8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında Eğitim Bir-Sen adına konuşan Kocasinan Kadınlar Komisyonu Başkanı Betül Çilek, “Kadınları ve sorunlarını bir güne hapseden anlayışı sağlıklı bulmuyoruz” dedi.
’8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınların haklarını aramak, çalıştıkları işin karşılığı olan ücreti alabilmek ve doğum izni talepleriyle başlattıkları mücadele mirasının yıl dönümüdür’ diyen Betül Çilek şu şekilde konuştu: “Bu mücadelenin 1857 yılında başladığı dikkate alındığında aradan geçen süre zarfında kadının yaratılış gayesi çerçevesinde hak ettiği değer, toplumsal misyon sosyal inşa ve geleceği ihya ekseninde yeterli gelişmenin olmadığı yaşanılan olumsuz örnekler göz önüne alındığında açıkça görülmektedir. Her 8 Mart’ta kadınların sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik talep ve önerileri kadın erkek toplumun her kesimi tarafından dillendirilmekte ama sorunlar çözümle buluşturulmamaktadır. Sorunların müzmin çözümsüzlük sarmalında kısır döngüde kalması farklı kesimlerin konuyu ajitasyon diline çevirerek yaraya tuz derecesindeki değerlendirmeleri meselenin uç noktalara kaymasına sebep olmaktadır.”
Değerleriyle barışık ve aynı zamanda ileri medeniyet düzeyini yakalamış bir toplumun inşası için kadınların toplumsal ve kamusal alanda varlık göstermesi gerektiğini belirten Çilek, ayrıca “Bu konuda kadınları, ayakta sağlam durabilmesi, aile ve iş hayatı arasında parçalanmış görevlerini eksiksiz yerine getirebilmesi için uygun çalışma ve yaşam şartları oluşturulmalı, bu konuda kadınlar teşvik edilmeli ve desteklenmelidir” ifadelerinde bulundu.
Betül Çilek daha sonra sözlerini şu şekilde sürdürdü, ”Kadınların yaşam haklarını korumak ve sağlamak sosyal hukuk devletinin vazgeçilmez unsurudur. Hızla artan kadın cinayetleri ve şiddet konusunda devlet acil ve kalıcı önlemler almak zorunda olup kadın konusunda toplumda oluşan vicdan tahribatını tedavi etmelidir. Kadın konusu siyasi tartışma malzemesi yapılmamalıdır. Erkek egemen dilin saldırısında feminist jargonun boyunduruğundan kurtarılmalıdır. Kadınların tamamını kapsayan her toplumsal katmanı her sosyal tabanı içine alan kuşatıcılıkla onların eğitim, sağlık, sosyal ve ekonomik sorunlarını giderici toplumsal itibarlarını koruyucu tedbirler alınmalıdır. Eğitim-Bir-Sen olarak kadınlar medya ve ekonominin vitrin malzemesi olarak kullanılmamalıdır. Bütün kadınlar eğitim ve çalışma hayatına özgür olarak katılabilmelidir. Şiddet gören kadınların korunmasına yönelik atılan adımlar caydırıcı ve toplum vicdanını rahatlatıcı düzeyde olmalı. Yenileriyle güçlendirilmeli, can emniyeti sağlanmalıdır. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kadınların sorunlarına odaklanma açısından bir fırsat olarak görürken, kadınları ve sorunlarını adeta bir güne hapseden anlayışı da sağlıklı bulmadığımızı ifade ediyoruz ve bütün kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyoruz.”