Türkiye’de ilk defa atık ilaç hareketini başlatan Çevreci Eczalar Kooperatifi (ÇEKOOP) yönetimi, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ı makamında ziyaret ederek, projelerini anlattı. Başkan Akpınar, ÇEKOOP ile atık ilaç toplama çalışması yaptıklarını belirterek, “Kullanılmayan ilaçlar güvenli ellerde toplanıp imha edilmeli” dedi.

Çevreci Eczalar Kooperatifi (ÇEKOOP) Başkanı Eczacı Şule İlkkurşunlu ve Vakıf Genel Direktörü Elif Süzmeçelik, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ı makamında ziyaret etti. İlkkurşunlu, atık ilaç toplama noktasında Karşıyaka Belediyesi ile çalıştıklarını bu işbirliğini daha da geliştirmek istediklerini söyledi. Çocuklara akılcı ilaç kullanımı ve atık ilaç imha sürecini anlatmak amacıyla ÇEKOOP tarafından geliştirilen İlaç Dedektifleri projesi kapsamında Karşıyaka’daki çok sayıda okulda eğitim verdiklerini anlatan İlkkurşunlu, “Karşıyaka Belediyesi yeşile ve doğaya verilen önem noktasında her zaman bir adım önde oluyor. Belediyemiz ile atık ilaç toplama ve imha etme süreçlerinde daha fazla işbirliği yapmak istiyoruz. Karşıyaka Belediyesi ile yapacağımız ortak çalışmaların tüm Türkiye’ye örnek olacağını düşünüyorum” dedi.

Atık ilaçların belediyeler tarafından toplanması gerektiğinin altını çizen Başkan Akpınar, bu konusunda uzman sivil toplum örgütleriyle işbirliğine gidilmesi gerektiğini söyledi. ÇEKOOP ile bu yönde bir çalışmayı uzun zamandır yürüttüklerini ifade eden Akpınar, “İlaçlar güvenli eller tarafından toplanıp imha edilmelidir. Çünkü ilaçların art niyetli kişilerin eline geçmesi durumunda ticaret amaçla satılması söz konusu olabilir. Tüm belediyeler ve sivil toplum örgütleri bu konuda duyarlı olmalı” dedi.

“Biz her alanda olduğu gibi atık ilaç konusunda da gerekli duyarlığı gösteriyoruz” diyen Akpınar, “En çok üzüldüğüm nokta her şeyi çok iyi bilen ve bildiğini yapmayan bir toplum yapısına sahibiz. Sadece eleştirmeyi, eksik aramayı çok iyi yapıyoruz; ancak o eksikliklerin kendimizde var mı diye bakmıyoruz. Önce çevreci bir algı yaratmak için Ege Bölgesinde çöp bidonları yeşille giydiren ilk belediyeyiz. Atık Getirme Merkezini ilk yapan belediyeyiz. Çöp karıştıranların azalmasını da istiyorum. Çünkü çöp karıştırmak çevreyi kirletiyor hem de halk sağlığını tehdit ediyor. Biz de onların karıştırmasını imkan sağlayacak çöpleri oraya atıyoruz. Keşke atık ayrıştırmayı evlerde yapsak, direkt o atıkları hanelerden toplayabilsek. Bu konuda bir çalışma yapıyoruz” diye konuştu.