RİZE, () – KARADENİZ bölgesinde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan 2 bin 600 kilometrelik 'Yeşil Yol' projesi kapsamında 42 günlük aranın ardından yeniden çalışmaların başlatıldığı Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi Samistal Yaylası'nda, inşaat çalışmalarına hafta sonu arası verildi.
Samistal Yaylası'nda temmuz ayı başlarında başlatılan Yeşil Yol çalışmaları yöre halkı ve çevrecilerin tepki göstermesi üzerine durdurulmuştu. Ardından yöre halkı, Milli Park ve SİT alanı olan bölgede izin alınmadan Yeşil Yol çalışması yapıldığı için suç duyurusunda bulunmuş ve mahkemeye dava açılmıştı. Rize İdare Mahkemesi’ndeki davanın sonuçlanmasına bir haftalık süre varken, geçen Perşembe günü sabaha karşı Samistal yaylasındaki yol çalışmaları jandarma eşliğinde yeniden başlatılırken, yaylaya çıkan yaklaşık 30 kişilik grup da bu duruma tepki gösterdi.
Fırtına İnisiyatifi avukatlarından Yakup Şekip Okumuşoğlu, dün akşam itibarıyla yaylada görevli jandarmaların ve iş makinesi operatörünün aşağıya indiğini belirterek, “Askerler hafta sonu olduğu için yayladan indi. İş makinesi operatörü de bu kadar olaydan sonra korumasız olarak orada bulunmak istemediği için askerlerle birlikte yayladan ayrıldı. Dozer hala yaylada bekliyor. Muhtemelen Pazartesi sabahı yeniden gelecekler. Şu anda çalışmanın durdurulduğuna ilişkin bir işaret yok. Ara vermiş görünüyorlar. Zaten tek iş makinesiyle çalışmaya başlamaları sanki bize mesaj verme niyetiyle yapılan bir davranıştı. ‘Size rağmen buraya geldik ve çalışıyoruz’ demek istediler herhalde. Güya devletin gücünü göstermek istediler. Mahkeme kararını bekleyebilirler” dedi.
PAZARTESİ GÜNÜ VALİLİK ÖNÜNDE EYLEM
Bu arada Fırtına İnisiyatifi grubu, 24 Ağustos Pazartesi günü Rize Valiliği önünde Yeşil Yol çalışmalarını protesto etmek için eylem düzenleyecek. Grubun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “24 Ağustos Pazartesi günü 14.00'te bu talana dur demek için Rize Valiliği'nde basın açıklaması yapacağız! Sen yoksan bir eksiğiz, bu talana dur de! Yeşil Yola dur de!” ifadesi kullanıldı.

FOTOĞRAF