TÜSEB, Türkiye’de bilim parkları kurulması amacını paylaşan üniversiteler desteklenecek.

Yükseköğretim Kurulu’nun yayınladığı Yüksek Öğretim Dergisi’nin Ekim-Kasım-Aralık dönemlerini kapsayan 10’uncu sayısında Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı ile ilgili Prof. Dr. Figen Şenel’in yazısı yer aldı. Buna göre, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın (TÜSEB) hedefleri arasında Türkiye’de sağlık bilim ve teknolojisinin geliştirilmesi için alt yapı hizmetleri olan teknoparklar, kuluçka merkezler, proje geliştirme ve teknoloji transfer ofisleri gibi bilim parkları kurulmasının da yer aldığı, bu amaçları paylaşan üniversitelerin ise destekleneceği belirtildi. Ayrıca bu konuda iş birliği ağları oluşturulacağı ve bilim fuarları ve yarışmaların düzenleneceği kaydedildi.

Söz konusu yazıda genellikle kök hücre tedavileri yoluyla hastalıklı dokuların yerine geçecek ve bu dokuları onaracak yeni, canlı dokuların geliştirildiği alan olarak bilinen ‘Rejeneratif tıbbın’, önümüzdeki yıllarda en önemli araştırma alanlarından biri olmaya devam edeceği de kaydedildi. Konuyla ilgili yazıda şu ifadelere yer verildi: “Bu çerçevede, rejeneratif tıp ve kök hücre teknolojileri büyük potansiyel taşımakta ve giderek daha çok uygulamada yerini almaktadır. Doku mühendisliği, hücresel terapi ve tıbbi cihaz teknolojisindeki hızlı gelişmeler, hasara uğramış dokuları ve organları yine biyolojik ürünlerle tedavi etme imkanı ortaya çıkarmakta ve yapay organların yapılabilmesi saplanmaktadır. Klasik tıpta daha çok tanıya ve hastalığa yönelik tedavi şekillerine önem verilmekteyken artık hastalıklar ortaya çıkmadan önce belirlenebilmekte ve önleyici tedaviler geliştirilmektedir.”

Türkiye’de sağlık araştırmaları sisteminin ve sağlık eğitiminin dünyadaki gelişmelere paralel olarak değerlendirmek ve dönüşümü konusunda yol haritası çizmenin ülkemizin sağlık alanında yapacağı hamleler ile dünyada söz sahibi olmasını sağlayacağı bildirildi.

Yapay zeka tıp alanında önemli dönüşümlere sebep oluyor

TÜSEB’in sağlık bilimi ve teknolojisi alanında bilgi üretilerek, insanlığa hizmet etmek amacıyla kurulduğunun ifade dildiği yazıda faaliyetler hakkında şu bilgiler paylaşıldı: “Girdiği her alanı değiştiren veya değişime zorlayan yapay zeka tıp alanında önemli dönüşümlere sebep olmakta ve böylece sağlık araştırmaları alanında önemli yer tutan konulardan birisi olarak ele alınmaktadır. İnsan aklıyla yapılan işlerin, algoritma yoluyla yapılması ile hataların ortadan kalkması, daha hassas tanılar konulması, dünyanın tüm verileri üzerinden en iyi tedavi seçeneklerinin ortaya konulması, hatta öngörülere dayanarak önleyici tedbirlerin alınabilmesi, hastalıkların ortadan kaldırılmasına yönelik tavsiyeler ve aksiyonlar üretilmesi son derece olası görülmektedir. Yapay zeka yaklaşımlarıyla keşfedilen ilk onaylanmış ilaçların kısa süre içersinde kullanıma sunulması ile ilaç endüstrisinde de kalıcı olarak değişiklikler olacağa açıktır. Ayrıca yapay zeka geniş çapta kullanımının sağlıkta maliyet tasarrufu sağlayacağı ortaya konuşmuş durumdadır. Özellikle otomasyon, makine öğrenimi ve yapay zeka doktorların bilimsel araştırmalar, hastaneler ve sağlıkla bağlantılı tüm diğer alanları etkileyeceğinin açıkça ortaya konulduğu bir dönemde bu alandaki gelişmelerin ülkemizde de eşzamanlı olarak uygulaması ve öncü çalışmaları gerçekleştirilmesi büyük önem arz etmektedir. Endüstri Sağlık 4.0’a Türkiye’nin hazırlanması ve öncülük etmesi anlamında da TÜSEB katalizör konumunda yer alacaktır.”