Serpil KIRKESER/İSTANBUL,() İstanbul Barosu, Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde meydana gelen saldırıya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. "Terörün değirmenine su taşımayalım. Şimdi kardeşlik zamanıdır" başlıklı açıklamada, "Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde meydana gelen ve birçok yurttaşımızın ölümüne ve yaralanmasına neden olan terör saldırısını şiddetle, nefretle ve lanetle kınıyoruz. Ölenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara şifa diliyoruz. Acımız kadar öfkemiz de büyüktür. Bu alçakça terör saldırısı, ne yazık ki artık rutinleşmiş kınalamaların dışında herkesi bazı konularda düşünmeye ve bir muhasebe yapmaya yöneltmelidir" denildi.

"HERKESİN ŞAPKASINI ÖNÜNE KOYUP DÜŞÜNMESİ, KİME, KİMLERE VE NEYE HİZMET ETTİĞİNİ SORGULAMASI GEREKMEKTEDİR"
İstanbul Barosu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Bu saldırı, kendi çıkarları doğrultusunda genelde dünyayı, özelde Ortadoğu'yu yeniden dizayn etmeye, haritaları yeniden çizmeye soyunan emperyalist güçlerin emelleri doğrultusunda her şeyi yapabileceğini, bu açıdan insan yaşamının, hak ve özgürlüklerin önemsenmediğini bir kez daha göstermiştir. Bu amaçlar doğrultusunda bizzat emperyalist güçlerce kurgulanıp yaratılan ve sahaya sürülen kukla ve taşeron örgütler aracılığı ile sözde özgürlük ve demokrasi adına halklar birbirine kırdırılmaktadır. Bu aşamada herkesin şapkasını önüne koyup düşünmesi, kime, kimlere ve neye hizmet ettiğini sorgulaması gerekmektedir."

"ASIL BAKILMASI GEREKEN, TETİĞİ VEYA PİMİ ÇEKENLER DEĞİL, BUNLARI SAĞLAYANLAR VE ÇEKTİRENLERDİR"
"Bu açıdan üzerinde asıl durulması gereken, terörün beslendiği düşünsel ve psikolojik kaynaklar ile yeşerdiği iklimdir. Bu kaynak, ulus olma bilincinin, ortak aidiyet duygusunun yitirilmesi, etnik, mezhepsel ve bölgesel düzeyde zihinsel bölünme ve kutuplaşmadır. Gerçekten bir toplum mühendisliğine bağlı genetik bir operasyonla toplum mitoz bir bölünmeye tabi tutulmakta, kişiler ulusun bir parçası olarak ele alınmayıp, etnik, mezhepsel, bölgesel, dinsel kimlikler ön plana çıkarılmakta, bir nefret söylemi ve ötekileştirme politikası ile belirtilen kimliklere bağlı olarak kin ve düşmanlık tohumları ekilmekte ve sürekli olarak da bu tohumlar sulanmaktadır. Ne yazık ki tüm bu sinsi faaliyetlerde özgürlük, demokrasi gibi kutsal değerler, bir perdeleme olarak kullanılmaktadır. Emperyalizmin asla barış, özgürlük ve demokrasi gibi bir kaygısı olmamıştır ve olamaz. Emperyalizmin gölgesinde ve güdümünde de hepimizin ortak değeri ve isteği olan bu kavramlar hayata geçirilemez. Asıl bakılması gereken, tetiği veya pimi çekenler değil, bunları sağlayanlar ve çektirenlerdir."

"KİMDEN GELİRSE GELSİN, KİME YÖNELİRSE YÖNELSİN TERÖRE TEK VÜCUT HALİNDE KARŞI DURULMALIDIR"
"Bu nedenle hepimizin ihtiyacı olan şey bir an önce bu bölünmüşlük ve kutuplaşmayı ortadan kaldırmak, olaylara etnik, mezhepsel, bölgesel ve dinsel temellerde değil, insan, birey ve ulusun eşit birer parçası perspektifinden bakmaktır. Oyunu bozacak olan budur. Tüm değerlendirmelerde etnik, bölgesel, mezhepsel ve dinsel kimlikleri öne çıkarmak, sürekli olarak bunlara vurgu yapmak, bunların altını kalın çizgilerle çizmek, kardeşliğe, barışa ve demokrasiye hizmet etmeyeceği gibi, emperyalizmin değirmenine su ve kan taşımaktan öte bir şeye hizmet etmeyecektir. Bugün çeşitli gerekçelerle desteklenen, büyütülüp beslenen terörün, yarın destekleyenlere de yöneleceği muhakkaktır. Bu ayrılık virüslerini toplumumuzun bünyesinden atıp, bizi birbirimize bağlayan ortak vatan, ortak geçmiş ve ortak gelecek bağları ile eşitlik temelinde ulus bilincini, ortak aidiyet duygusunu yeşertmek, belirtilen kimliklerle değil, aynı ulusun parçası olma temelinde birbirimizi kucaklamaktan, belli kimlikler için değil, tüm yurttaşlar için daha fazla özgürlük ve demokrasi talep etmekten başka çıkış bulunmamaktadır. Ortadoğu'daki kanlı mezhep, din ve etnik çatışmalardan çıkarılacak çok ders vardır. Terör üzerinde kimse kimseyi tehdit etmemeli yahut bunu siyasi çıkarları uğruna kullanmamalı, kimden gelirse gelsin, kime yönelirse yönelsin teröre tek vücut halinde karşı durulmalıdır. Terörü, yöneldiği kişilerin etnik, bölgesel, mezhepsel veya dinsel aidiyetleri bakımından ele almak, terörü beslemekten öteye gitmez. Şimdi her zamankinden fazla birbirimize sarılma, birlik, kardeşlik ve demokrasi zamanıdır. Bu memleket hepimizin. Yeter ki, sevgi eksilmesin yüreğimizden."