Gaziantep’in tarihi, kültürü, gelenek ve görenekleri, fotografları, kitapları, kısacası kentin hafızası artık kayıt altına alınarak tek çatı altında toplanacak.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü çalışmada, Gaziantep Kent Arşivi kurulacak. Arşivde Gaziantep ile ilgili görsel ve yazılı belgelerin yanı sıra bilgiler de yer alacak. İpekyolu Kalkınma Ajansı ile Münifpaşa İl Kütüphanesi’nin destek verdiği projenin tanıtımı için Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda bir toplantı gerçekleştirildi. Konu ile ilgili birçok tarihçi ve uzmanların katıldığı toplantıda Gaziantep’in geçmişine vurgu yapıldı.
Gaziantep’in geçmiş tarihinden çok etkilendiğini ifade eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bu zenginliği ve geçmişi bir an önce gençlere ve çocuklara tanıtılması gerektiğini söyledi. Birçok bilgileri belediye başkanı olduktan sonra öğrendiğini vurgulayan Şahin, “Tanıtım konusunda yeterince bilgilendirme yapamıyoruz. Çocuklarımıza yeterince bilgi sunamıyoruz. Bu topraklarımızın nasıl bir şanlı şerefli geçmişe sahip olduğunu çok iyi anlatamıyoruz. 25 Aralık Kurtuluş Günleri’nde yaptığımız çalışmaların tamamını aktaramıyoruz. O yüzden ben bu çalışmayı çok çok önemli buluyorum. Şimdi bugün burada verilen bilgileri toparlayıp 25 Aralık’a yetiştirelim istiyorum. Kent mirasını, kültürünü ve tarih bilincini yarınlara taşımak istiyoruz. Bugün burada olan insanlar zaten kent kimliğini ve şehir hafızasının bilincinde olan insanlar. Ancak bunların sayılarını çoğaltmamız lazım” diye konuştu.
Bu projeyi çok önemsediklerini ve bundan sonraki süreçte Gaziantepli olan olmayan herkesten destek beklediklerini aktaran Şahin, “Bugün burada gördüğüm fotoğraflar ve bilgiler beni çok heyecanlandırdı. Hep birlikte akademisyen, bürokrat ve STK temsilcileri ile bugünden sonra üzerimizde daha çok bir sorumluluğun olduğunu hissettim. Çocuklarımız bizim en büyük hazinelerimiz. Onlara tarihimizi ve geçmişimizi anlatmamız lazım. Bunun içinde böylesi bir çalışmaya ve arşive ihtiyaç vardı”diye konuştu.
Şahin, Antep Kalesi’nin hemen yanı başında bir panorama müzesi kuracaklarını ve bu müzenin çocuklar için çok önemli olduğunu kaydetti. Şahin, çocukların bu müzeyi gezince kentin geçmişi ile ilgili tüm bilgi ve birikime sahip olabileceğine vurgu yaptı.
Gaziantep Vali Yardımcısı Uğur Aladağ da çalışmanın heyecan verici olduğunu vurgulayarak, “Bu çalışmanın başarılı sonuçlarla devam etmesini temenni ediyorum. Geçmişini bilmeyen toplumlar geleceklerini kuramazlar. Zaten mevcut olan bir kent kimliği vardı. Şimdi bunlar bir kalemde toplanarak devam ettirilmeli” diye konuştu.
Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Ergün Özuslu ise, tarihçilerin Gaziantep ile ilgili bilgi ve belgelere ulaşmalarda sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti. Kent Arşivi’nin Eski Adliye Binası’nin 2. katında kurulacağını ifade eden Özuslu, ellerindeki tüm bilgi, belge ve kaynakları burada sergileyeceklerinin kaydetti. Teknolojiyi de kullanarak önemli ve aynı zamanda güzel bir arşiv oluşturacaklarını belirten Özuslu, tüm Gazianteplilerin bu arşive katkı sağlaması gerektiğini belirtti.
Gaziantep Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Halil İbrahim Yakar da, Gaziantep’in geçmiş tarihlerinden görsellerle bir sunum yaptı. Yakar, Osmanlı, Ermeniler ve Cumhuriyet dönemine ait bir takım bilgi ve belgelerin görsellerini aktardı. Gaziantep’in geçmişi ile ilgili önemli bir çalışma yaptığını ve bunu 25 Aralık Gaziantep’in Kurtuluş Günü’ne yetiştirmek istediğini aktaran Yakar, bugüne kadar bilinmeyen birçok görsellerin bu çalışmanın içinde yer alacağını belirtti.
Toplantı sonrası Gaziantep’in eski tarihine tanıklık eden yaşı büyük bazı Gaziantepliler de toplantıya ek bilgi olarak katkı verdi.