İnternet kullanıcıları Samsun Onur Anıtı hakkında bilgiye erişmek istiyorlar ve "Samsun Onur Anıtı'nın tarihçesi ne?", "Onur Anıtı ne zaman yapıldı?" şeklinde sorular soruyorlar. İşte Samsun Onur Anıtı hakkında merak edilenler... 

SAMSUN ONUR ANITI NEREDE?

Samsun Onur Anıtı, İlkadım ilçesinde bulunan Atatürk Parkı'nda yer almaktadır. Anıt, Samsun ve Samsun halkı için her zaman önemli bir eser olmuştur ve şehrin sembolü haline gelmiştir. 

SAMSUN ONUR ANITI'NI KİM YAPTIRDI?

Samsun Onur Anıtı 1932 yılında Samsun halkı tarafından yaptırılmıştır. Samsun halkı Onur Anıtı'nı, Atatürk'ü ve Milli Mücadele dönemini ölümsüzleştirmek için Atatürk'ün silah arkadaşlarıyla beraber Samsun'a çıktığında ayak bastığı Tütün İskelesi'ne yakın bir noktaya yaptırmıştır. Heykelin dikildiği alan o yıllarda iskelenin hemen yanıydı fakat aradan geçen zamanda iskelenin doldurulmasıyla Onur Anıtı bugün içeride kalmıştır. 

SAMSUN ONUR ANITI KİM TARAFINDAN YAPILDI?

Samsun Onur Anıt'ı Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından yapılmıştır. Anıt, Krippel'e 1927 yılında sipariş edilmiştir. 1928'de Anıt'ın yapımına başlanmıştır ve 29 Ekim 1931'de kaidesine konulmuştur. 15 Ocak 1932'de de Anıt'ın resmi açılışı gerçekleştirilmiştir. Onur Anıtı, Cumhuriyet tarihinin on üçüncü anıtı olmuştur.

SAMSUN ONUR ANITI'NIN ÖZELLİKLERİ 

Tunçtan yapılan heykelin yüksekliği 4,75 metre, taş blok kaidenin yüksekliği 4,10 metre, tüm anıtın yüksekliği ise 8,85 metredir. Heykel için 37.000 dolara anlaşılmış, buna ek olarak heykeltıraş Heinrich Krippel'e ise 5.500 dolar ödeme yapılmıştır.

Heykelin ön cephesinde: "Bu heykel Samsun Vilayeti halkı tarafından 29. birinci teşrin 1931 tarihinde dikildi." Heykelin arka cephesinde de: "Vatanda Miili Mücadele'ye başlamak için Gazi 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a çıktı" yazmaktadır.

Onur Anıtı, dikdörtgen prizma şeklinde kaidenin taşıdığı atlı Atatürk figüründen oluşmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk, mareşal rütbesi ile şahlanmış bir atın üzerinde betimlendirilmiştir. Anıtta sol eliye atın dizginlerini tutan Atatürk, sağ eliyle de manevra kemerinin ucunda asılı olan kılıcının kabzasını kavramış ve çekmek üzeredir. Kılıcın boyu çok uzundur ve dönemin Türk subaylarının kullandığı kılıca benzememektedir. Anıtta, şahlanmış atın üzerinde hamle yapmaya hazır pozisyonda olan Atatürk, savaşı yöneten kumandan olarak betimlenmiştir.

Kaidenin iki yan yüzünde de, sivri kemerli nişler içinde bronz kabartmalar bulunmaktadır. Kaidenin sağ tarafındaki kabartmada; ortada mareşel rütbeli üniformalı, vücudu cephede, başı profilden, kol ve bacakları iki yana açık olarak Atatürk gösterilmiştir. Kaidenin sol tarafındaki kabartmada; karaya yanaşmış bir kayık ve bu kayıktan sahile cephane taşıyan Türk halkı betimlenmiştir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.