Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, siyasi partilerin popülist vaatlerini eleştirerek, “Bizim tek seçim vaadimiz şu, biz reform yapacağız. Başka hiçbir vaade ihtiyacımız yok” dedi.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i ağırladı. Toplantıya AK Parti Milletvekilleri Nejat Koçer ve Halil Mazıcıoğlu ile Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de katıldı.
Sanayicilerle birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Bakan Şimşek, ’Türkiye’nin kazanımları, yapısal reformlar, gündemleri, temel öncelikleri, riskler ve fırsatlar, Gaziantep’in vizyonu’ konulu bir sunum yaptı.
AK Parti hükümetleri döneminde siyasi istikrar sayesinde sağlanan kazanımlardan bahseden Şimşek, şunları kaydetti:
“Siyasi istikrarı reformlarla desteklerseniz, o zaman kalıcı refah artışı sağlayabiliyorsunuz. Türkiye bu dönemde hızlı büyüdü. Küresel krize, AB’deki krize rağmen, Ortadoğu’daki kaosa rağmen Türkiye son 12 yılda yaklaşık yüzde 5 büyüdü. Sadece küresel kriz sonrası dönemde 6,1 milyon kişiye iş bulduk, bu önemli bir başarı. Enflasyonda tek hanedeyiz. Cari açık daha iyi yönetilebilir bir düzeyde. Finansal istikrar devam ediyor. Bütçe açığı ve borç yükünü önemli ölçüde azalttık. Özellikle üretim, yatırım ve istihdamı desteklemek için vergilerde de indirime gittik. Bu dönemde her şeye rağmen çalışanımızı, emeklimizi de gözeterek yoksullukla mücadele ettik ve yatırımlara daha fazla kaynak ayırdık.”
Vergi oranlarını düşürerek, istihdamı ve yatırımları desteklediklerini vurgulayan Bakan Şimşek, en yüksek Gelir Vergisi oranını yüzde 49,5’ten yüzde 35’e, en düşük oranı ise yüzde 22’den yüzde 15’e indirdiklerini, Kurumlar Vergisi oranını da yüzde 33’ten yüzde 20’ye düşürdüklerini ve yeni yatırımlarda bu oranın yüzde 2-4’lere kadar düştüğünü anımsattı.
“Kurum kazançları üzerindeki vergi yükü açısından ise OECD ülkeleri arasında en düşük yüke sahip 7’nci ülkeyiz. Şirketlerimizin rekabetçi gücünü, sermaye birikimini artıracak çok önemli karar almışız” diyen Şimşek, dolaylı vergilerde de indirime gittiklerini anlattı.
“TÜRKİYE’NİN ÖNÜNDE BÜYÜK FIRSAT PENCERESİ VAR”
“Önümüzdeki dönemde ciddi şekilde mücadele etmemiz gereken 3 makro sorunumuz var. Bunlar işsizlik, cari açık ve enflasyon” diyen Bakan Şimşek, Türkiye’de iş gücüne katılım ve çalışma çağındaki nüfus çok hızlı arttığı için işsizlik oranının yüksek olduğunu bildirdi.
Türkiye’de geçen yıl 1,3 milyon kişiye iş bulmasına rağmen işsizlik oranının 1 puan arttığını, Almanya’da ise 300 bin kişiye iş bulunsaydı işsizliğin azalacak olduğuna dikkat çeken Bakan Şimşek, kısa vadede aktif iş gücü politikaları ve işbaşı eğitim programları, orta-uzun vadede iş gücü piyasa ve eğitim reformuyla işsizliği azaltacaklarına vurgu yaptı.
Şimşek, “Doğru politikaları uygularsak Türkiye’nin önünde büyük fırsat penceresi var. 2030, 2040 yılına kadar çalışma çağındaki nüfus pozitif, iş gücüne katılım oranı artıyor. Bu üç şey büyümenin motorudur” diye konuştu.
“Sorunları anlatmakla yetinmiyoruz. Çözümleri ortaya koyuyoruz. Başarılı çözümler ürettik” diyen Şimşek, cari açığı azaltmak için mali disipline ve özel sektörde tasarrufları teşvik etmeye önem verdiklerini, istihdam artışını desteklediklerini, yerli ve yenilenebilir kaynakları harekete geçirdiklerini, üretim ve ihracatta katma değer zincirini yukarı çıkardıklarını belirtti.
Üçüncü önceliklerinin enflasyon olduğunu anlatan Şimşek, “Türkiye’de şu anda yüksek tek hanede. Düşük tek haneye indirirsek, bu ülkenin sanayicisini kimse tutamaz. Çünkü o zaman Türkiye çok daha öngörülebilir olacak, siz uzun vadeli ve düşük maliyetli finansman erişeceksiniz. Düşük tek haneli enflasyon bu ülkenin geleceğini inanılmaz derecede parlatacak bir gelişmedir. Bizim hedefimiz bu. Bunu da ihtiyatlı maliye politikası ve mikro reformlarla sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
POPÜLİZM TUZAĞI
Maliye Bakanı Şimşek, “Önümüzdeki en büyük risk ne, Türkiye’nin popülizm tuzağına düşmesidir. Geçmiş yıllarda siyasi partilerin seçim vaatlerini unutmayalım” dedi.
Popülizmin, olmayan kaynakları dağıtmak olduğunu, bunun ise bütçe açıklarını, borç yükünü, enflasyonu, cari açığı artırdığını ve dolayısıyla ekonomik ve siyasal istikrarı bozduğu için dönemsel krizleri beraberinde getirdiğinin altını çizen Şimşek, Türkiye’de bu durumun 1970’lerde ve 1990’larda da yaşandığını belirtti.
Bugünkü popülist söylemlere örnek olarak, siyasi partilerin asgari ücret vaatlerini örnek gösteren Şimşek, asgari ücretin bin 500 TL olması durumunda işverene maliyetinin 2 bin 130 TL’ye kadar çıktığına işaret etti.
“Siz emek yoğun, katma değeri düşük ürünler üretiyorsanız maliyetleriniz birden bire bu kadar artarsa nasıl baş edersiniz” diyen Şimşek, amaçlarının el ele vererek Gaziantep ve ülkeyi birlikte kalkındırmak olduğunu vurguladı.
“BİZ REFORM YAPACAĞIZ”
Türkiye’de 2019 yılına kadar seçim yapılmayacağına dikkat çeken Mehmet Şimşek, “Uzun bir aradan sonra Türkiye’nin önünde seçimsiz 4 yıl var. Başarıya giden yol yapısal reformlardan geçiyor” diye konuştu.
Şimşek, bu fırsatı daha önceden gördüklerini, bu doğrultuda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında gece yarılarına kadar çalışarak, 25 öncelikli dönüşüm programını ve bu kapsamda bin 250 mikro reformu belirlediklerini ifade etti. Dönüşüm programlarını, “Çok iyi planlanmış, içeriği doldurulmuş, kim yapacak, ne zaman yapacak, hangi kaynakla yapılacak çok net olarak tespit ettik” diye tanımlayan Bakan Şimşek, ”İşte bizim seçim vaadimiz bu. Başka hiçbir vaade ihtiyacımız yok. Bizim tek seçim vaadimiz şu, biz reform yapacağız. Bir tek seçim vaadi olarak bunu söylüyorum’’ dedi.
Gaziantep’e yönelik projelere de değinen Şimşek, çalışanlara ucuz konut yapılmasını sağlamak için 5 buçuk milyon metrekarelik hazine arazisini TOKİ’ye devrettiklerini, 25 kilometrelik metro hattı ile şehir içi trafiği rahatlayacağını, Amanos Tüneli’ni açarak sanayicinin rekabet gücünü artıracaklarını bildirdi. Bakan Şimşek, Gaziantep’i, Avrasya bölgesinin en büyük sanayi üretim merkezi haline getirebileceklerini, bunun için reel sektöre destek olarak önlerini açacaklarını söyledi.
“Gaziantep’i, Türkiye’nin en büyük büyüme motoru yapacağız” sözlerine yer veren Şimşek, Gaziantep’in dışa açıklık, çekim merkezi ve dünyanın en rekabetçi kentlerinden biri olması, genç nüfus dinamizmi yönüyle ABD’ye benzettiğini belirterek sözlerini tamamladı.
GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu da popülist politikalardan uzak, başarılı çalışmalarından dolayı Maliye Bakanı Şimşek’i tebrik etti. Topçuoğlu, “Bundan sonraki dönemde de çok önemli çalışmalar yapacağınıza inanıyoruz. Bizden gelen önerilere hep çözüm odaklı bakarak, ülke yararına çalışmalarda bizlere çok önemli destek oldunuz. GSO adına size çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Meclis Toplantısı, daha sonra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sorularını yanıtladığı basına kapalı bölümle devam etti.