Anadolu Üniversitesi ve İletişim Bilimleri fakültesi tarafından düzenlenen 17’nci Uluslararası Eskişehir Film Festivalinin tanıtım toplantısı yapıldı.
Anadolu Üniversitesi’nde 2-10 Mayıs tarihlerinde 17’nci kez sinemaseverlerle buluşacak olan Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nde, sinemaseverlere ve iletişim öğrencilerine gösterim yapılacak. Film yönetmenlerinin, usta sinemacıların içinde bulunacağı söyleşiler, atölye çalışmaları ve sinema derslerinin yer alacağı zengin bir program sunulacak. Anadolu Üniversitesi ve İletişim Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen etkinlik boyunca 25 ülkeden 32 yabancı, 10 yerli filmin gösterimi yapılacak.
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü öğretim görevlisi aynı zamanda Festival Yönetmeni Yrd. Doç. Dr. Serhat Serter, İletişim Bilimleri Fakültesi’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında, festivalde kısa ve uzun metrajlı filmlerin gösterimlerinin olacağını, bazı filmlerden sonra yönetmen ve oyuncularla söyleşilerin düzenleneceğini belirtti. Bu yıl, daha önceki yapılan festivallerde verilmeyen Sinema Kültürüne Katkı ödülünün verileceğini de belirten Serter, "Bu ödül 150 sayısını çıkartacak olan ’Altyazı’ sinema dergisine vermeyi kararlaştırdık. 17 yıl önce "Sinema Günleri" adı altında 8 filmle başlayan etkinliğin bugün uluslararası boyutta. Festivalimiz bir marka haline geldi. Bizim bu etkinliğimizi dünyada yapabilen başka bir üniversite veya sinema okulu, iletişim fakültesi yok. Türkiye’deki çoğu uzun metrajlı film festivali şuanda bizden daha uzun yıllardır yapılan festivaller tarihlere bakarsanız, bir veya daha fazla yıl ara vermek zorunda kaldı. Fakat biz 17 yıldır yaşadığımız sıkıntılara rağmen düzenledik. Bu sene de aynı şekilde yapacağız ve bundan da gurur duyuyoruz" şeklinde konuştu.
Ayrıca, festivalde gösterilecek filmlerin çoğunlukla Türkiye’de vizyona kısa süreli giren veya girememiş filmler olduğunu belirten Serter, şöyle devam etti:
"17 yıldır Birleşik Arap Emirlikleri’nden film göstermemiştik. THEEB diye bir filmimiz var. Onun dışında Yeni Zelenda, Kazakistan, Macaristan’dan, Avrupa ülkeleri dışında hemen hemen dünyanın bütün kıtalarına yayılmış ülkelerden film seçkilerini izleyicilerle buluşturacağız. Sinemaseverler hiçbir şekilde sinemada göremeyecekleri filmleri bulacaklar."
Festival Yönetmeni Serter, bilet fiyatlarıyla ilgili öğrenci 4 lira, tam biletin 6 lira olduğunu ve "askıda bilet" uygulamasının da olacağını kaydetti.
"Onur" ve "Sinema Emek" Ödülleri’nin de sahiplerini bulacağı festivalde, Festival Başkan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Yaprak İşçibaşı ise, Onur Ödüllerinin Meral Orhonsay ve Halil Ergün’e verileceğini söyledi. İşçibaşı, “Sinema Emek Ödülleri, Ethem Arda, Erdoğan Çakıcı ve Sevin Okyay’a verilecek, ayrıca Ahmet Rıfat Şungar, Mustafa Alabora, Nilüfer Açıkalın ve Alper Turgut gibi birçok ünlü isimlerinde festivale katılacak” dedi.
Yine Festival Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Aysun Akıncı Yüksel de, sinemaya ilgi duyan herkesin atölyelere ve sinema derslerine katılabileceğini, ayrıca açık hava film gösterilerinin de yapılacağını söyledi.
Öte yandan Festivalin 10 Mayıs’ta sona ereceği bildirildi.