadıklarını belirterek, “Kuşların önemli bir bölümünün de ilçemiz sınırlarında konakladıklarını öğrenmiş olduk. Ben bundan çok büyük mutluluk duydum. Bu değerlerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Belediye olarak, bu fotoğrafları kitaplaştırılarak, gelecek nesillere aktarılması görevini üstleniyoruz” dedi.
Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci de konuşmasında, “Bu sergi bize şanlı kuşlarımızın sadece kelaynaklar olmadığını kanıtlamış oldu. Biz de bu değerlerimize sahip çıkmak için üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Kitaplaştırma işini Karaköprü Belediyemiz üstlendi, bize de düşen görev varsa yapmaya hazırız" dedi.
Şanlıurfalı fotoğraf sanatçıları Mehmet Mahmutoğlu ile Yusuf Özbey, sergiyi gezen konuklara kuşlarla ilgili ayrıntılı bilgiler aktardılar.
Sergide, sınırsız bir sabır gerektiren kuş fotoğrafçılığı konusunda halkın bilgilendirilmesi amacıyla stant da açıldı. Kuş fotoğrafçılığında kullanılan malzemelerin tanıtımının yanı sıra, kamuflajlı kuş çekimi kıyafeti giydirilen cansız bir manken de ziyaretçilerin ilgisini çekti.
Kuşları görüntülemenin bazen saatler aldığını belirten Doğa Fotoğrafçısı Yusuf Özbey, “Şanlıurfa doğası o kadar zengin ki birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Kuşları görüntülemek için bazen sabahın erken saatlerinde yollara düşüyoruz. Yeri geldiğinde kamuflaj giyip saatlerce kuşu görüntülemek için hareketsiz nöbet tutuyoruz. Ben buradan avcılara seslenmek istiyorum; silahları bırakıp fotoğraf makinelerine sarılalım. Avlanmak yerine kuşların fotoğraflarını çekerek ölümsüzleştirelim” dedi.
Mehmet Mahmutoğlu ise, Şanlıurfa’da konaklan 300’ün üzerinde kuş türünün bulunduğunu belirterek, “Suriye’deki savaştan kaçan kuşların da aralarında yer aldığı yüzlerce kuş fotoğrafı çektik. Biz doğa fotoğrafçıları olarak çektiğimiz kuşların konumları hakkında bilgi vermek istemiyoruz. Çünkü, bunları vurarak nesillerini tehlikeye atanlar var” dedi.
Mahmutoğlu, kuş fotoğrafçılığının hobileri olmasının yanı sıra kentlerine karşı bir sorumluluk olarak da kabul ettiklerini bildirdi. Mahmutoğlu, “Kuş zenginliğimizi ulusal ve uluslar arası arenada fotoğraflarla belgeleyerek duyurabiliriz” diye konuştu.
Mühendis kimliğinin yanı sıra haber spikeri ve muhabir olarak birçok başarıya imza atan ve halen Şanlıurfa merkezli Kanal Urfa TV’de Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürüten Mehmet Mahmutoğlu ile yine bir mühendis ve profesyonel kuş fotoğrafçısı olan Yusuf Özbey’e ait yüzlerce fotoğraf arasından özenle seçilen 40 fotoğrafın yer aldığı sergi, Şanlıurfa Piazza AVM’nin giriş katındaki etkinlik alanında, 13 Şubat’a kadar gezilebilecek.