Tokat’ta unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının gelecek nesillere aktarılması, sandıktan çıkan tarihi yazmaların birebir örnekleri fotoğraflanarak arşivlenmesi için çalışma başlatıldı.

Tokat Olgunlaşma Enstitüsü Müdürlüğünde düzenlenen ’Elvan Söyleşiler’ programında unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ustaları ile söyleşi yapıldı. Yazmacılık ve Yazma Desenleri teması doğrultusunda yürütülen çalışmalarda desen arşivi ve kataloğu çıkartılarak bu değerlerin, başta Tokat olmak üzere tüm Türkiye’ye kazandırılması için çalışma yürütüldüğü kaydedildi. Tokat Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi Filiz Vanlıoğlu, giyim ve el sanatları alanlarında araştırmalarının devam etmekte olduğunu ifade ederek, "Ayrıca enstitümüzde bez dokuma, davul derisi, araştırma ve çalışmaları da yapılmaktadır. Tahta Baskı Yeni Nesille Buluşuyor projesi kapsamında Minik Eller Usta Eller atölye çalışması ile her hafta anaokullarımızdan küçük misafirleri ağırlayarak, onlarla uygulamalı tahta baskı çalışması yapılmaktadır. Projemiz kapsamında lise öğrencilerine yönelik Sandıkta Açan Çiçekler adlı öykü ve resim yarışması başlamış olup, başvurular devam etmektedir." dedi.

İlki gerçekleştirilen Elvan Söyleşiler programı ile de her hafta unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ustaları ile söyleşi yapılması planlanmakta olduğunu ifade eden Vanlıoğlu, geleneksel el sanatlarının gelecek nesillere aktarılmasını hedeflediklerini kaydetti. Yazma ustası Kadir Özdemir ise söyleşi programında mesleki deneyimlerini paylaştı.