Yaklaşık 4 yıldır “Sağlıklı Bir Yaşam İçin Beslenme ve Hayat Tarzı önerileri” seminerleriyle Türkiye’nin çeşitli illerinde, her yaş grubundan on binlerce kişiye ulaşan Türk Böbrek Vakfı, 25-26 Şubat tarihlerinde İzmirliler’le buluştu.
İzmir İmbat Leo ve Lions Kulüpleri’nin ortaklaşa düzenlediği ve Ege Bölgesi’nde böbrek sağlığının korunmasına yönelik böbrek sağlığı odaklı seminerlerde, beslenme ve hayat tarzına ilişkin sağlıklı ve basit alışkanlıklar edinilmesinin, ülkemizin hem toplumsal, hem de ekonomik yönden tehdit eden kronik böbrek hastalığı ile mücadelede elimizdeki en önemli araçlar olduğu vurgulanıyor. Bugüne kadar İstanbul başta olmak üzere Tekirdağ, Edirne, Ankara, Adana, Mardin, Kocaeli, Van ve Ordu’da gerçekleştirilen bu çalışmanın ilk defa Ege Bölgesi’nde ve İzmir’de gerçekleşmesi, hem Türk Böbrek Vakfı, hem de Lions ve Leo Kulüpleri için ayrı bir önem taşıyor.
Ege Bölgesi’nde ilk eğitim seminerleri, UPS Türkiye’nin İzmir Aktarma Merkezi çalışanlarına yönelik yapıldı. İki günlük eğitimler boyunca, TÜPRAŞ çalışanlarına ve ilkokul öğrencilerine böbrek sağlığı konulu eğitim verildi. Ayrıca İzmir İmbat Leo ve Lions Kulüplerinin organize ettiği gecede, Lions üyelerine yönelik proje tanıtım toplantısı ve sunum gerçekleştirilerek, bölgede faaliyet gösteren diğer Lions ve Leo Kulüplerinin temsilcilerine “eğiticinin eğitimi” seminerleri verildi. İmbat Leo Kulübü Başkanı Oğulcan Esmer "Eğiticinin Eğitimi" programının önemine değinerek, projenin sürdürülebilir olması amacıyla diğer Lions ve Leo Kulüpleri ile ortak çalışmalar düzenlemek istediklerini böylece Ege Bölgesi’nde projenin sürdürülmesine yönelik önemli bir adım atıldığını belirtti.
TÜRKİYE’NİN YÜZDE 17’Sİ TEHDİT ALTINDA
Ülkemizde nüfusun yüzde 17’sini tehdit eden kronik böbrek hastalığı, beş evreden oluşan bir hastalık olarak, ülkemiz açısından bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendiriliyor. Beşinci evreye gelen ve kronik böbrek yetmezliği olan hastalar, hayatlarını sürdürebilmek için haftanın üç günü, her biri dört saat olan hemodiyaliz tedavisine ihtiyaç duyuyor. Ülkemizde halen 65 bin diyaliz hastası bulunuyor ve bu sayı her geçen gün artıyor. Ulusal Bekleme Listesi’nde 2014 yılı sonu verilerine göre 22 bin 168 hasta böbrek beklerken, aynı dönemde böbrek nakledilebilen hasta sayısı 2925 ile sınırlı kalıyor.
Doğru beslenme alışkanlıklarının edinilmesi, fiziksel egzersizin günlük hayata eklenmesi, gıdaların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve seçilmesinde doğru tercihlerin yapılması, özellikle ağrı kesiciler başta olmak üzere ilaç kullanımında bilinç geliştirilmesi gibi konuları ele alan eğitim seminerleri halk sağlığı açısından büyük önem taşıyor.