Torbalı Belediyesi tarafından bu yıl 11.’si gerçekleşen geleneksel Deve Güreşi Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Festivale katılan binlerce kişi, heyecan dolu güreşleri izleyip piknik havasında keyifli bir gün geçirdi.
Torbalı Belediye Meydanı’nda başlayan festival ‘Deve Güreşi Kortej Geçişiyle’ başladı. Torbalı Belediyesi Halk Oyunları Ekibi tarafından yapılan yöresel dansların sergilendiği kortejde, 110 güreşçi deve sahibi, Torbalı Belediyesi Mehteran Takımı ve Efe grubu eşliğinde ilçenin sokaklarında vatandaşları selamladı. Torbalılı vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Deve Güreşi Korteji’nin Torbalı sokaklarından geçişi renkli görüntülere sahne oldu.
Her yılın Şubat ayında Torbalı Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Deve Güreşi Festivali Ege Bölgesinin dört bir yanından gelen izleyiciler tarafından ilgiyle takip edildi. Torbalı Deve Güreşi Arenası deve güreşleri tutkunu 10 binlerce kişiye ev sahipliği yaptı. Festival Kanal 35 Televizyonu tarafından canlı yayınlandı. Torbalı Belediyesi 11.Deve Güreşi Şenliği dünyanın en ilginç festivallerini konu alan yapım şirketi Mavi Plato tarafından belgesel haline getirildi. Torbalı’nın tanıtımına da katkı sağlayacak olan çekimler 3 gün boyunca 45 saat sürdü. Torbalı’nın tarihi ve kültürel yapısı hakkında önemli paylaşımların bulunduğu belgeselin montajı ise 3 ay sürecek. Montajı tamamlanan belgesel TRT ekranlarında izleyicilerle buluşacak.
Bölgenin en büyük deve güreşi organizasyonu olma özelliğine sahip olan Torbalı Belediyesi Geleneksel Deve Güreşi Şenliği’nde çocuklarıyla gelen aileler unutulmadı. Çocuklar için oluşturulan aktivite alanında eğitmenler eşliğinde minik misafirler nesilden nesile aktarılan oyunlarla deve güreşlerinin tadını çıkardılar. Deve güreşi alanında kurulan ‘Yörük Köyü’nde bölgede yaşayan Yörüklerin günlük yaşamları sergilendi. Keçi tulumunda hazırlanan yayık ayran ve meşe odununda pişen gözlemelerin tadına bakan misafirler ardından çaylarını yudumlama imkânı buldu. Torbalı Deve Güreşi Arenası’nda oluşturulan ‘Yörük Köyü’ne deve güreşlerini izlemeye gelen misafirler yoğun ilgi gösterdi.Deve güreşi alanında misafirlerin ihtiyaçlarını karşılamak için 50 esnafa da yer verildi.
Torbalı Belediyesi Dağcılık ve Doğa Sporları Yürüyüş Grubu ellerindeki Türk Bayraklarıyla güreş alanına Yeniköy’ün zirvesinden trekking yaparak geldi. 50 kişilik grup deve güreşi alanındaki yamaçta Türk Bayrağı ve Atatürk posteri açtı. Torbalı Belediyesi Dağcılık ve Doğa Sporları Yürüyüş Grubu uzun süre izleyiciler tarafından alkışlandı. Çanakkale’nin ünlü cazgırı Murat Arabacıoğlu Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez’i açılış için sahneye davet etti. Başkan Görmez açılış konuşmasında; “ yıllardır devam geleneği yaşatmak kültürümüze ve tarihimize sahip çıkmak bu ülkede yaşayan tüm vatandaşların olduğu gibi bizimde asli görevimizdir. Burada yapılan organizasyona tarihimizi ve kültürümüzü harmanlayarak hazırlanarak siz değerli hemşerilerimizin beğenisine sunduk. İlçemiz bu tür etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam edecektir. Katılım gösteren değerli misafirlerimize teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Başkan Görmez’in açılış konuşmasının ardından Deve Güreşi Komitesi 5 kupaya güreşecek olan 110 devenin zorlu mücadelesini başlattı. Deve güreşi alanında 300 Jandarma, zabıta, özel güvenlik görevlisi ve belediye çalışanı görev aldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı organizasyon herhangi bir aksaklık yaşanmadan tamamlandı.
Festivale, Torbalı Kaymakamı Aydın Memük, Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, Ticaret Odası Başkanı Abdülvahap Olgun, Ziraat Odası Başkanı Yolmaz Girgin, Şoförler Odası Başkanı Cıva İsmail Akman, Torbalıspor Kulüp Başkanı Özgür Erman Çağlar, Torbalı Belediye Başkan Yardımcıları Hüseyin Karaman, Turgut Buluş ve çok sayıda davetli katıldı.