TEOG sonuçları bugün saat 20.00'da MEB'in internet sitesi e-okul.gov.tr'den açıklanacak. TEOG sonuçları e-okul'dan açıklanır açıklanmaz samsunhaber.tc'de olacak.


"TEOG sonuçları ne zaman açıklanacak?" veya "TEOG sonuçları açıklandı mı?" soruların yanıtı MEB'ten geldi.  TEOG sonuçları bu akşam saat 20.00'de açıklanacak.

Bu yıl 1 milyon 287 bin öğrencinin girdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınav sonuçları bugün belli oluyor. MEB’in internet sayfası www.meb.gov.tr adresinden saat 20.00 civarında açıklanması beklenen puanlar, öğrencilerin TC kimlik numaraları ve doğum tarihleri girilerek öğrenilebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri tarafından daha önce yapılan açıklamada, sonuçların 2 Ocak Cuma günü ilan edilebileceği duyurulmuştu. Ancak, daha sonra TEOG birinci dönem ortak sınavlarında çıkan iki soruya açılan üç dava nedeniyle bu tarih, mahkeme kararının çıkmasının beklendiği 9 Ocak’a ertelenmişti. TEOG ile iyi bir liseye girmek için yarışan yaklaşık 1 milyon 287 bin öğrencinin gözü mahkemeden çıkacak karardaydı. Hürriyet’in MEB yetkililerinden edindiği bilgiye göre sonuçlar bu akşam saat 20.00 civarında açıklanacak.

TEOG kapsamında birinci dönem ortak sınavları 26-27 Kasım’da, bu sınavlara giremeyenler için uygulanan mazeret yazılıları ise 13-14 Aralık’ta yapılmıştı.

TEOG'a giren öğrenciler ile velilerin kafasını en çok karıştıran konu ise TEOG puan hesaplamanın nasıl yapılacağı konusundaki karışık bilgiler. TEOG puan hesaplamayla ilgili karışıklığı gidermek için sizlere örnek bir TEOG puan hesaplama hazırladık. 

TEOG PUAN HESAPLAMA ÖRNEK TABLO 

TEOG ÖRNEK PUAN HESAPLAMA
1. Merkezi Sınav Puanı: 618.8564
2. Merkezi Sınav Puanı: 640
6. Sınıf YBP: 75
7. Sınıf YBP:82
8. Sınıf YBP:85
Merkezi Sınavların Ortalaması: 629.4282
Üç Yıın YBP: 242

629.4282+242=871.4282

871.4282/2= 435.7141

Öğrenci liselere girişte 435.7141
 puanla başvuruda bulunacak. 
 

Ortak sınavlarda alınan puanlar, sınavla öğrenci kabul edecek devlet liselerinde ve özel liselere girişte de kullanılacak. Puanlama sistemi ise biraz karışık. Anadolu ve fen liseleri başta olmak üzere devlet liselerine girişte Yerleştirmeye Esas Puan-YEP, esas alınacak. YEP hesaplamasında öğrencinin 6,7 ve 8'nci sınıf Yılsonu Başarı Puanları ile 8. Sınıf Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı toplanarak, elde edilen toplan puan ikiye bölünecek. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak.

TEOG'DA DERSLERİN KATSAYI FARKLI

Ortak sınavlarda Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloi derslernini ağlıklı katsayıları 4, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Inkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil derslerinin ağırlık katsayıları ise 2 olacak.

Yani TEOG'DA 1 doğru Türkçe cevabı 2 tane doğru Yabancı Dil cevabına eşit olacak.

Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanların kendi ağılık katsayılarıyla çarpılarak hesaplanacak. Çarpımların tamamından elde edilen değerin, derslerin ağılıklık katsayılarının toplamına bölümsiyle Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı elde edilecek. 

Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak. Ortaöğretim kurumlarına geçiş tercih ve yerleştirmede 6,7 ve 8. sınıf Yılsonu Başarı Puanları yüzde 30, sekizinci sınafta uygulanan merkezi ortak sınavlardan alınan puanlar yüzde 70 etkili olacak.