Erzurum Büyükşehir Belediye (EBB) Meclisi, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde anlamlı bir karara imza attı.

Dönemin Belediye Başkanı Dr. Edip Somunoğlu’nun idaresindeki Erzurum Belediyesi tarafından Başbakan Adnan Menderes’e 11 Haziran 1957 tarihli meclis kararıyla verilen “Erzurum fahri hemşehrisi” ve “Fahri Belediye Reisi” payesi bilindiği gibi darbeciler tarafından iş başına getirilen Belediye yönetimince 15 Temmuz 1960 tarihli 307 numaralı kararla kaldırılmıştı. Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde aldığı kararla Başbakan Adnan Menderes’e meclis kararıyla “Erzurum fahri hemşehrisi” ve “Fahri Belediye Reisi” payesini yeniden iade etti.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, mecliste yaptığı tarihi konuşmada, “Bugün burada, siyasal denetimin doğrudan doğruya halkın elinde bulunduğu, toplumsal ve ekonomik durumu ne olursa olsun tüm vatandaşlarımızın eşit sayıldığı yönetim biçimi olan demokrasimize vurulan kara lekeyi tarihi vesikalardan silmek için toplandık” dedi.

Başkan Sekmen, şunları kaydetti: “Dönemin Belediye Başkanı Dr. Edip Somunoğlu’nun idaresindeki Erzurum Belediyemiz, aziz milletimiz ve hemşerilerimizin kalbinde büyük bir yer edinen Başbakanımız Adnan Menderes’e, Dadaşlar diyarına olan büyük teveccühünden ötürü

11 Haziran 1957 tarihli meclis kararıyla ‘Erzurum fahri hemşehrisi’ ve ‘Fahri Belediye Reisi’ payesini vermişti. Atatürk Üniversitesi’ni ilimizde kuran, Şeker Fabrikası ve Tortum Elektrik Santrali gibi büyük yatırımlarla şehrimizdeki kalkınma hamlesini başlatan bu büyük dava adamına verilen Dadaşlık payesi, darbeciler tarafından iş başına getirilen yönetimin 15 Temmuz 1960 tarihinde aldığı 307 numaralı kararla kaldırılmıştı. Tarihimize kara bir leke olarak düşen bu meş’um kararı, aziz milletimizin kanıyla tarihe altın harflerle yazdığı 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde ortadan kaldırdık.”

Başkan Sekmen’den milli birlik ve beraberlik vurgusu

Başkan Sekmen, konuşmasında milli birlik ve beraberlik vurgusunda bulundu. Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir milleti millet yapan unsurların başında hiç şüphesiz, sahip olduğu milli ve manevi değerlere bağlı kalarak, birlik ve beraberliğini devam ettirmesi gelmektedir. Unutmayalım ki bir milleti yıkmak isteyenler, öncelikle o milletin fertleri arasına ayrılık tohumları ekerek onları birbirine düşürür, birlik ve beraberliklerini bozar ve tarihini yok etmeye çalışırlar. Millet olarak ayrılıklar karşısında bizi bir arada tutan en büyük değer mukaddesatımız, birliğimiz ve şanlı tarihimizdir. Atalarımız, bu birlik ve beraberlik ruhu ile Malazgirt’ten Kosova’ya, Viyana’dan Çanakkale’ye kadar sayısız mücadele vermiş izahı imkânsız zaferlerin altına imza atmıştır. İşte 15 Temmuz da bu şanlı zaferlerden birisidir.

Ülkemizin yetiştirdiği Büyük Devlet Adamı Merhum Başbakanımız Adnan Menderes, yeniden

‘Erzurum fahri hemşehrisi’ ve ‘Fahri Belediye Reisi’ unvanını almıştır. Dadaşları tarif ederken ‘Erzurum’u öylesine severim ki, bağrıma basıp öpesim gelir’ diyen Başbakanımızı rahmet, minnet, saygı ve şükranla anıyoruz. Ruhu şad, makamı cennet olsun.”

Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı kararla 57 yıl sonra Başbakan Adnan Menderes’e yeniden ‘Erzurum fahri hemşehrisi’ ve ‘Fahri Belediye Reisi’ unvanı takdim edildi.