Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ankara'da Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün düzenlediği 'İklim Esnekliği ile Ekosistem Yönetimini Geliştirerek Gıda Güvenliğine Yönelik Entegre Arazi Kullanım Planlaması' programına katıldı. Programda açıklamalar yapan Bakan Pakdemirli, dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyarı bulacağının tahmin edildiğini, buna bağlı olarak gıda tüketiminin de yüzde 60 artış göstereceğini belirtti. 

KATKI 13 MİLYAR LİRA OLACAK

Atıl alanların tarıma kazandırılacağını söyleyen Pakdemirli, "Halen 24 milyon hektar alanda tarım yapmakta, 14,6 milyon hektar alanda ise meralardan faydalanmaktayız. Son 15 yılda, orman alanlarımızı ciddi oranda genişletmiş, 4,5 milyar fidanı toprakla buluşturmuş durumdayız. Erozyon ile mücadelede dünya lideriyiz. Yılda, 500 milyon ton olan toprak kaybını, yaptığımız çalışmalar ile 154 milyon tona düşürdük. 2023 hedefimiz, 130 milyon tona düşürmektir. Ayrıca, arazi kullanım planlaması ile halen atıl durumda bulunan 2,9 milyon hektar alanın tarıma kazandırılması için çalışmalarımızı başlattık. İnşallah bu alanın tarıma kazandırılmasıyla beraber ekonomimize katkısı yıllık 13 milyar lira  olacaktır" dedi.

300 MİLYON LİRA HİBE

Çiftçilere hibe desteği vereceklerini belirten Bakan Pakdemirli, "Genişletme olanağı olmayan tarım arazilerini artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayabilmek için, tüm doğal kaynaklarla birlikte akılcı kullanmak gerekiyor. İyi bir planlama, işin en temel öğesidir. Bugüne kadar 6,5 milyon hektar alanı suyla buluşturduk. Tarımda su kaynaklarının verimli kullanılabilmesi için modern sulama sistemlerinin desteklenmesi kapsamında, yüzde 50 hibe veriyoruz. İnşallah, 2019 yılında 300 milyon lira hibe ödemesi yapacağız." ifadelerini kullandı.