Kültürel değerlerimiz geçmişten günümüze bizim kültürümüzü yansıtan varlıklardır. Eşsiz mimariler, yemekler, gelenekler ve görenekler, oyunlar, müzikler ve daha birçok örnek o toplumun o ülkenin kültürünü yansıtır.  Peki Samsunlular olarak kültürel değerlere sahip çıkılıyor mu? İşte bu sorunun yanını Samsun Canlı Haber TV mikrofonlarına konuşan Samsunlular verdi.
Vatandaşlardan aldığımız röportajımıza cevaplar şu şekilde:

DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMIYORUZ
Eyüp AKIN: Bence kültürel değerlerimize sahip çıkmıyoruz gibi geliyor bana. Vatandaşlık görevlerimizi güzel bir şekilde yerine getirirsek eğer değerlerimize sahip çıkmış oluruz. Mücadele etmeliyiz, saygılı ve vefalı olmalıyız diye düşünüyorum. 


DEĞERLERE SAHİP ÇIKMA KONUSU HALA YAŞATILIYOR
Şaban BİLGİN: Mümkün olduğu kadar değerlerimize sahip çıkıyoruz. Aslında ben havzada yaşıyorum. Samsun ve havzada değerlere sahip çıkma konusunun hala yaşatıldığını biliyorum. Samsun çok güzel bir şehir. Samsun halkıda çok güzel bir halk. O yüzden değerlerimize sahip çıkıyoruz. 

BAZILARI DEĞER BİLMİYOR
Recep TUĞRUL: Ne çıkıyoruz diyebilirim ne de hiç çıkmıyoruz diyebilirim. Yani kısacası kısmen diyebilirim. Her insan aynı olmuyor. Dolayısıyla bazı insanlar değerlerine sahip çıkarken, bazı insanlarda değerlerini bilmiyorlar bile. Genel olarak Samsun’un insanı değerlerine sahip çıkıyor diye düşünüyorum. 

SAMSUN’UN YÜZDE 30-40’I BELKİ...
İlhami YILMAZ: Tabi ki çıkmamız gerekiyor. Fakat gerektiği kadar sahip çıktığımızı düşünmüyorum. Yani mesela ben değerlerime sahip çıkıyorsam, arkadaşım sahip çıkmıyor gibi. Herkes bir olmaz. Samsun’un yüzde 30 ya da 40’ı anca sahip çıkıyordur diyebilirim. Böyle değerlere sahip çıkmak için eğitim kesinlikle şart. 

EBEVEYNLER HASSASİYET GÖSTERMİYOR
Dursun Ali ERDEM: Bence çıkamıyoruz. Çocukluktan beri eğitimde eksikliklerimiz oluyor. Okul Eğitiminden ziyade çocuklarımızın bu konuda ki bilgisinin, ailesinin verdiği eğitime bağlıyorum. Ebeveynler bu konuda gerekli ciddiyeti ve hassasiyeti göstermiyor diye düşünüyorum. Tabi ki geç kalınmış değil. Bu konuda gereken adımlar bir an önce atılırsa eğer zamanla her şeyin düzeleceğine inanıyorum. 

ATALARIMIZIN EMANETLERİ
Ömer DOĞAN: Kültürel değerlerimiz, bize atalarımızdan hatıradır, emanettir. Bizim onlara sahip çıkma gibi bir zorunluluğumuz var. Biz değerlerimize sahip çıkmalıyız. Her türlü değeri vermemiz lazım. O yüzden ben inanıyorum ki, biz üzerimize düşen görevleri yapıyoruz. Kültürel değerlerimize sahip çıkıyoruz.

GÜN GEÇTİKÇE YOK OLUYOR 
Vildan SARI: Asla kalmadı diyebilirim. Komşuluklar da kültürel değerlerimiz içerisindedir ve artık komşuluk diye bir şey kalmadı. Gençlerden zaten çok bir beklentimiz kalmadı. Hatta zaman ilerledikçe değerlerimiz daha çok yok oluyor. Milli Eğitim Bakanlığının değişmesi ile bu konunun önüne geçebiliriz diye düşünüyorum. 

OKUL VE AİLE EĞİTİMİ...
Erdoğan TORUN: Kesinlikle sahip çıkmamız gerektiği biliyoruz. Fakat sahip çıktığımızı düşünmüyorum. Gerek okul eğitimi, gerek aile eğiti kesinlikle kültürel değerlerimizi çok etkiliyor. Çocukluktan aşılanması gereken konulardır bunlar. O yüzden sorun eğitimden kaynaklı diye düşünüyorum. 

HİÇ BİR ZAMAN SAHİP ÇIKAMADIK
Zafer KOZAN: Kültürel değerlerimize sahip çıkıyoruz dersem eğer yalan konuşmuş olurum. Hiçbir zaman sahip çıkamadık ve hala çıkmıyoruz. Bazı değerleri bilmediğimiz için, sürekli yıkıyoruz. Eğitimin olmadığı yerde değerlere sahip çıkmak nedir bilinmez. Bu kültür eğitimlerini büyüklerimiz daha iyi bileceği için onlara sormak lazım diye düşünüyorum.

KİTAP BİLE OKUMUYORUZ
Yaşar OSMAN: Bence çıkmıyoruz. Ben milletimizde bilinç olduğunu düşünmüyorum. O yüzden bilincini kaybetmiş bir millet daha ne yaptığını bilmezken, kültürüne sahip çıkmayı nerden bilsin? Bir kere insanın kitap okuma alışkanlığı yok. Adam gazetede başlığa bakıp geçiyor. İçeriğinde ne var ne yok ilgilenmiyor. O yüzden ben bu adamın kültürel değerlerini bilmemesine şaşırmıyorum. Kitap okumalıyız, meraklı ve bilgiye açık olmalıyız. Ancak bu şekilde değerlerimize daha sağlam sahip çıkabiliriz. 

Haber:Havanur SUBAŞI - Mustafa TOGUR