Aydın Sanayi Odası (AYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Türkiye ekonomisinin geldiği nokta AYSO’nun 2014 çalışmaları ve 2015 yılı hedeflerini açıkladı.
AYSO olarak 2014 yılında Aydın ve Ege Bölgesi’nde ülke için bir model oluşturmak için çaba harcadıklarını belirten Mehmet Yunus Şahin, “2013-2016 yıllarını kapsayan dönemimizde en önemli hedefimiz ilimizde bin sanayici üyemiz ile 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirmektir. Çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırarak 2014’ de sanayici sayımız 887’ ye, TUİK rakamlarına göre Kasım 2014 itibariyle ilimizden yapılan son 12 aylık ihracat 744 milyon dolara ulaşmıştır. 2013 yılı aynı döneme göre ilimiz dış ticaret yapısı, yüzde 6,4 oranında artan ihracat, yüzde 11,8 oranında da azalan ithalat olarak gerçekleşmiştir. Buna göre ilimizde dış ticaret çift taraflı büyümektedir. Kısacası ilimizden gerçekleşen katma değeri yüksek dış ticaret modeli Türkiye’nin 2023 hedeflerini yansıtmaktadır. Bu sebeple, ilimiz dış ticaretine katkı sağlayan ihracatçı tüm firmalarımıza teşekkür ediyorum. İhracatımızı arttırmak için, dış piyasalarla rekabet edebilecek kaliteli ürün yada kaliteli hammadde üretimini de arttırmalıyız. Bunun için sanayicimizin ihtiyacı olan kalifiyeli işgücünü, Uzmanlaştırılmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi kapsamında sağlamak üzere kurs programları düzenlenmektedir. Son iki ay içerisinde işsiz vatandaşlarımız için başlattığımız UMEM meslek edindirme kurs programlarının tanıtım çalışmaları sonucunda; gaz altı kaynakçılığı konusunda kurslar açılmıştır. Görevimiz süresince UMEM Projesi kapsamında hedefimiz 500 işsiz için istihdam sağlamaktır. Bu sebeple, tüm sanayicilerimizden ihtiyaç duydukları meslek dallarında aradıkları işgücü için Odamıza başvurarak, UMEM kapsamında işsiz gençlerimize iş imkanı tanımalarını önemle rica ediyorum” dedi.
“SANAYİCİNİN SORUNLARINI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”
2014 yılı içerisinde sektörde yaşanan sorunları yakından takip ettiklerini kaydeden Şahin, “İlimiz ekonomisin gelişimi için ilimiz ve bölgemizde önemli bir potansiyele sahip yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasında, özellikle sanayicilerimizin atıl durumdaki fabrika çatılarında güneş enerjisi ile elektrik üretimlerinin desteklenmesi, ilimiz ve bölgemize has zeytin, incir, zeytinyağı, kestane gibi ürünlerin stratejik ürün olarak değerlendirilerek sektörel olarak teşvik edilmesi ve bu ürünlerin işlenmesi için yapılacak yatırımların 5. Bölge teşviklerinden yararlandırılması, Jeotermal enerjinin kullanıldığı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinin kurulması ve 5. Bölge desteklerinden yararlandırılması, Demiryolu hattının iyileştirilmesi ve Organize Sanayi Bölgelerimize yerli ve yabancı yatırımcıların gelmesi için önerilen mevzuat değişiklikleri ve talep edilen teşvikler ile Madencilik sektöründe yaşanılan sıkıntılar, Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayı Fikri Işık’a iletilmiştir. Bu çalışmalarımız sonucunda ilk olarak, Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde, 27 Aralık 2014 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlana değişiklik ile Organize sanayi bölgelerinde bu güne kadar kendilerine tahsis edilen sanayi parsellerinin azami yüzde 55’ine tesis kurabilen yatırımcılar, yeni düzenleme ile taban alanı olarak yüzde 70’ini kullanabilme imkanı tanınmıştır. Ayrıca organize sanayi bölgelerinin ve yukarıda bahsettiğimiz ilimizin sahip olduğu ekonomik potansiyelin yatırımcılar için daha cazip bir hale getirmek üzere çalışması yapılan yeni ve kapsamlı mevzuat düzenlemelerini ilgili Bakanlıklar düzeyinde takip ediyoruz” diye konuştu.
“TARIMDAN ELDE EDİLEN GELİR ARTACAK”
AYSO’nun 2015 yılı hedeflerinde de söz eden Şahin, şöyle konuştu: “Doğal bir klimatik özelliğe sahip Menderes havzasında enerji bitkilerinin, lifli ve doğal boya üretiminde kullanılan bitkiler ile tıbbi ve aromatik bitkilerinin üretim potansiyelinin tarımsal ekonomiye kazandırmamız gerekmektedir. Çünkü, Avrupa Birliği ülkeleri artık bu üretim konularına büyük destek vermektedirler. Dünya da gelişmiş ekonomiler insan sağlığı ve çevreye olan duyarlılık sebebi ile özellikle, gıda, enerji ve kimya da tekrar tarıma dönmüştür. Bu üretimlerin hasat sonu üretim teknikleri ile değerlendirilmesi, ürünlerin soğuk hava tesislerinde ekonomik ve besin değerini kaybetmeyecek şekilde saklama koşullarını oluşturulacak AR-GE çalışmalarına verilecek destekler ile sıfır atık ekonomisini gerçekleştirmeliyiz. Bu program kontrollü şekilde uygulanırsa, bugün ülkemizde tarımdan elde edilen gelir en az yüzde 40 oranında artacaktır. Odamıza kayıtlı üyelerimizin yüzde 75’i aile şirketlerdir. Bu şirketlerin devamlılığı ve gelecek kuşaklara güçlenerek aktarılması ilimiz ekonomisi için büyük önem arz etmekte olup, bu konuda eğitici ve bilgilendirici toplantılar düzenlemeye 2015 de devam edeceğiz. Sanayici üyelerimizin yüzde 25’i direkt ihracat yapmaktadır. Bu oranı daha da arttırmak için ilimiz ekonomik potansiyeline uygun ve üyelerimizin de talepleri doğrultusunda; uluslararası rekabeti arttırma ve geliştirme projeleri hazırlayarak, üyelerimize yurtdışı pazarları tanıtmayı hedefliyoruz. Dönemimiz içinde bu konularda hedeflerimize ulaştığımızda Odamızın en uygun koşullarda hizmet verecek fiziki altyapıya da kavuşacağına da inanıyorum. Bu süreçte başarılı olmak için ilk önce sanayici üyelerimizle ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla birlik ve beraberlik içinde daha fazla çalışacağız”