SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin 'Ay çekirdeğinin köfte yapımında kullanım olanağının araştırılması' adlı çalışması TÜBİTAK tarafından desteklendi.
Üniversitenin Gıda Mühendisliği Bölümü 2'nci öğretim 4'üncü sınıf öğrencileri Yağmur Ergün, Erkan Ergüzel, Hilal Acır ve Niyazi Türkuçar bitirme ödevleri kapsamında, ay çekirdeğinin köfte yapımından kullanılmasına yönelik çalışma başlattı. Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Pelin Can danışmanlığında yürütülen çalışma TÜBİTAK tarafından desteklendi.
Proje danışmanı Doç.Dr. Can, ay çekirdeğinin ete göre daha ucuz olması nedeniyle ekonomik bir getiri sağlayacağını belirterek "Ülkemizde bol miktarda üretilen ay çekirdeğinin köfteyle birleştirildiğinde; ekonomik, duyusal ve besin içeriği açısından getireceği olumlu ve olumsuz neticeleri araştırmak için çalışma başlattık. Et ile ay çekirdiğini farklı konsantrasyonlarda karıştırarak köfte elde ettik. Bunlardan yüzde 10 konsantrasyonunda ilave ettiğimiz ay çekirdeği olan köftenin olumlu sonuç aldığını gördük. Ayrıca normalde köfteler pişirildiğinde çapı küçülür ve şekli değişir. Ancak bizim köftemizde çap azalması ya da kalınlık azalması olmadı ve başlangıçtaki çiğ şeklini korudu. Bir de eğer çalışmalar devam ederse vejeteryanların tüketebileceği bir köftede olabilir bu. Et olmadan sadece ay çekirdeği ile denenebilir. Başka katkı maddeleri, özellikle sarımsak kullanılarak denenebilir. Bir sonraki aşamada bunu yapmayı düşünüyoruz" dedi.
Çalışma grubunda yer alan öğrencilerden Yağmur Ergün ise, köftede bulunan yağ oranını bir miktar azalttıklarını ve bunun tanıtım sırasında köfteyi tadanlarca beğenildiğini ifade ederek, "Köftelere yüzde 5, yüzde 10 ve yüzde 15 oranında ay çekirdeği koyduk. İlave olarak yalnızca tuz kattık. Bunlardan yüzde 10 oranında ay çekirdeği bulunan köfteler daha fazla beğenildi" diye konuştu.