Ondokuzmayıs, sahip oldugu 22 kilometrelik sahil şeridi, temiz kumsalı, denizi ve güneşi ile yaz turizmine önemli ölçüde cevap veriyor. İlçede yaz aylarında nüfus 3-4 katına çıkıyor. Çok sayıda yazlıkçıyı ağırlayan Samsun'un şirin ilçesinde, ayrıca çadır turizmi de gelişiyor.

Kasabanın güneyinde başlayan yemyeşil Canik Dağları, doğa severler için mutlaka görülmesi gereken güzellikleri gözler önüne seriyor. 

Ondokuzmayıs'ın kuzeyinde çok geniş sazlıklar, bataklıklar ve göllerle kaplı olan Kızılırmak Deltası ise görülmesi gerekken bir başka doğa harikası. Bu sulak bölgeye ve bu bölgenin içinde bulunan Balıklı Göller'e en rahat Ondokuzmayıs'tan ulaşarak tadını eşsiz doğanın ve 305 kuş türünü yakından inceleme şansına ulaşabilirsiniz.

Yörükler beldesinde bulunan tarihî hamam, bölgenin tarihini yansıtan önemli eserlerden biri.

Nebyan Bölgesi ‘Turizm Merkezi’

Nebiyan Dağı ilçe merkezine 30 Km. uzaklıkta olup, tipik Karadeniz yayla görünümüne sahiptir. Nebiyan Yaylası olarakta anılan alanda; oto tırmanma, yayla turizmi, dağcılık, yürüyüş-tırmanış, foto safariler yapılabilir.

Dağın zirvesi mutlaka görülmesi gereken bir alan olup bölgesindeki en yüksek zirveye sahiptir. Eski dönemlerde yangın kulesi olarak kullanılan yapı ise zirve noktasındaki görülmesi gereken yapılar arasındadır. Bölge ayrıca doğal içme sularıyla da ünlüdür.

Yörükler Beldesi / Galeriç Ormanı ( Subasar Ormanları )

Bu bölgenin yaban hayat açısından en ilginç alanları ise ilkbaharda tabanı tamamen suyla kaplanan yaprak döker ormanlarıdır. Bu ormanlar günümüzde parçalanmış olmakla birlikte Yörükler Beldesi kuzeyinde kalan Galeriç ormanı bütünlüğünü korumaktadır.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Kızılırmak deltasında bulunan kuş cenneti bünyesinde 352 türde değişik kuş türü bulunmaktadır. Kızılırmak deltası Avrupa Kuş Alanları envanterindeki en önemli 4 kriterden 3’üne sahiptir. Delta ayrıca irili ufaklı çok sayıda gölü sazlık alanları ender su basar çayırları 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleriyle Türkiye’nin önemli doğal sitemlerinden birini oluşturmaktadır. Deltada toplam 2200 hektar Ramsar sit alanı bulunup, 5174 hektar yaban hayatı geliştirme sahasıdır. Bunun 1000 hektarı ilçemiz sınırlarında bulunmaktadır. Kış döneminde 100 bin dolayında su kuşunun kışlandığı delta uluslar arası ornitolojik bir öneme sahiptir.

Deniz - Kumsal -Eğlence

19 Mayıs İlçesi Karadeniz'in en şirin turizm merkezlerindendir. 20 km'lik bir sahil şeridi vardır. Güzel bir kumsala ve temiz bir denize sahiptir. Sahillerinde her türlü ihtiyaca cevap verebilecek dinlenme tesisleri, çay bahçeleri, piknik alanları, kültür ve spor tesisleri mevcuttur. Turizme yöne­lik tanıtımlar ile geleneksel hale getirilen çeşitli etkinlik ve şenlikler ilçenin turizm cazibesini artırmaktadır. Ayrıca 2008 yılında yapımı tamamlanarak hizmete açılan Su oyunları parkın da aynı anda ortalama 600'ün üzerinde kişi faydalanabileceği havuz bulunmaktadır.

Kent Orman Piknik

İlçede Karaköy mevkiinde bulunan, 110 dekar araziye sahip Kent Orman – Piknik alanlarının içerisinde her türlü oyun sahası, yürüyüş parkuru ve gözetleme kulesi bulunmaktadır.

Balık Gölleri

Kızılırmak nehrinin taşıdığı alüvyonların oluşturduğu ülkemizdeki en büyük deltalardan birisidir. İdari olarak Samsun ilinin 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırları içerisinde yer almaktadır. Delta ovası, denizden güneye doğru basamaklar halinde yükselmektedir. Deltanını gerisinde, Kızılırmak nehrinin her iki kenarında yay şeklinde uzanan ve yükseklikleri 600-800 metreye varan Kuzey Anadolu Dağlarının ilk sırasını oluşturan platolar, daha geride ise 1000-1500 merte yüksekliğindeki dağlar yer almaktadır. - Samsun haber