Bursa’nın İnegöl ilçesinde bu dönem birçok üründe umduğunu bulamayan üreticiler, elma ve armutta da beklediğini alamadı. Çiftçiler, fiyat düşüklüğü sebebiyle ürünlerini soğuk hava depolarına koymaya başladı.

Kooperatifin soğuk hava deposunun tamamen dolduğunu belirten İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erhan Ulu, “Haziran ayında şeftali hasadını bitirmiştik. Mahsul fazla ve kaliteli, fakat fiyatı sıkıntılı. 80 kuruşla 1 liraya şeftali satmak zorunda kaldık. Şu anda elma ve armut hasadına başladık. Piyasa aynı, fiyatlar aynı. Çİftçi armudu 60-70 kuruşa satıyor. Elma da aynı durumda. İhracat olmadığı için İsaören’de üretilen 3 bin ton civarındaki şeftalinin çoğunu iç piyasaya sattık. 2 bin ton elma, 4 bin ton civarında armut var" dedi.

Bu yıl verimin iyi, ancak fiyatların düşük olduğunu anlatan Ulu, "Kooperatifimizin soğuk hava deposu bin ton kapasiteli. Fakat İsaören bölgesinde sadece armut yaklaşık 4 bin ton civarında. Huzhane tamamen doldu, odalardan hariç koridorlar da doldu. Dışarıda da malımız kaldı. En büyük sıkıntımız KDV. Devlet desteği alıyoruz, fakat şartlar kooperatiflere uymuyor. Vergi borcu yoktur, SSK borcu yoktur yazısı isteniyor. Devletimiz birleşin diyor. Birleştik, ama kooperatiflerin önü hiçbir zaman açılmıyor. Üreticiye hizmet ediyoruz, fakat yüzde 18 KDV ödüyoruz. Hiçbir giderde indirim sağlanmıyor. Normal işletme gibi çalıştırılıyor. Bu durum direk olarak üreticiye yansıyor. Üreticinin malı zaten para yapmamış, bir umutla buzhaneye koymak zorunda kalıyor. Şuanda 60 kuruşa satamadığı malı buzhaneye koyunca kiloda 25 kuruş kira ödüyor. Bu ücreti düşüremiyoruz. Elektrik giderimiz, SSK giderimiz yüksek. Şu anda Aroma da ürün almıyor. Çiftçi bütün meyvelerden zarar etti” diye konuştu.