Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nün desteği Erciyes Üniversitesi’ne yaptırılan Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi’nin temeli atıldı. Kayseri Valisi Orhan Düzgün, "Artık beyin göçü ülkemize oluyor" dedi.
ERÜ’de düzenlenen törene, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Organize Sanayi Bölge Müdürü Ahmet Hasyüncü, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve davetliler katıldı.
Törende bir konuşma yapan Kayseri Valisi Orhan Düzgün, "Kayseri, Ankara, İstanbul ve İzmir’den sonra Anadolu’da en fazla üniversiteye sahip olan kenttir. Erciyes Üniversitesi bu üniversiteler arasında ve Anadolu’da ki üniversiteler arasında gerçekten çok saygın, güzel bir geçmişe sahiptir. Bugün sahip olduğu araştırma merkezleri ile bugün temelini atacağımız Doğa Bilimleri Merkezi ile 7-8 tane önemli araştırma merkezine sahip olmuş durumdadır. Geçmişe baktığımızda, Türkiye’den dış ülkelere özellikle batı ülkelerine bir beyin göçü olur ve oraya giden olur. Oraya giden öğretim görevlilerimizin çoğu da orada kalır ve bazıları de tekrardan Türkiye’ye dönerek o birikimlerini öğrenciler ile paylaşırlardı. Şimdi sevinerek görüyorum ki başta Erciyes Üniversite olmak üzere artık diğer ülkelerden de üniversitelerimize tersine bir göç başlamış durumda ve buradaki bilgilerini ve birikimlerini kendi ülkelerine götürmek üzere pek çok öğretim üyesi ilimize gelerek buradan ışık almaya çalışıyor" dedi.
ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ise, "Hızlı kalkınma dönemini hep birlikte yaşıyoruz. Bugün artık kalkınmanın ileri teknolojiye dayandığı, sanayileşmenin ileri teknolojiye dayandığını sokaktaki vatandaşta takdir ediyor. Türkiye tarihi misyonu bakımından temsilcisi olduğu medeniyet bakımından da gerçekleştirmek zorunda olduğu bir kalkınma hamlesi var. Bugün sadece kendisi için değil ama mensubu olduğu medeniyetin temsilcileri içinde Türkiye’nin ve dünyanın ileri derecede sanayileşmiş, orijinal bilgi üreten, ileri teknoloji üreten bir ülke olması gerekir. Türk milletinin de bu milletler ailesinin en şerefli üyesi olması kaçınılmaz bir gerekçedir"şeklinde konuştu.
Yıllardır üniversite sanayi iş birliğini konuştuklarını söyleyen KOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü de, "Biz bunu sadece sözde değil, icraata geçirmiş konumdayız. 10 yılı aşkın zaman önce sanayi iş birliği ile Teknopark AŞ’yi hizmete açtık. Burası gelişmeye başladı. Gönlümüz, artık ülkemizin daha çok teknolojik yatırımlar ile anılsın istiyor. Bugün hepimizin de bildiği gibi üretmiş olduğumuz Türkiye genelinde ihraç ettiğimiz ürünün ortalamada ki fiyatı 1.5 dolar tutmaktadır. Bugün yüklemiş olduğumuz birçok ürün, bir TIR’ı 10 bin dolar tutarken, diğer tarafta bir parçayı 10 bin dolara ithal etmek zorunda kalıyoruz. Buda üniversite ve sanayi işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu anlatmaya yetiyor" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi’nin temeli atıldı.