Hazineye ait tarım arazilerinin doğrudan hak sahiplerine satışı için son başvuru tarihinin 27 Nisan 2015 olduğu bildirildi.
Adana Defterdarı Metin Otak, yaptığı açıklamada, kamuoyunda 2B Yasası olarak bilinen 6292 sayılı Kanun’un 26 Nisan 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini, Kanunun 12. maddesinde de Hazineye ait tarım arazilerinin satışına ilişkin düzenlemelere yer verildiğini hatırlattı.
Kanunla, Hazineye ait tarım arazilerinin satışında hak sahiplerine birçok avantajlar ve ayrıcalıklar getirildiğini belirten Otak, şu bilgileri verdi:
"Hazineye ait tarım arazilerinin doğrudan satın alınmasında taşınmazların kiracıları, kullanıcıları ve paydaşları, kiracılarının ve kullanıcılarının 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla en az 3 yıldan beri taşınmazı kiralamış, kullanıyor olmaları ya da bu taşınmazların kullanım ve süre şartlarına tabi olunmaksızın paydaşı olunması şartıyla hak sahibi olabiliyor.
Satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 50’si üzerinden belirlenmekte, peşin ödemelerde satış bedeline ayrıca yüzde 20 oranında indirim uygulanıyor.
Başvuru tarihi itibarıyla son 5 yıl için tahsil edilen ecrimisil ve kira bedelleri satış bedelinden mahsup edilmekte.
Belediye ve mücavir alan (30 Mart 2014 itibariyle) sınırlan dışında olup, Kanundaki diğer kısıtlamalara da dışında kalan Hazineye ait tarım arazilerinin doğrudan hak sahiplerine satışı için Çukurova, Sarıçam, Seyhan ve Yüreğir ilçeleri için Adana Defterdarlığına, Ceyhan ilçesinde Ceyhan Milli Emlak Müdürlüğüne, diğer ilçelerde ise ilgili mal müdürlüklerine başvurulması gerekiyor."
Son başvuru tarihinin 27 Nisan 2015 olarak belirlendiğini kaydeden Otak, "Süresi içerisinde satın alınma talebinde bulunulmayan taşınmazlar, genel hükümlere göre değerlendirilecek. Kanunun sağlamış olduğu bu ayrıcalık ve avantajları tüm hak sahiplerinin değerlendirmesini temenni ediyoruz" dedi.