Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Azerbaycan’da sivil toplum kuruluşlarının kullanımına yönelik eğitim merkezi kurdu.
TİKA ve Azerbaycan Cumhuriyeti’nde 2007 yılında Cumhurbaşkanı himayesinde kurulan "STK’lara Devlet Desteği Konseyi" işbirliği ile yürütülen Bakü STK’ların Kaynak ve Eğitim Merkezi’ne Destek Projesi düzenlenen törenle başladı. Törene, STK’lara Devlet Desteği Konseyi Başkanı Milletvekili Azay Guliyev, gazeteci-yazar Ebubekir Kurban, Türkiye’den Uşak Milletvekili İsmail Güneş, TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, TİKA Bakü Koordinatörü Mustafa Haşim Polat, Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği Müsteşarı Meral Barlas, Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Okan Yeşilot ve misafirler katıldı.
Kaynak ve Eğitim Merkezi’nin bilgisayar, masa, sandalye, akıllı tahta gibi tüm araç ve gereçlerinin TİKA tarafından sağlandığı, fiziki altyapısının hazırlanmasının yanında faaliyet altyapısıyla ilgili desteğin de TİKA tarafından sağlanacağı belirtildi. STK’lara Devlet Desteği Konseyi Başkanı Milletvekili Guliyev, açılışı yapılan merkezin Azerbaycan sivil toplum kuruluşlarının gelişimine, doğru proje yapmalarına, serbest çalışmalarına büyük katkı sağlayacağını söyledi. Bakü’de çok sayıda sivil toplum kuruluşu olduğunu belirten Guliyev, söz konusu STK’ların birçoğunun ofisinin olmadığını ve istedikleri takdirde yeni merkezi kullanabileceklerini kaydetti. Merkezin bir yıl önce kendileri tarafından oluşturulduğunu hatırlatan Guliyev, araç ve gereçleri temin ettikleri için TİKA yetkililerine teşekkür etti.
Milletvekili Güneş ise, TİKA’nın faaliyetlerinden ve Türkiye hükümetinin bu kuruma verdiği desteklerden bahsederek, amaçlarının mağdur olan ülkelere yardımcı olmak ve tecrübe paylaşımında bulunmak olduğunu aktardı. TİKA çalışanlarının dünyanın birçok ülkesinde canı gönülden çalışarak başarılı işler yaptığını ifade eden Güneş, Bakü’de açılan merkez için de TİKA yetkililerine teşekkürlerini iletti.
TİKA Başkan Yardımcısı Er de, Azerbaycan’daki sivil toplum kuruluşu temsilcilerini eğitmeyi ve daha sonra Türk sivil toplum kuruluşlarıyla Türkiye’nin birikimini üçüncü ülkelere yaymak istediklerini bildirdi.