ZONGULDAK (AA) - Van'ın Erçek beldesinde 2009'daki muhtarlık seçimi sırasında 1 kişinin ölümüyle sonuçlanan kavganın ardından 3 kişinin öldürüldüğü, 3 kişinin yaralandığı silahlı saldırıya ilişkin 17 sanığın yargılanmasına devam edildi.      

Güvenlik gerekçesiyle Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 30. duruşmada, tutuklu sanıklar Halis Güleryüz, Mustafa Beyaztaş, Tahir Atlı, Kasım Kıskanç, İkram Beyaztaş, Gürgin Atlı ve Enver Beyaztaş'ın yanı sıra bazı tutuksuz sanıklar ile tarafların avukatları hazır bulundu.

Tutuksuz sanıklardan Zeki ve Mehmet Kasım Beyaztaş ile Memduh Kıskanç, duruşmaya Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinin duruşma salonundan video konferansla katıldı.

Tahir Atlı ve Memduh Kıskanç'ın avukatı Cemil Yıldız, savunmasında, tanık Sabri Kaçmaz'ın dinlenmesini talep ederek, "Sabri Kaçmaz, olayın meydana geldiği köyden olup, olay sırasında müvekkilimin evde olduğunu bilen kişidir. Bugüne kadar can güvenliği kaygısı içinde olması nedeniyle tanıklık yapmamıştır ancak sonradan vicdan azabı çektiğini dile getirmesi ve tanıklık yapmak istemesi nedeniyle adını bildirdik" diye konuştu.

Sanık Kasım Kıskanç da davanın başından bu yana keşif istediklerini, bunun yapılması halinde olayın çözüleceğini öne sürdü.

Diğer tutuklu sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek tahliyelerini istedi.

Mahkeme heyeti, dosyanın geldiği aşama, toplanan kanıtlar, hukuki durumlarında değişme bulunma olasılığını dikkate alarak Enver ve Mustafa Beyaztaş ile Tahir Atlı'nın tahliyesine karar verdi.

Diğer tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddeden heyet, dosyadaki bazı eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı 9 Mart'a erteledi.

Bu arada, saldırıda yaşamını yitiren İbrahim Enterili'nin oğlu Cengiz Enterili, "Başkanım, bırakmışken hepsini bırakın. Babamızı biz vurduk, onlar değil. Bu kadar rezil adalet olmaz" diyerek tepki göstermesi üzerine salondan çıkarıldı.

Sanıklar, cezaevi nakil aracına konuldukları sırada mağdurların tepki göstermesi üzerine kısa süreli arbede çıktı.

Van'ın Erçek beldesine 10 kilometre uzaklıktaki 175 haneli ve bin 350 nüfuslu Ilıkaynak köyünde yaşayan 3 aile arasında 29 Mart 2009'daki muhtarlık seçimi sırasında çıkan kavgada 1 kişi ölmüştü. Olayın ardından aynı yıl 26 Aralık'ta Van'dan köye giden iki otomobile uzun namlulu silahlarla ateş açılması sonucu Aziz, oğlu Eyüp Eskioba ve İbrahim Enterili hayatını kaybetmiş, 3 kişi yaralanmıştı.